Dolar 32,5563
%0.03
Euro 34,8946
%0.08
Altın 2.434,150
%0.17
Bist-100 9.645,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tünel için acele kamulaştırma

Tünel için acele kamulaştırma

​Konak Tünelleri yapım çalışmaları sebebiyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan İzmir’in tarihi semti Damlacık’ta kamulaştırma süreci resmen başlıyor. Son dönemlerde halka dağıtılan gayrı resmi kamulaştırma evrakları nedeniyle büyük eleştiri alan Ulaştırma Bakanlığı’nın “hayal projesi” için tünel güzergahının Konak girişinde yer alan ve daha önceden yıkılacağı duyurulan 50 konuttan 11 tanesine evleri boşaltmaları yönünde resmi tebligat yapıldı.

  • Ege Postası
  • 29.07.2014 - 12:25
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları 2’inci Bölge Müdürlüğü’nün ortak projesi olan ve Yeşildere ile Konak’ı birbirine bağlayacak toplam bin 700 metre uzunluğundaki Konak Tünelleri Projesi tarihi Damlacık semtini tehdit etmeye devam ediyor. “Tünel mağdurları” yaratan projenin yarattığı çile gün geçtikçe artarken, konut sahiplerine yapılan gayrı resmi “Evlerinizi boşaltın” bildirimlerinin ardından acele kamulaştırma işlemleri için düğmeye basan Karayolları 2’inci Bölge Müdürlüğü, semtteki 11 konutun yıkımı için ev sahiplerine tebligat gönderdi. 30 gün içerisinde evlerini boşaltmaları istenen semt halkı ise mahkemeye gideceklerini ve kamulaştırmaya karşı dava açarak mülkiyet hakları için direneceklerini duyurdu.
 
 
“TÜNEL YAPACAĞIZ, EVLERİ BOŞALTIN”
İzmir’in yüz yıllık geçmişe sahip tarihi Damalcık semtini yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakan Konak Tünelleri, vatandaşa son darbesini vurdu. Karayolları 2‘inci Bölge Müdürlüğü tarafından tünel güzergahı üzerinde kaldığı için yıkılacağı duyurulan 50 konuttan 11 tanesinin boşaltılması için hak sahiplerine resmi tebligat yapıldı. Geçtiğimiz yıl içerisinde tünel yapım çalışmalarının ilk etabında semtin giriş güzergahında yer alan Sümer Mahallesi’ndeki 49 konut için Bakanlar Kurulu tarafından alınan acele kamulaştırma kararını gerekçe gösteren Karayolları 2’inci Bölge Müdürlüğü, mahkemeye giderek evlerin boşaltılması için yargı sürecini başlattı. Diğer yandan, tarihi SİT alanı statüsündeki bölgede yıkım çalışmalarına başlamak için inşaat işini üstlenen yüklenici firmanın ardından ilk kez resmi olarak girişimde bulunan kurumun bu hamlesi bölgede yaşayan halk tarafından büyük tepki ile karşılandı.


 
DAMLACIK’A YILDIRIM DÜŞTÜ
Geçtiğimiz hafta Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın kente gerçekleştirdiği ziyaretle aynı gün içerisinde Damalcık semtindeki konut sahiplerine gönderilen evraklar ile kamulaştırma çalışmalarının resmen başladığı tebliğ edilirken, vatandaşlara evlerini boşaltmaları için 30 gün süre tanındı. 425 Sokak, 426 Sokak ve 428 Sokak’ta yer alan 11 eve halkın can ve mal güvenliği için acele el koyulduğunu açıklayan Karayolları Bölge Müdürlüğü, evlerin boşaltılmasını isterken, yaşananlar semtte deprem etkisi yarattı. Mülkiyet hakları için sayısız eylem yapan, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve yerel idare tarafından da destek gören Damalcık halkına evlerini boşaltmadıkları takdirde kanun gereği icra yoluyla kapı dışarı edilecekleri duyurusu yapılırken, vatandaşlar bayram öncesinde adeta şoka uğradı.
 
VATANDAŞ KAMULAŞTIRMAYA KARŞI DAVA AÇACAK
Aralarında çok sayıda tescilli yapının ve tarihi Damlacık Camisi’nin de yer aldığı Damlacık semtini yıkan karara karşı hukuki anlamda haklarını arayacaklarını duyuran semt halkı ise karar karşısında önümüzdeki günlerde yargıya gidecek. Acil kamulaştırma kararırının hukuksuz olduğu ve bölgede normal kamulaştırma işlemi yapılması gerektiğini belirten vatandaşlar, kamulaştırma bedellerine itiraz için de olmak üzere toplam iki ayrı dava açacaklarını belirtirken, haklarını sonuna kadar arayacaklarını ve evlerini boşaltmayacaklarını duyurdu.


 
“İZMİR’İN TARİHİNE DARBE VURACAK”
Resmi makamları duyarlı olmaya davet eden konut sahiplerinden Filiz Çetin, 70 yılı aşkın süredir bölgede oturan halka karşı adaletli davranılması gerektiğini belirterek, “Ne yazık ki bu bayram bizler için kötü geçecek. Gelen kağıtlar sonrasında alt üst olduk. Kendi evimizde göçebe gibi yaşıyoruz ve yarın başımıza ne gelecek bilmiyoruz. Tünel yapılıyor diye bizleri apar topar evlerimizden atmak istiyorlar. Zaten dedikodular yüzünden ve dağıtılan gayrı resmi evraklar yüzünden sosyal travma içerisine girmiştik. Bu da mahalleye ve İzmir’in tarihine vurulan son darbe oldu. Biz evlerimizden, semtimizden, kültürümüzden, tarihimizden, sosyal çevremizden olmak istemiyoruz” diye konuştu.


 
DAMLACIK İÇİN BİR DİĞER TEHLİKE: TORBA YASA
İzmir’in kent kimliğini yansıtan en önemli alanlardan bir tanesi olan Damlacık semtinin yaşadığı çile son gelişmeler ile de kalmazken, TBMM’de görüşülmeye devam eden torba yasa kapsamında hayata geçirilmesi beklenen bir diğer yasa taslağı da halkı huzursuz eden bir diğer gelişme oldu. İlgili yasa maddesi kabul edildiği ve yürürlüğe girdiği takdirde, devlet tarafından yürütülen köprü, yol, baraj inşaatı gibi yatırımlar kapsamında vatandaşların evlerine doğrudan el koyulacak ve resmi kurumlar kamulaştırma çalışması gerçekleştirmeyecek.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.