Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Türeli: O düzenleme Anayasa'ya aykırı

Türeli: O düzenleme Anayasa'ya aykırı

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a örtülü ödenek tahsis edilmesine ilişkin düzenlemeye tepki göstererek, “Bu düzenleme açık ve net bir şekilde Anayasa’ya aykırıdır. Örtülü ödenek, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenlenemez.” dedi.

  • Ege Postası
  • 28.03.2015 - 11:10
ANKARA- Türeli, TBMM Genel Kurulu’nda, AKP tarafından verilen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a örtülü ödenek tahsisini getiren önergeye ilişkin söz aldı.
Cumhurbaşkanı’na örtülü ödenek tahsisi işleminin 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun ilgili maddesinde değişiklik yapılarak gerçekleştirilmek istendiğine dikkati çeken Türeli, “Bu kanunun amacında, ‘kalkınma planları ve programlarda yer alan politika ve hedefler doğrultusunda’ ifadesi yer almaktadır. Cumhurbaşkanı için burada düzenleme yapılamaz. Cumhurbaşkanı’nın yeri sadece (I) sayılı cetveldir. Burada Başbakan’ın, bakanların kamu kaynaklarının elde edilmesi, kullanılması, bütçelenmesi, raporlanması ve denetimi söz konusudur” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı’na örtülü ödenek tahsisi işleminin bütçe teknikleri açısından da sorunlu olduğunu dile getiren Türeli, şunları kaydetti:
“Değişiklik yapılan kanun maddesinde, ‘İlgili yılda bu amaçla tahsis edilen ödenekler toplamı, genel bütçe başlangıç ödenekler toplamının binde beşini geçemez’ ifadesi bulunmaktadır. Bu binde 5 Cumhurbaşkanı’na örtülü ödenek tahsisinin ardından nasıl ve neye göre kullanılaca? Yarın bir bakacaksınız Cumhurbaşkanı, Başbakan ve istihbarat kurumları arasında ödeneğin kullanımında kavga çıkacak. Bu düzenleme son derece belirsiz.  Parlamenter sistemle yönetilen bir ülkede bu sistem son derece yanlıştır. İki başlı bir sistem yaratmaya çalışılıyor.”

-“KARARNAME İLE OLMAZ, ANAYASA’YA AYKIRI”-

Türeli, Anayasa’nın 107. Maddesi’nde yer alan, “Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliğinin kuruluş, kuruluşu, teşkilat ve çalışma esasları, personel atama işlemleri Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenir” cümlesine dikkati çekti. AKP tarafından hazırlanan ve Cumhurbaşkanı’na örtülü ödenek tahsisini düzenleyen önergede, “Cumhurbaşkanlığı bütçesindeki ödenekler bakımından ikinci ve üçüncü fıkralar kapsamında yer alan hususlar Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile belirlenir ve uygulanır” denildiğini belirten Türeli, “Yani Anayasa’da yer alan hüküm dışında Cumhurbaşkanlığı’na ilişkin kararname çıkaramazsınız. Anayasa’da kararname çıkarılacak haller sayılmış. Bu ödenek Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenemez. Bu, açık ve net bir şekilde Anayasa’ya aykırıdır” şeklinde konuştu.
Türeli ayrıca, Anayasa gereği “tarafsız ve sorumsuz” olan Cumhurbaşkanı’na istihbarat faaliyetleriyle ilgili işlemde yetki verilemeyeceğini de belirterek, “Söz konusu önerge ile bu ilke de rafa kaldırılmaktadır. Anayasa’nın ruhu tahrip edilmektedir” sözleriyle tepkisini dile getirdi. 

      

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.