Dolar 32,3731
%0.17
Euro 35,0661
%0
Altın 2.326,230
%0.25
Bist-100 9,10
%0.23

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tarihi semtte coşkulu açılış!

Tarihi semtte coşkulu açılış!

Konak Belediyesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği 4.Basmane ve Çevresi Tarih, Kültür, Sanat ve Arkeoloji Günleri başladı. 25 Ekim’e kadar sürecek etkinlikler kapsamında tarihi semt birçok sergi, panel, söyleşi ve atölye çalışmalarına ev sahipliği yapacak.

  • Ege Postası
  • 19.10.2014 - 09:07
İzmir'in tarihi semti Basmane’nin geçmişine ışık tutan mekanlarını gün yüzüne çıkaracak 4.Basmane ve Çevresi Tarih, Kültür, Sanat ve Arkeoloji Günleri İzmirlilerin yoğun katılım gösterdiği muhteşem bir törenle başladı. Agora Kazı Evi önünde toplanan binlerce İzmirli, Roman Bandosu eşliğinde açılış törenin yapılacağı Basmane’deki Agios Voukolos Kilisesi’ne yürüdü. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ı temsilen Başkan Vekili Nükhet Akyıldız’ın öncülük ettiği dev kortejin geçişi sırasında çevredeki esnaf ve vatandaşlar da alkışlarıyla coşkuya ortak oldu.
 

TARİHİ MEKANLAR SANATA AÇILDI
 
Mini bir Basmane turu şeklinde geçen yürüyüş sırasında Basmane Günleri kapsamında sanat severlerin beğenisine sunulan sergilerin açılışı da gerçekleştirildi. Sinyora Sinagogu, Manisa Akhisar Oteli, Eski Türk Evi, Emir Sultan Türbesi, Kadın Müzesi, Basmane Semt Merkezi, Eski Emniyet Oteli, Altınpark Kahvehanesi ve Tarihi Basmane Garı gibi tarihi semtin birçok önemli mekanında kurulan sergilerin açılışını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve beraberindeki heyet birlikte yaptı. Sergi sahiplerine ayrıca katılım belgesi ve plaket de verildi.
 
ODAK NOKTA BASMANE

Kortej yürüyüşünde olduğu gibi Agios Voukolos Kilisesi’nde düzenlenen açılış törenine de vatandaşların ilgisi yoğundu. Restorasyonu İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce yaptırılarak kültür merkezi olarak hizmete sokulan tarihi kilisedeki tören öncesi İzmir'in 8 bin 500 yıllık tarihini anlatan “Smyrna'dan İzmir'e 8500 Adım” adlı oyun sahnelendi. İzleyenlerin büyük beğenisini alan tiyatro gösterisi uzun süre alkışlandı. Törenin açılış konuşmasını yapan Konak Belediye Meclis Üyesi ve Başkan Vekili Nüket Akyıldız, Konak Belediyesi olarak tarihsel varlıklarının yaşatılarak korunması için çalıştıklarını söyledi. Basmane’nin adeta bir açıkhava müzesi olduğunu dile getiren Akyıldız, “Basmane ve çevresinin yaşatılarak korunması ve kentimizin uluslararası tanıtımlarda odak noktalarından biri olması tüm İzmir için önem oluşturuyor” dedi.
 
KOCAOĞLU: TARİHİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da Basmane günlerinin önemine vurgu yaptığı konuşmasında tarihe sahip çıkan bir yerel yönetim olduklarının altını çizdi. Kocaoğlu, “Basmane Günleri ile farkındalığı artırarak dünya insanlarının dikkatini buraya çekmek istiyoruz. Bu kentte tarih bilinci bu tür etkinliklerle gelişecek. İzmir bunu kendi gücüyle başaracak” diye konuştu.  Coşkulu kortej yürüyüşüyle başlayan açılış etkinlikleri düzenlenen kokteylle sürdü.
 
TÜM İZMİRLİLER DAVETLİ

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Basmane Günleri kapsamında tarihi semtin farklı noktalarında bir hafta boyunca sergi, panel, söyleşi ve atölye çalışmaları yapılacak.  Önemli tarihçi, yazar, gazeteci, kent gözlemcisi ve akademisyenlerin misafir olacağı Basmane'de mülteci sorunlarından arkeolojik kazılara, turizmden kentsel dönüşüme kadar sadece Basmane'yi değil, İzmir'i de yakından ilgilendiren pek çok konu masaya yatırılacak. 25 Ekim'e kadar sürecek etkinliklere katılmak isteyenler Konak Belediyesi’nin resmi web sitesinden bilgi alabilirler.
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.