Dolar 32,3641
%0.14
Euro 34,9931
%-0.21
Altın 2.325,120
%0.2
Bist-100 9,12
%0.49

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Torbalı İZBAN açılışında gergin tören!

Torbalı İZBAN açılışında gergin tören!

İZMİR'de, yerel yönetim ve hükümet işbirliği ile gerçekleştirilen ve dünyadan 'en iyi işbirliği' ödülü alan İzmir Banliyö Sistemi'nin (İZBAN) Cumaovası- Torbalı arasındaki 6 istasyonun açılış törenine siyasi sloganlar gölge düşürdü. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun katıldığı törende AK Partili'ler, 'Keşke her yer bizim olsa' diye bağırınca CHP'liler de 'Parsel parsel sattınız' diye yanıt verdi. Törende Kocaoğlu ve Yıldırım, uyarılarına rağmen sloganlı atışmaların kesilmemesi nedeniyle konuşmalarını fazla uzatmadı. Torbalı İZBAN, miting alanına döndü

  • Ege Postası
  • 14.02.2016 - 14:36
İzmir'de hükümet ile yerel yönetim işbirliği ile gerçekleştirilen hafif raylı sistem İZBAN'ın Torbalı hattı açılış töreni, Torbalı İstasyonu'nda gerçekleştirildi. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Valisi Mustafa Toprak ve CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da katıldığı törende CHP'lilerin 'İzmir Aziz'dir Aziz kalacak' sloganına karşılık AK Partili'ler de 'Hizmetin kralı Binali Yıldırım' sloganı attı. CHP'liler 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' diye karşılık verirken, bu kez Ak Partili'ler de 'Recep Tayyip Erdoğan', 'Ya Allah bismillah Allahu ekber' diye bağırdı. Tarafların karşılıklı slogan atmaları, tören sunucusunun birkaç kez yaptığı uyarı üzerine son buldu. 

"YILDIRIM'DAN ÜÇKUYULAR VİYADÜKLERİNE İNCELEME" HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ...



KARŞILIKLI PANKARTLAR AÇILDI
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bakan Binali Yıldırım'ı tören alanının girişinde karşıladı ve kırmızı halıda birlikte yürüdüler. Tören alanında Binali Yıldırım'ın fotoğrafının üzerinde 'Her şeyi yaparız diyen bir adam değilim ama, bir şey yaparım dediğimiz zaman da onu yaparım', 'Biz senden razıyız Allah da senden razı olsun' yazılı pankartlar açıldı. CHP'liler de üzerinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun fotoğrafının yer aldığı ilçe örgütlerinin pankartlarını açtı. 

Saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından halk oyunu gösterileri sunuldu ve İZBAN'ın tanıtım filmi gösterildi. 

Torbalı Belediye Başkanı Ak Partili Adnan Yaşar Görmez, "Bugün Dünya Sevgililer Günü, birbirimizi burada sevgiyle muhabbetle kucaklayalım. Torbalı'ya hayırlı olsun" dedi. TCDD Genel Müdürü Ömer Yıldız da, "Bugün 2011 yılından beri Aliağa- Cumaovası hattında hizmet veren İZBAN'ın Cumaovası- Torbalı hattını açıyoruz. Ülkenin en uzun kent içi hafif raylı sistemi İZBAN, en iyi işbirliği ödülüne layık görüldü. Merkezi ve yerel yönetimin en iyi işbirliğinin örneğidir. 142 milyon liralık bir yatırımla gerçekleştirildi" diye konuştu. 



ÇELENK TEPKİSİ
Rakip siyasi partilerin birarada olduğu törende Ak Partili gençlerin, üzerinde 'CHP Genel  Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu' yazan çelenge zarar vermesi üzerine, protokolde oturan  Karşıyaka Belediye Başkanı CHP'li Hüseyin Mutlu Akpınar ayağa kalktı. Kılıçdaroğlu'nun adının yerine, üzerinde 'Recep Tayyip Erdoğan' yazılı atkıyı asan gence müdahale etti. Başkan Akpınar'ı, Ak Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican sakinleştirdi.




KOCAOĞLU'NDAN SÜKUNET ÇAĞRISI 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, törende CHP'li ve Ak Parti'li gençlerin karşılıklı slogan atmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirerek şöyle dedi:

"Hepinizi sükunete ve hatiplerimizin konuşmalarını sakin bir şekilde dinlemeye davet ediyorum. Bugün burada örnek bir projeyi hayata geçiriyoruz. Bu proje birlikten, beraberlikten, dayanışmadan ve özverili çalışmadan çıkmıştır. Onun için birbirimizi saymamız, sevmemiz gerekmektedir. Lütfen hepinizi sükunete ve konuşmacıları dinlemeye davet ediyorum." 

'İzmir Aziz'dir, Aziz kalacak' sloganlarının sürmesi üzerine Kocaoğlu, "Arkadaşlar lütfen" diyerek, birkaç kez daha uyardıktan sonra konuşmasını sürdürdü.

'TEMELİNDE İŞBİRLİĞİ, UZLAŞMA, HOŞGÖRÜ VAR'
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, hükümet yerel yönetim işbirliği ile gerçekleştirilen İZBAN'ın temelinde işbirliği, uzlaşma ve hoşgörü olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Bugünkü buluşmamız alelade bir tören değil. Çünkü burada bambaşka bir ruh, bambaşka bir heyecan var. Uzlaşma ve birlikte iş yapabilme kültürünü her şeyin üstünde tutarak, birbirimize kuşkuyla değil güvenle yaklaşarak, siyasi bağnazlıkları bir kenara bırakarak ve yakalarımızdaki rozetlerin farklılığına aldırış etmeden el ele vererek neler yapabileceğimizi, bugün buradan bir kez daha cümle aleme ilan ediyoruz. Türkiye'de bir yerel yönetim ile bir kamu kurumunun yüzde 50 ortaklığıyla gerçekleştirilen ilk proje İZBAN. Yani temelinde işbirliği var, uzlaşma var, hoşgörü var. Bir araya gelmek bir başlangıç, beraberliği sürdürmek bir ilerleme, beraber çalışmak gerçek bir başarı ise, biz bunu 'hoşgörü kenti İzmir'de gerçekleştirdik. Gurur duyuyoruz, onur duyuyoruz."

'İZBAN UZADIKÇA YOLLAR KISALACAK'
Başkan Kocaoğlu, İZBAN'ın Selçuk ve Bergama'ya kadar uzayacağını da belirterek, "5 yılda taşıdığımız yolcu sayısı 331 milyona ulaştı. 2010 yılında 2.5 milyon yolcu taşırken, 2015'i 87.5 milyon yolcu ile kapattık. Tren sayımızla birlikte kalite standartlarımızı da artırdık. Evet, bugün Torbalı'dayız, yarın Selçuk ve Bergama'da olacağız. İZBAN büyüdükçe yollar kısalacak" diye konuştu.

"ÖNCE METROYU BİTİR SAYIN BAŞKAN"
Aziz Kocaoğlu konuşmasını yaparken dinleyicilerden bir kadın "Önce metroyu bitir Sayın Başkan" dedi. Başkan Kocaoğlu, gülümseyerek konuşmasını sürdürdü. Bu kez CHP'li gençler, 'İzmir seninle gurur duyuyor' deyince Kocaoğlu metinden yaptığı konuşmasını böldü ve "Konuşmamı kesen hanımefendinin metro konusunda bilgisi olmadığı kesin" dedi. 

Bu kez Ak Partili gençler 'Onlar konuşur Ak Parti yapar' diye bağırdı. Bu kez CHP'liler 'İzmir seninle durma ilerle' diye yanıt verdi. Ak Partililer 'İzmir'e Binali Yıldırım gerek' diye slogan attı.




'KÖRFEZE KANAL' KONUSUNDA DA İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI
Daha sonra konuşmasını sürdüren Kocaoğlu, TCDD ile İZBAN'da başarıyla yürütülen  işbirliği modelinin İzmir Körfezi'nde de devam etmesini isteyerek şunları söyledi:

"Gerekli izinlerin verilmesi durumunda, hem büyük tonajlı gemilerin İzmir yerine yakın coğrafyadaki alternatif limanları tercih etmesine yol açan derinlik sorununu çözecek, hem de Körfez'deki su sirkülasyonunu sağlayacak kanalı açarak 'yüzülebilir körfez' hedefimize ulaşmış olacağız. Bu işten kazanan ise yine İzmir ve İzmirliler olacak. İki kurum arasındaki örnek işbirliği, meyve vermeye devam edecek. Sayın Bakanımızdan bir diğer talebimiz, İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nın 'ikinci aktarma merkezi' yapılması konusundaki düşüncenin bir an önce uygulamaya konulmasıdır. Bu tercih, konjonktür nedeniyle turizmde ciddi kayıplar yaşayan kentimiz için kritik önem taşımaktadır."




'BİR YIL SONRA SELÇUK, BU YIL İÇİNDE BERGAMA AÇILACAK'
Ardından kürsüye çıkan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın "Sevgililer Günü'nde sizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum" diye başladığı konuşması partililerin 'Yolların kralı Binali Yıldırım' sloganı atmaları üzerine kesildi. Yıldırım, "Bir dakika arkadaşlar lütfen. Ne zaman ara verirseniz o zaman konuşmaya başlayacağım. Enerjinizi seçime saklayın. Seçimden daha yeni çıktık. Şimdiden sütün enerjinizi harcamayın. Önümüze yine seçim gelecek yine tatlı rekabet olacak. Şimdi seçim bitti hizmetlere bakalım. Seçim zamanı söyleyeceğinizi söylersiniz" dedi. 

Ak Partililer bu kez 'Tek başına iş başına' diye bağırınca Yıldırım, "Her iki taraftan da sessizlik istiyorum. Bugün merkezi hükümet ve yerel yönetimin Ankara'nın ve İzmir'in güzel bir ortak projesinin açılışını yapıyoruz. Torbalı'yı, Aliağa'ya bağlıyoruz. Aliağa, Torbalı ne deme? İzmir'in en çok üreten, il kadar büyük ilçeleri demek" dedi.

Ak Partililer, "Onlar konuşur AK Parti yapar' sloganı aınca CHP'liler de 'İzmirliyiz yaparız biz bu işi bozarız' diye karşılık verdi. 




'SİYASET SEÇİMDE OLUR HİZMETTE DAYANIŞMALIYIZ'

Bakan Yıldırım, İZBAN'da bugüne kadar İzmir'in nüfusunun 80 katı yolcu taşındığını belirterek, bu örnek işbirliğinin Torbalı'dan Selçuk'a devam edeceğini, bir yıl sonra Selçuk'un açılacağını, Bergama'nın da bu yıl içinde bağlanacağını anlattı. Yıldırım, "İZBAN dünyanın en uzun raylı sistem toplu taşımacılığı haline geliyor. Toplam 187 kilometre. 2013 yılında dünyadaki toplu taşımacılık incelendi ve İZBAN en iyi en başarılı toplu taşıma projesi olarak birinci olmuştur" diye konuşurken, sloganların başlaması üzerine "Biraz dinlenin sonra devam edersiniz. Şu söyleyeceklerimi söyleyeyim akşama kadar söz sizin" diye uyardı. Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Bu ortak işbirliğini konuşuyoruz. İzmir'e hizmet mevzu olduğunda siyaset teferruattır dedik. Siyaset seçimde ama İzmir'e hizmet olunca her türlü dayanışmayı yapacağız. Siyaseti bir yana bırakacağız. İzmir'in ihtiyaçlarını, projelerini birer birer yerine getireceğiz. İzmir sadece İZBAN değil İzmir'in daha önemli diğer projeleri de var. İzmir Körfezinin temizlenmesi, sirkülasyonun sağlanması da ortak bir projedir. Bu projeyle ilgili çalışmalar devam ediyor. İzmir'in yeri İstanbul'la yarışmaktır. Yerel ve merkezi yönetim el ele vereceğiz cumhuriyetin kuruluşuna tanıklık etmiş İzmir'i en yüksek noktalara çıkaracağız. Bugün bu hizmetleri yapabiliyorsak, bu büyük mutluluğu birlikte yaşayabiliyorsak ay yıldızlı bayrağa borçluyuz. Ülkenin üzerinde oyun oynamaya kalkanlar bilmelidir ki istiklal bu milletin karakteridir. Tarihin hiçbir döneminde esaret altına girmemiş, en zor şartlarda bile ülkeyi Atatürk liderliğinde küllerinden doğan genç Türkiye'nin bağımsızlığı için çalışmış bu millet bundan sonra da hangi ad altında olursa olsun toprak bütünlüğümüzü bozmaya kardeşliğimize zarar verme çalışırsa en sert şekilde gereken cevabı alacak ve Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığı sonsuza kadar devam edecektir."



SLOGANLAR SAVAŞI

Konuşmasına devam eden Bakan Yıldırım, "İzmir hoşgörü kentidir. Kardeşliğin, birlikte yaşamanın adresidir. Siz Türkiye'ye buradan mesaj veriyorsunuz" deyince Ak Partililer, 'Keşke her yer bizim olsa' diye bağırdı. Yıldırım, "İzin verin iki şey söyleyeceğim ondan sonra sahne sizin" dese de duyan olmadı. Bu kez CHP'liler 'Parsel parsel sattınız' diye yanıt verdi. 

Bakan Binali Yıldırım, "İZBAN'da sinyalizasyonun çözümü için projedeki aksaklıklar giderilecek. Torbalı'dan binen hemşehrimiz İzmir'in merkezine inmiş olacak. İzmir'e hizmetlerimiz artarak devam ediyor" dedi. CHP'liler bu kez 'Başbakan Kemal' sloganı atınca Ak Partiler 'Yuh' diye karşılık verdi. Yıldırım, "Gençler sakin olun, tamamlıyorum. Bu sinyal sistemi tamamlandığında Torbalı'dan Alsancak'a kesintisiz seferler yapılacaktır. Bugün resmi açılışını tamamladığımız İZBAN hattının hayırlı olmasını diliyorum. Yeni hizmetlerde buluşmak üzere hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum" diye konuştu. 

Başkan Kocaoğlu, Bakan Yıldırım'a İzmir Torbalı'nın ilk treninin maketini hediye etti, ardından kurdele kesilerek hat hizmete açıldı.



İZBAN İŞ BÖLÜMÜ 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin TCDD ile yaptığı protokole göre, istasyon yapımları ve karayolu alt-üst geçitleri İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldı. Cumaovası'ndan Torbalı'ya kadar mevcut tek hat demiryolu ise TCDD tarafından çift hatta çıkarıldı. Hattın koruma duvarlarının yapımı, sinyalizasyon ve elektrifikasyon sistemlerinin Aliağa-Cumaovası hattına uyumlu bir şekilde Torbalı Tepeköy'e kadar uzatılması ise yine TCDD tarafından gerçekleştirildi.



6 İSTASYON 8 KARAYOLU
İzmir banliyösünü toplam 110 kilometreye çıkaran 30 kilometrelik Torbalı hattı üzerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Develi, Tekeli, Pancar, Kuşçuburun, Torbalı ve Tepeköy olmak üzere 6 istasyon inşa edildi. Yine hat üzerinde araçlar için kesintisiz ulaşım imkanı sağlanması amacıyla Tekeli, Pancar, Kuşçuburnu, Menderes Gölcükler, Torbalı merkez, Tepeköy, Develi karayolu üst geçitleri ile Cumaovası karayolu alt geçitleri yapıldı. Vatandaşların karşıdan karşıya geçişleri için ise Torbalı Ertuğrul Kavşağı'na yaya üst geçidi yapıldı, 6 adet de otobüs aktarma merkezi oluşturuldu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.