Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tedavi edilen dağ ceylanı doğaya bırakıldı

Tedavi edilen dağ ceylanı doğaya bırakıldı

Hatay'da doğum yaptıktan sonra hasta halde bulunan dağ ceylanı tedavisinin ardından doğal yaşamına bırakıldı. Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde çobanlar tarafından doğum yaptıktan sonra hasta halde bulunan ve ‘Işılay’ adı verilen gazella...

  • Ege Postası
  • 02.08.2013 - 11:47
Hatay'da doğum yaptıktan sonra hasta halde bulunan dağ ceylanı tedavisinin ardından doğal yaşamına bırakıldı.

Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde çobanlar tarafından doğum yaptıktan sonra hasta halde bulunan ve ‘Işılay’ adı verilen gazella gazella cinsi ceylan Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Veteriner Fakültesi'ndeki tedavisinin ardından doğal yaşam alanına bırakıldı. Işılay'a ayrıca kontrol amaçlı takip cihazı takıldı.

Ceylanın doğal yaşam alanına bırakılmasını izleyen Rektör Hüsnü Salih Güder, doğal döngüsü içerisinde hayatını sürdürmekte olan tüm canlıların en az insanlar kadar hayatta var olmaya hakları olduğunu söyledi.

Bilim insanları olarak bu hakkın korunması geliştirilmesi ve geniş kitlelere anlatılabilmesi için çeşitli düzeylerde çalışmalar yürüttüklerini aktaran Güder, "Yöremizde doğal yaşam alanı bulunan ceylanlarının varlığını sürdürebilmesi için yapılan çalışmalar arasında habitatlarının geliştirilmesi, genişletilmesi ve sağlık hizmetlerinin yürütülmesi yer alıyor. Geçtiğimiz günlerde veteriner fakültesine getirilen ve bugün itibariyle tedavisi tamamlanan ceylanı doğaya saldık. Herkesi doğaya ve doğal yaşama sahip çıkmaya davet ediyorum.” dedi.

Klinikte tedavi edilen dağ ceylanına kontrol amaçlı takip cihazı taktıklarını belirten Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Kürtül ise “Ceylanın buradan koşarak uzaklaşmasını izlemek bizim için de gerçekten mutluluk verici bir durum. Yöremizde endemik tür bağlamında yaşayan canlıların kliniğimize getirildiğinde tedavilerini yapıp doğal ortamına bırakıyoruz. Bu bağlamda bu çevrede yaşayan insanlarımızdan özellikle de bu endemik türlerle ilgili olarak herhangi bir yaralanma ve hastalık durumunda bize bilgi vermelerini rica ediyoruz.” ifadesini kullandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Hatay Şube Müdürü Cüneyd Çağlar ise “Doğa Koruma Milli Parklar 7. Bölge Müdürlüğü olarak sorumluluk alanımızda yaşayan yaban hayvanlarla ile ilgili hastalanma ve yaralanma gibi durumlarda hayvanları Mustafa Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesine nakledip burada tedavileri ve rehabilitasyonları tamamlanan hayvanların doğaya bırakıyoruz.” diye konuştu.

Ceylanın tedavisini yapan MKÜ Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yaşar Ergün, bir haftalık tedavi süreciyle ilgili olarak şunları aktardı: “Ceylan, kanındaki alyuvarlarda bulunan parazit sebebiyle hasta ve halsiz düşmüş olarak kliniğimize getirildi. İlk dört gün serumla damar içinden besledik. Son üç gün ise tamamen kendi halinde verdiğimiz yeşil otlarla besledik.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.