Dolar 32,5728
%0.1
Euro 34,9833
%0.44
Altın 2.428,800
%0.23
Bist-100 9.722,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Taşerona karşı dev miting

Taşerona karşı dev miting

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde 1170 işçiyi taşerona geçme ya da işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya bırakan ihale krizinin ardından harekete geçen DİSK Genel-İş Sendikası, “Taşerona karşı #direnİŞÇİ” sloganı ile dev bir miting düzenledi. “Taşerona hayır” diyen on binlerce işçinin isyanı İzmir sokaklarına taşarken, Basmane Meydanı’ndan Gündoğdu Meydanı’na kitlesel yürüyüş gerçekleştiren işçilere seslenen DİSK Genel Başkanı Beko, “Karabağlar’da ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde arkadaşlarımız işten çıkartılır, iş akitleri fesih edilirse İzmir’i taşerona dar ederiz. Eğer on binlerce işçi ark

  • Ege Postası
  • 22.09.2014 - 18:03
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde yeşil alanlar ve parklar bakım hizmet alım ihalesini taşeron firma Dermar Temizlik’in kazanmasıyla birlikte başlayan kriz devam ederken, belediyede çalışan 1170 İZENERJİ A.Ş. işçinsin örgütlü bulunduğu DİSK Genel-İş Sendikası “Taşerona hayır” demek için dev bir miting düzenledi. Taşeronlaştırma, iş cinayetleri, sendikal haklar ve işçi sınıfının sorunlarını dile getirmek için kitlesel bir yürüyüş gerekleştiren DİSK Genel-İş Sendikası tarafından Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleştirdiği dev mitinge, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve genel merkez yönetimi ile 60’a yakın ildeki sendika temsilcisinin yanı sıra, TÜRK-İŞ, KESK, TMMOB, TTB, çeşitli sivil toplum ve emek örgütleri, meslek odaları, siyasi parti temsilcileri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ilçe belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve İzmir milletvekilleri de destek verdi.
 
 

BASMANE’DEN GÜNDOĞDU’YA ON BİNLER YÜRÜDÜ
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan 1170 İZENERJİ personeli düzenlediği çeşitli eylemler ve etkinliklerle seslerini duyurmaya çalışırken, sendika cephesinden yaşanan ihale krizine ve taşeronlaştırmaya karşı büyük bir tepki geldi. Belediye personelinin örgütlü bulunduğu DİSK Genel-İş Sendikası, hizmet alım ihalesi sonrasında taşerona geçme ya da işsiz kalma tehlikesi yaşayan ve hak kayıpları gündeme gelen personelle birlikte alanlara inerek kitlesel bir yürüyüş ve dev bir miting gerçekleştirdi. 1170 belediye personelini yakından ilgilendiren kritik ihalenin taşeron firmaya gitmesi sonrasında “Taşerona hayır” diyen sendikanın Basmane Meydanı’nda on binlerce işçiyle gerçekleştirdiği yürüyüş “Taşerona geçit vermeyeceğiz”, “Taşeron elini ekmeğimden çek”, “Direne direne kazanacağız”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Susma haykır, taşerona hayır”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz” sloganları ve alkışlarla başlarken, taşeron tepkisi Gündoğdu’ya taştı.


 
İZENERJİ İŞÇİLERİ İÇİN GÖKYÜZÜNE BALONLAR BIRAKILDI
DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve sendikanın genel merkez yönetiminin yanı sıra, 60’a yakın ilde görev yapan Genel-İş Sendikası Şube Başkanları, TÜRK-İŞ, KESK, TMMOB, TTB, çeşitli sivil toplum örgütleri ve İzmir emek cephesinin de tam kadro destek verdiği eylemde siyasi parti temsilcileri ve İzmir milletvekilleri de katılım sağlarken, “Taşerona karşı #direnİŞÇİ” sloganı ile gerçekleştirilen ve 1170 İZENERJİ  çalışanının “Taşerona hayır” tişörtleri ile alana indiği dev mitingde hem İzmir, hem de Türkiye çapında taşeronun kaldırılması ve güvenceli çalışma koşullarının sağlanması için yasal değişiklik isteyen emek cephesi, hükümete çağrıda bulundu. Programın açılışında alanda bulunan sendikalı çalışanlar, iş kazalarında hayatını kaybeden işçiler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunurken, İZENERJİ işçileri için gökyüzüne 1170 balon bırakıldı. Alanda bulunan binlerce işçiye “Değerli mücadele arkadaşlarım” diyerek seslenen DİSK Genel Başkanı Kani Beko, merhum Gültepe Belediye Başkanı Aydın Erten’i andı ve şöyle konuştu: “Burası İzmir. Aylardır taşeronlaşmaya karşı mücadele eden, taşeronu bu kente sokmayacağım diyen İzmir’e selam osun. Birçok ilden arkadaşlarımız buraya geldi. Türkiye’de iş kazalarında her gün ortalama 4-5 işçi ölüyor. Bu ölümler fıtrat değil, kader değil, iş cinayetidir. Daha fazla kar etmek için bilerek işlenmiş cinayetlerdir. Biz bu cinayetlerin önlenmesi için önerilerde bulunuyoruz. Ama önerilerimizi dinlemediler ve bildiklerini okudular. İş cinayetlerinde Avrupa’da birinci dünyada üçüncü olduk. Eğer bir iş yerinde sendika yoksa, eğer bir iş yerinde sendika patron ile ortak çalışıyorsa orada iş cinayetleri bitmez. Bunu Soma’da bir kez daha gördük.Hükümet sendikal örgütlenmeye karşı 12 eylül yasalarına karşı sıkı sıkı sarılıyor. İşçinin hakkını gasp ediyor. AKP işçinin elini bağlıyor, patronlar emeği sömürüyor. Sistem bu…”  


 

“TAŞERON DEMEK ÖLÜM DEMEKTİR”
“İşçi köle değil, satılamaz” sloganları eşliğinde konuşmasını sürdüren DİSK Genel Başkanı Beko “Taşeron sistemi yasaklanmalıdır” dedi ve şöyle devam etti: “Taşeron demek ölüm demektir, iş cinayeti demektir. 2013 yılının başından bu yana bin 300 işçi yaşamını yitirdi. Taşeron sistemi işçi sınıfına karşı açılmış bir savaştır. BMC işçilerini, Karabağlar işçilerini değiştiremeyeceksiniz. Buna gücünüz yetmeyecek. İzmir’de hizmeti sağlayan bu işçiler. Park bahçeler, yol işleri, temizlik işleri, kanalizasyon işleri, çöp işleri bizim arkadaşlarımızın ekmeği. Bu hizmetleri yerine getiren arkadaşlarımız kadro bekliyor. Artık onları kandıramazsınız, oyalayamazsınız. Bugün taşeron köleliğine karşı direnen 1170 İZENERJİ işçilerine selam olsun.”
 
“BİZİM ÇOCUKLARIMIZIN AYAKKABI KUTULARI YOK”
DİSK Genel Başkanı Kani Beko, son dönemde “Taşerona son vereceğiz” şeklinde açıklamalara da tepki göstererek hükümete yüklendi ve “AKP iktidarının çıkarttığı yasalarla taşeronlaşma bu boyuta geldi. Taşeronlaşma artık belediyeleri de örümcek ağı gibi sardı. Bunun adı köleliktir. Bu hangi vicdanına sığa? Bizim çocuklarımızın ayakkabı kutuları, gemicikleri, sıfırlanacak milyonları yok. Bizim çocuklarımız emekleriyle, alınlarının teri ile para kazanıyor. Biz çocuklarımızın köle olmalarına izin vermeyeceğiz. Biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız. Bizim yüreğimiz direnenler ile beraber. Biz işçi sınıfıyız. Yaşasın işçilerin birliği, yaşasın halkların kardeşliği. Taşeronu bu topraklardan söküp atana kadar bedeli ne olursa olsun bu mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

'MİTİNG ÖNCESİ DEV BULUŞMA' HABERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ
 
“ANKARA’YA DAYANMAZSAK NAMERTİZ”
Sözlerinin sonunda İZNERJİ işçileri ile birlikte omuz omuza dayanışma sözü veren DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Karabağlar’da, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde işçi kardeşlerimiz taşerona karşı direniyor. Eğer bu arkadaşlarımızın iş akitleri fesih edilir, işsiz kalırlarsa İzmir’i taşerona dar edeceğiz. 92’de arkadaşlarımız işten atıldığında onlarla omuz omuza Ankara’ya yürüdük. KENT A.Ş.’de 226 arkadaşımızla da yan yana omuz omuza yürüdük. Onlar yine işbaşı yaptı… İzmir’de demokratik tepkimizi göstermek üzere on binlerce işçi arkadaşımızla birlikte yine Ankara’ya dayanmazsak namert olalım” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.