Dolar 32,6188
%0.44
Euro 34,7266
%-0.02
Altın 2.514,770
%1.22
Bist-100 9.525,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tramvay karmaşasına meslek odalarından tepki: 'Oldu bittiye getirildi'

Tramvay karmaşasına meslek odalarından tepki: 'Oldu bittiye getirildi'

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yaklaşık 300 milyon liralık yatırımla hayata geçirilen Karşıyaka ve Konak Tramvayları projelerinde sık sık gündeme gelen güzergah değişiklikleri ve revizyon içerikli düzenlemelere meslek odalarından tepki geldi. Kent için kritik öneme sahip ulaşım yatırımında uyarılarının dikkate alınmadığını belirten şehir plancıları, kent yönetiminin başarısızlıkla karşı karşı olduğunu dile getirdi. Tramvay karmaşasına meslek odalarından tepki

  • Ege Postası
  • 03.09.2015 - 10:55
EGE POSTASI/ HABER SERVİSİ-Geçtiğimiz ay içerisinde Karşıyaka Tramvayı'nda son durak olarak Alaybey istasyonunu iptal eden ve hattı sahilden taşıt yoluna indiren, Konak güzergahında da tramvayın yeniden sahil şeridine alınması için çalışma başlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin revizyon hamleleri kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor. Siyasilerin tepkilerini getiren süreçle ilgili tartışmalara müdahil olan meslek odaları da geçtiğimiz yılın sonunda hazırladıkları raporları bir kez daha kent gündeminin dikkatine sundu. TMMOB'a bağlı meslek örgütlerinden Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, geçmişte sundukları önerilerin aylar sonra dikkate alındığını ve belediyenin bilimsel veriler ışığında hareket etmediğini dile getirdi.



"BİLİMSELLİKTEN UZAK BİR TRAMVAY HİKAYESİ"
Tramvayda üst üste gelen revizyonlar sonrasında konuyla ilgili kapsamlı bir değerlendirme hazırlayan
TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu, yaptıkları yazılı açıklamada şunları dile getirdi: "26 Şubat 2014 tarihinde yaklaşık 251 milyon 300 bin TL‘ye yapım ihalesi gerçekleştirilen İzmir Tramvay projesi, ihale ilanının sonuçlandığı ve kamuya duyurulduğu tarihin üzerinden bir yıldan fazla süre geçmesine rağmen, hala netliğe kavuşamayan güzergah değişimleri ile İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından basında tekrar tekrar gündeme getirilmektedir.
 

OLDU BİTTİYE GETİRİLDİ
Milyonlarca liraya mal olan ve kentin büyük bir bölümünü etkileyecek bir ulaşım kararının oldu bittiye getirilerek, ne kadar yetersiz bir etüt çalışması ile yapıldığını ve bilimsellikten uzak olduğunu; basında sürekli değişime uğrayan tramvay güzergahı haberleriyle görmekteyiz. Oysa ki yasa ve yönetmeliklerle de belirtildiği üzere böylesi önemli bir ulaşım kararının öncelikle gerekli fizibilite çalışmalarının yapılması, çıkan sonuçların değerlendirilip bir plan kararına dönüştürülüp imar planları üzerinde belirtilerek resmi hale dönüştürülmesi daha sonraki aşamada  projenin uygulama ihalesine çıkılması gerekmektedir.
 
KENT YÖNETİMİ TRAMVAY KONUSUNDA BAŞARISIZ OLDU
Konu ile ilgili Odamızca Ağustos 2014 tarihinde bir rapor hazırlamış ve ilgili birimlere göndermiştir. Sonrasında bu rapor TMMOB İKK Ulaşım Komisyonunda yer alan diğer meslek odalarının katkılarıyla bir broşüre dönüştürülmüş ve kamuoyu ile paylaşılmıştır. Mevcut ulaşım bağlantıları, yaya güvenliği, yeşil alanların azaltılması ve otopark sorunları gibi birçok konuda detaylı sonuç tespitleri ve önerileri bu rapor ve broşürde belirtilmiştir. Ancak yaşanan süreçte, proje başlangıcından itibaren meslek odalarının görüş ve önerilerinin dikkate alınmayarak, sadece karşılaşılan sorunlar ve oluşan kamuoyu tepkileri sonrasında meslek odalarının görüşlerine başvurulması, kent yönetiminin Tramvay konusunda başarısızlığa uğradığını göstermektedir.
 
CİDDİ ENDİŞELERİMİZ VAR
Tüm bu yaşananlar sonucunda plansız ve programsız bir Tramvay Projesi ile karşı karşıya olduğumuzu ve bu belirsizliklerin sonrasında yapılacak uygulamanın nasıl sonuçlar doğuracağı konusunda ciddi endişelerimizin olduğunu basına ve kamuoyuna duyuruyoruz."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.