Dolar 32,2742
%0.1
Euro 34,8201
%0.06
Altın 2.435,190
%0.11
Bist-100 10.269,00
%0.2

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tüm Bel-Sen'den TİS eleştirisi

Tüm Bel-Sen'den TİS eleştirisi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ESHOT ve İZSU Genel Müdürlüğü'nde çalışan 6 bin memuru kapsayan toplu iş sözleşmesi (TİS) imzalama yetkisi rekabeti sözleşme imzalandıktan sonra da bitmedi. Daha önce sözleşmeleri imzalayan Tüm Bel-Sen, 2016 yılında yetkiyi alan Yerel-Sen'in imzaladığı sözlemenin koşullarını eleştirdi.

  • Ege Postası
  • 27.01.2016 - 14:31
Büyükşehir Belediyesi'nde bugüne kadar memur toplu sözleşmelerini TümBel-Sen imzaladı. Son iki yıldır yetkiyi almak için TümBel-Sen ve Yerel Sen arasında rekabet gerçekleşti. Bu yıl yetki Yerel-Sen'e geçti. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Yerel Sen arasında imzlanan sözlemeyle memurların 2015'te maaşlarının yanısıra toplu sözleşmeye göre 775 TL aldıkları ek ödeme 2016'nın ilk altı ayında 843 TL 46 kuruş, ikinci altı ayı ise 878 TL 49 kuruşa yükseldi. Bunun yanında bazı sosyal haklarla ilgili de uzlaşma sağlandığı açıklandı.

Buna karşın, Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Ömer Salih Erol'un da katıldığı basın toplantısında Tüm Bel-Sen 1 No'lu Şubu Başkanı Ulus Bozkır, hem sendikalarının yetkisinin yok sayıldığını hem de imzalanan toplu sözlemenin memurların değil işverinin istekleri doğrultusunda oluştuğunu söyledi. Bozkır, "Çalışanların sürece dahil edilmediği, detaylı bilgi verilmediği, kapalı kapılar ardında süren toplu sözleşme süreci somut bir kazanım olmadan tamamlanmıştır. Toplu sözleşme süreci kapalı kapılar arkasında yürütülmüş, kurumun hazırladığı sözleşme metni alelacele imzalanarak bütün sorunlar çözülmüş gibi servis edilerek emekçiler aldatılmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak imzalanan sözleşmede; yemek, ulaşım, kreş gibi temel talepler karşılığını bulmamıştır. Hükümet ile memur-sen arasında imzalanan sözleşmedeki sosyal denge tazminatı ile ilgili maddenin aynısı kazanım olarak sunulmuş, İtfaiye Daire Başkanlığında çalışan emekçilerin ise aldığı sosyal denge tazminatı aynı kalmıştır. Engelli personelin engelliler gününde zaten var olan izin hakkı kazanım olarak sunulmuştur. Yine hâlihazırda idari izinli sayıldıkları mayıs ayındaki sakatlar haftasındaki izin de unutulmuştur. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününün olduğu hafta kadınlara verilen bir günlük izin içeren madde değiştirilerek izin konusu kurumun inisiyatifine bırakılmıştır. Memura yemek yardımı konusunda 'Ne zaman - ne şekilde ve ne kadar' olacağının ucu açık bırakılmıştır" dedi.

Bozkır, sendikalarının belediye bürokratları tarafından sürecin dışında tutulmaya çalışıldığını belirterek, hatta bazı bürokratların baskı ile çalışanları başka sendikalara yönlendirdiklerini önesürdü. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.