Dolar 32,3614
%-0.37
Euro 34,6364
%-0.49
Altın 2.388,710
%-1.4
Bist-100 10.200,00
%1.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tarihi semt savaş alanına döndü

Tarihi semt savaş alanına döndü

Ulaştırma Bakanlığı’nın hayal projesi olarak duyurulan ve yapımı devam eden Konak Tünelleri bir mahalleyi yıktı geçti. Tünel güzergahı üzerinde yer alan ve “Beştepeler” olarak da adlandırılan Duatepe Mahallesi’ndeki kimi evlerde derin çatlaklar oluşurken, bölgedeki birçok ev de oturulamaz hale geldi. Tarihi yüz yıllarca önceye dayanan İzmir’in en eski bölgelerinden olan yerleşim biriminde, tünel çalışmasından geriye savaş yerini andırmayan görüntüler kaldı.

  • Ege Postası
  • 18.08.2014 - 14:28
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Son dönemlerde Damlacık semtinin mağduriyeti ile sıkça gündeme gelen ve büyük tartışmalara yol açan Konak Tünelleri projesi tünel güzergahı üzerinde kalan bölgeleri bir bir “yıkıp geçmeye” devam ediyor. Eski adıyla Sultaniye olarak anılan Duatepe Mahallesi yer altında devam eden inşaat çalışmaları nedeniyle savaş alanına dönerken, yaşadıkları çileye dayanamayan bölge halkının bir kısmı tünel yapım işini üstlenen firmadan kira yardımı alarak evlerini  boşalttı. Hayatını yaşadıkları mahalleye adayan vatandaşlar ise “Tünel Mağdurları Derneği” kurarak barınma ve konut hakları için direnme kararı aldı.


 
BİR MAHALLE TÜNELE KARŞI AYAKTA DURMAYA ÇALIŞIYOR
Konak ilçesinin en eski yerleşim bölgelerinden bir tanesi olan ve İzmir’in tarihi geçmişi en eskiye devam eden yerlerinden Duatepe Mahallesi, yıkımın eşiğine geldi. Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları 2’inci Bölge Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürüttüğü Konak Tünelleri Projesi nedeniyle evleri, iş yerleri, yaşam alanları ve yolları zarar gören halk ümitsiz bir bekleyişin içine girdi. Damlacık’ta da tünel mağdurları yaratan tünel projesi nedeniyle evlerinde oturmaya korkar hale gelen Duatepe Mahallesi sakinleri, yaşadıkları belirsizlik nedeniyle sosyal bunalımın eşiğine gelirken, yaşadıkları evleri de ağır şekilde hasar görmeye devam ediyor.


 
33 HANE EVİNİ TERK ETTİ, KALAN BİNALAR YIKILMAK ÜZERE
Çoğu babadan ve dededen kalma, büyük kısmı da tek katlı konutlarda yaşayan halk, geçtiğimiz yıl başlayan tünel inşaatı nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı. Çoğunluğunu yaşlı vatandaşların oluşturduğu, 3 bin 800 nüfusa sahip bölgede ikamet eden halk evlerinde oluşan çatlaklar, binalardaki kırılmalar ve binalardaki çökme tehlikesi nedeniyle karamsar bir bekleyişle girdi. Mahallede yer alan 33 hanenin sahibi, konutlarında oluşan çatlamalar nedeniyle tünel çalışmalarını üstlenen yüklenici firmadan bir yıllık kira yardımı alarak evlerini  boşaltırken, tünelin en yüksek bölgesini teşkil eden mahallenin büyük bölümünde çeşitli sıkıntılar yaşanıyor. Yollardaki asfaltta bile çukurların oluştuğu mahallede halk kamulaştırma ya da hasarlarının karşılanmasını isterken, kısmen boşaltılan 624 ve 617 Sokak’lardan geriye boyalarla işaretlenen evler kaldı.
 
TÜNELDEN GERİYE “YIKIM” KALDI
Yüz yıllık mahallede zayıf yapılardan bazıları da yıkılacak duruma gelirken, evleri hasar gören bazı vatandaşlar ise karşılarında zararını üstlenecek yetkili bulamamaktan şikayetçi oldu. “Gidecek başka yerimiz yok” diyerek isyan eden halk, tünel nedeniyle mağdur olduklarını belirterek, yetkilerden sıkıntılarına acil ve kalıcı çözümler beklediklerini söyledi.
 
MAHALLENİN TARİHİ DEĞERİ DE VAR
Kurtuluş Savaşı sırasında Afyon’da düşmana karşı kazanılan zaferleri taçlandırmak amacı ile işgalden kurtulan beş tepenin isminin verildiği bölgelerden olan Duatepe’de, yaşanan insanlık dramı bununla da kalmazken, evini tadilat yapan ve borca giren vatandaşlar da zarar ettiğini belirterek “Bizim günahımız neydi'” diyerek yaşadıkları durumu özetledi. Uzun yıllar sayfiye yeri olarak bilinen bölgede tünelle birlikte gelen yıkıma karşı örgütlenen mahalle halkının bir kısmı ise “Tünel Mağdurları Derneği” çatısı altında hukuki mücadele ve direnişe başlama kararı aldı.


 
TÜNEL MAĞDURLARI DERNEK KURDU
Kendi yaptıkları evlerde yıllardır hayatını geçiren vatandaşlar, son bir yılda başlayan tünel inşaatı nedeniyle kabus dolu günler yaşadıklarını kaydederek, “Çatlayan sadece binalar değil, tünel mahalle kültürümüzü de yok etmek üzere” diyerek Damlacık halkı ile aynı sıkıntıyı yaşadıklarını dile getirdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.