Dolar 32,3276
%0.24
Euro 35,0866
%-0.1
Altın 2.298,730
%0.93
Bist-100 8,98
%1.99

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tarihi korumak şart; Yıkıp yapmak yetmez

Tarihi korumak şart; Yıkıp yapmak yetmez

Kentsel dönüşümün sadece bina yıkıp yapmakla sınırlı olmadığını dile getiren Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, tescilli yapıların bir an önce ayağa kaldırılması için merkezi iktidarı destek olmaya çağırdı.

  • Ege Postası
  • 05.08.2015 - 12:53
İZMİR - İzmir Serbest Mimarlar Derneği (SMD) Yönetim Kurulu üyeleri Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ı makamında ziyaret etti. Dernek faaliyetleri hakkında bilgi veren SMD Yönetim Kurulu Başkanı Sevgi Molva, kuruluş amaçlarının Türkiye’de mimarlığı dünya standartlarında yapılan bir meslek haline getirmek olduğunu söyledi. Özgün ve etik mimarlık anlayışı peşinde olduklarını dile getiren Molva, yerel yönetimlerle karşılıklı iyi iletişim ve destek içinde olmayı amaçladıklarını belirtti. Kentsel dönüşümden, tarihi yapıların restorasyonuna kadar pek çok konunun ele alındığı görüşmede Başkan Pekdaş, İzmir’de en çok tescilli yapıya sahip ilçenin Konak olduğunu ancak çoğu özel mülk olan binaların yeniden ayağa kaldırılması için ciddi bütçeye ve dolayısıyla hükümetin desteğine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

TARİHİ KORUMAK ŞART
Kentsel dönüşümün sadece bina yıkıp yapmakla sınırlı olmadığını dile getiren Pekdaş, “Yıkıp yeniden yapmak kolay olandır. Oysa tarihi korumak, var olan değerlere sahip çıkmak zor iş. Bu sadece yerel yönetimlerin altından kalkabileceği bir konu da değil. Merkezi hükümetin tescilli yapıların halkın yararına kamulaştırılması için bir an önce çalışmalar yapması lazım. Bu yapılar yok olmaya bırakılmamalı. Konak’ta çok tescilli yapı var. Çoğu özel mülkiyet. Çöktüğü zaman bir şey kalmıyor. Orada maliklere ulaşamadan bir şey de yapamıyorsunuz. Bu yapıların bir an önce ayağa kaldırılması için hükümetin destek vermesi gerekiyor. Kamulaştırma veya yapıların korunması için müdahale yolunun kolaylaştırılması gerekiyor” dedi. Tescilli yapıların tek tek restorasyonu değil bölge ya da ada bazında çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu da belirten Başkan Pekdaş, “Tescilli yapılarda tek tek çalışmalar yaptığınızda binalara bir fonksiyon tanımlayıp o bölgenin canlanmasını sağlayamıyorsunuz. Bu nedenle bir sokak ya da ada bazında bir çalışma yapılsa o bölgeyi kalkındırabilirsiniz” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.