Dolar 32,2012
%-0.23
Euro 35,0437
%-0.12
Altın 2.498,720
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Toplu ulaşım kartında yeni kriz

Toplu ulaşım kartında yeni kriz

İZMİR'de toplu ulaşım sisteminde kullanılan elektronik temassız akıllı kart ihalesinde iki firmanın birbiriyle İzmirlileri Haziran ayında mağdur eden rekabetinde yeni bir boyut kazandı. ESHOT, Ankara 11. İdare Mahkemesi'nin karar doğrultusunda Kamu İhale Kurumu'nun ihalede düzeltici işlem belirlemesini istemesi üzerine ya eski firma Kentkart'a dönecek yada ihaleyi iptal edecek. Toplu ulaşım kartında yeni kriz

  • Ege Postası
  • 18.08.2015 - 15:19
Elektronik temassız kart sistemi ihalesini 16 yıldır İzmir'de bu hizmeti veren Kentkart firmasının kaybetmesi ve Kartek firmasının kazanmasıyla başlayan kriz KİK ve mahkeme kararlarıyla her ay daha da büyüdü. Kentkart'ın KİK'e yaptığı Kartek'in yeterli iş deneyimini sahip olmadığı yönündeki itirazları reddedildikten sonra ESHOT, Kartek'le sözleşme imzaladı. Ancak, devrin gerçekleştiği 1 Haziran'dan itibaren ulaşım sisteminde kriz yaşandı. Kartlar okunmadı. Yolcular mağdur oldu. Belediye yönetimi bir süre kartsız geçişlere izin verdi. ESHOT ve yeni firma Kartek, eski firma Kentkart'ın şifre ve kodları eksik verdiğini iddia etti. Savcılığa başvuruldu. Temmuz ayından itibaren Kartek kendi sistemini kurdu, kriz aşıldı.

Toplu ulaşım sisteminde yeni döneme geçilirken bu kez Ankara 11. İdare Mahkemesi, Kentkart firmasının itirazlarını reddeden KİK kararının iptali için açtığı davada, Kentkart'ı haklı bularak yeni firma Kartek'in iş deneyiminin yetersiz olduğu gerekçesiyle KİK kararının yürütmesini durdurdu. Dava esastan görüşülmeye devam etti. Kartek, iş deneyim belgesinin geçerli olduğu yönünde mahkemeye yeni belgeler gönderdi. KİK, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı doğrultusunda ihaleyle ilgili düzeltme işlemi belirlenmesi kararı aldı. Bu arada ESHOT'un yaptığı başvurular sonucu Kentkart şirketi de kamu ihalelerinden 1 yıl men edildi.

KİK'in düzeltici işlem kararı ESHOT'a tebliğ edildi. ESHOT ihale komisyonu düzeltici işlem belirlenmesi için bilgi ve belgeleri yeniden değerlendirmeye aldı. Kentkart şirketine Ocak ayında yapılan ihaleye verdi teklifi ve süresini yenilemesini istedi. Kartek ise mahkeme kararı doğrultusunda yeniden değerlendirme kapsamı dışında kalacak. Komisyon'un bu karar doğrultusunda Kartek'in sözleşmesini feshetmesi de bekleniyor.

Komisyon'un ne karar vereceği ise merakla bekleniyor. İhale yasaklısı Kentkart'ın, Ocak ayında yapılan ilk ihalede yasaksız olduğu dikkate alınırsa ihale bu firmaya verilebilinecek. Eğer ihale yasaklısı olduğu yönünde karar dikkat alınırsa yeni ihale kararı alınabilinecek. Ancak, yeni ihale süreci tamamlana kadar uygumada krizi önlemek için acil durumlarda başvurulan 21-B maddesine göre davetli firmaların katılabileceği ve pazarlık usulü ihaleyle geçici yönteme başvurabilecek. Bu süreçler doğru yönetilirse vatandaş sıkıntı yaşamayacak. Ancak, firma değişikliği, sistem değişikliği gibi teknik konularda Haziran ayında yaşanan sorunlar yaşanırsa, toplu ulaşım sisteminde yeni bir kaos da oluşabilecek. Biletle ulaşım gibi ara formüller de sıkıntı yaratabilecek.(DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.