Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Turizmciler eğitimli çalışan bulamıyorlar

Turizmciler eğitimli çalışan bulamıyorlar

Sektör temsilcisi konuşmacılar, istihdam edecek eleman bulmakta zorlandıklarını, özellikle yabancı dil bilen resepsiyon ve servis görevlisi sıkıntısı yaşandığını söylerken, eğitmenler de yabancı dilin önemine dikkat çekti, okul – sektör iş birliğinin şart olduğunu vurguladılar..

  • Ege Postası
  • 17.04.2014 - 13:36
Çeşme Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi tarafından Çeşme Aya Haralambos Kilisesi’nde ‘Turizmde Eğitim’ konulu bir panel düzenlendi. Panelde Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇETOB) Yönetim Kurulu Başkanı Veysi Öncel, ÇEŞTOB Başkan Yardımcısı Yakup Demir, Çeşme Esnaf Odası Başkanı (ÇESO) Başkanı Osman Köfüncü, Ege Üniversitesi Çeşme Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu Turizm Rehberliği Bölümü Araştırma Görevlisi Sevgül Çilingir Cesur, Ege Üniversitesi Çeşme Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu Araştırma Görevlisi Samet Gürkan ve Çeşme Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Konaklama ve Seyahat Hizmetleri Öğretmeni Aziz Yoldaş birer konuşma yaptılar. Panele Çeşme’de bulunan otellerin temsilcilerinin yanı sıra Çeşme Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi öğrencileri ve okulun yöneticileri katıldı.
 
PERSONEL İÇİN YURT DIŞINA MI AÇILALIM'
ÇEŞTOB Yönetim Kurulu Başkanı Veysi Öncel yaptığı konuşmada, turizme nitelikli personel kazandırmak ve turizmde marka olabilmek için eğitime çok önem vermenin gerektiğini söyleyerek, “Turizm personeli bulmakta çok zorluk çekiyoruz. Yabancı dil bilen ön büro ve servis elemanı yok. Hem teknik eleman, hem de bu gibi hizmet kadrolarında iyileştirmeler yapmak için hükümetin çalışma yapması gerektiğine inanıyorum. Her türlü ilan verildiği halde gençlerin turizme bakış açıları çok iyi değil. Bu konuda Türkiye’nin çok büyük bir istihdam açığı var. O yüzden turizm personeli yetiştirmek için neredeyse yurt dışına açılmayı düşünüyoruz” diye konuştu.
 
KURUMLAR ARASI KOPUKLUK GİDERİLMELİ, ÖĞRENCİ BİZİ ÖRNEK ALARAK YETİŞMELİ
ÇESO Başkanı Osman Köfüncü ise turizmde eğitim için ellerinden ne katkı geliyorsa sunmak istediklerine vurgu yaparak şöyle konuştu: “İki gün önce turizm haftasının açılış töreninde de gördük ki kurumlar arası kopukluk var. Bu kopukluğu gidermemiz lazım. Bu tür panel ve toplantıları daha fazla düzenlemeliyiz. Gençlerin bize örnek olacak şekilde yetiştirilmesi gerekiyor. Biz de esnaf teşkilatı olarak elimizden gelen desteği vermeye her zaman hazırız. Önemli olan hep beraber Çeşme’ye bir ivme kazandırmak. Umarım gençlerimiz turizmin iyi birer neferi olurlar.”
 
YABANCI DİLİ OLAN REHBERLİK BÖLÜMÜNÜ SEÇSİN
Ege Üniversitesi Çeşme Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu Turizm Rehberliği Bölümü Araştırma Görevlisi Sevgül Çilingir Cesur ise konuşmasında, kendi okullarında öğrencilerin işletme eğitimi aldıklarını ama turizm rehberliğinin, turizm sektörü içerisinde apayrı bir alan olduğunu belirtti. Cesur, “Turizm rehberliği onlara yeni bir kapı açacak alan. Yabancı dil puanıyla öğrenci alıyoruz. Eğer yabancı dilleri varsa ben bu bölümü tercih etmelerini istiyorum. Taban puanımız 347, tavan puanımız 457. Her yıl için 62 kişi kontenjanımız var. Hali hazırda yaklaşık 200 öğrencimiz var. Anadolu’nun çeşitli yerlerinde çalışan 300 tane de turist rehberimiz gibi olmak istiyorlarsa, kendilerini bölümümüze bekliyoruz” dedi.
 
LİSE – ÜNİVERSİTE ENTEGRE OLMALI
Ege Üniversitesi Çeşme Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu Araştırma Görevlisi Samet Gürkan ise konuşmasında turizm eğitiminde yapılması gerekenlerin yanısıra, yanlış uygulamalar olduğuna dikkat çekerek  şöyle konuştu:
“Yüksekokul ile orta eğitim kurumlarının entegre olarak çalışması çok önemli. Daha çok uygulamalı bir eğitim verilmesi gerekiyor. Teoriden çok pratiğe önem verilmeli. Çünkü işimizin özü pratik.
Panelde pırıl pırıl öğrencilerle birlikte olmak benim için ilk ve çok güzel bir duygu oldu.”
 
EĞİTİM KALİTESİ SEKTÖRLE İŞ BİRLİĞİNDEN GEÇİYOR
Çeşme Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Konaklama ve Seyahat Hizmetleri Öğretmeni Aziz Yoldaş ise etkinliğin en çok alkış olan panelistiydi. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği Yoldaş,
Türkiye’de turizmin tohumlarının turizm liselerinde ekildiğini, ancak bu liselerde istenilen sonucu ve performansı yakalamakta zorluk çektiklerinin altını çizdi. Yoldaş, “Başarıyı yakalayabilmek için en iyi yöntemlerden biri, öğrencileri üniversitelere göndermeden önce sektörde staj yaptırıp pratik eğitimlerini almalarını sağlamaktan geçiyor. Böylelikle kendilerini geliştirebilecekler. Biz okulda teorik bilgi veriyoruz. Sektör de öğrencilerini alıp kendi branşlarında istihdam etmeli. Dünya konjonktörüne baktığımızda ülke olarak belki en fazla turist çeken altı ülke arasındayız, ama maalesef eğitimimiz dünyanın en kötü eğitimleri arasında yer alıyor. Bu da sektörle iş birliği sonucunda aşılabilecektir” dedi.
 
TURİZM SEKTÖRÜ ASLA ROBOTLAŞMAYACAK
ÇEŞTOB Başkan Yardımcısı Yakup Demir konuşmasında, Dünya Turizm Örgütü’nün gelecek 20 yıldaki hesaplamalarına göre, turizmde çalışanların daha gelişmiş bir yaşam biçimine kavuşacağını beyan ettiğini ifade ederek şunları söyledi:
“Turizm ve seyahat hizmetlerde görevli çalışanlar diğer sektörlere göre daha öne geçecek. Hem ekonomik, hem yaşam kalitesi olarak bir adım önde olacaklar. Her sektör robatlaşabilir ama turizm sektörü ne bugün, ne de yarın robatlaşmayacak. Uçaklar pilotsuz uçuyor, trenler makinistsiz gidiyor, araçlar şoförsüz gidebilecek, gemiler kaptansız seyir yapabilecek ama turizm hiçbir zaman robatlaşmayacak. Çünkü her zaman içinde hizmet olacak. Bu milyon dolarlık yatırımlar içi boş bir personel yapısıyla yürütülemez. Turizm personeli her zaman aranacak ve işsiz kalmayacak.”
Panelistler daha sonra da öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.