Dolar 32,5391
%0
Euro 34,8826
%0.16
Altın 2.425,730
%0.11
Bist-100 9.722,00
%0.8

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tarihi fuara ikisi birada açılış

Tarihi fuara ikisi birada açılış

İzmir Enternasyonal Fuarı düzenlenen resmi açılış seremonisi ile 83’üncü kez kapılarını açtı. Toplam 67 ülkeden bin 132 firmanın katıldığı İzmir’in simge fuar için bu yıl ilk kez iki ayrı tören düzenlendi. 29 Ağustos-7 Eylül 2014 tarihlerinde 10 gün süresince ziyarete açık olacak İEF, İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen resmi törenin ardından Vasıf Çınar Bulvarı’ndan başlayan halk korteji yürüyüşü ile start aldı.

  • Ege Postası
  • 29.08.2014 - 17:14
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Partner ülkenin Mauritius, odak ülkenin Hindistan, onur konuğu kentlerin Diyarbakır ve Malatya olduğu 83’üncü İzmir Enternasyonal Fuarı’nın resmi açılış törenine; T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, Mauritius Cumhuriyeti Sanayi, Ticaret ve Tüketicinin Korunması Bakanı Eks.Cader Sayed-Hossen,Hindistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Eks. Rahul Kulshreshth,TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu,Diyarbakır Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, Diyarbakır Vali Yardımcısı Ahmet Dalkıran, Malatya Vali Yardımcısı Mehmet Özel, İzmir Valisi Mustafa Toprak ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile çok sayıda milletvekili, üst düzey bürokratlar, ilçe belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, belediye bürokratları ve iş dünyası temsilcileri katıldı. Törende; Bangladeş Sanayi Bakanı Eks. Amir Hossein, Burundi Ticaret, Sanayi, Turizm Bakanı Victoire Ndikumana, Gabon Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, El Sanatları Hizmetlerinin Geliştirilmesi Bakanı Eks. Gabriel Tchango, Gambiya Sanayi, Ticaret, Bölgesel Entegrasyon ve İstihdam Bakanı Eks. Abdoulie Jobe, Finans ve Ekonomi İşler Bakanı Eks. Kebba S. Touray, Gine- Bıssau Ticaret ve El Sanatları Bakanı Eks. Serifo Embalo, Kırgızistan Ekonomi Bakan Yardımcısı Kasımaliev Adilbek Aleşoviç Sardarbekovna, Kongo Ekonomi ve Ticaret Bakan Yrd. Eks.Romain Lobo Tshibuabua, Kosova Sanayi ve Ticaret Bakan Yrd. Eks. Cüneyt Ustaibo, Lüksemburg Büyük Dükalığı Ekonomi ve Dış Ticaret Bakanı Eks. Dr. Etienne Schneider,Nepal Sanayi Bakanı Eks. Karnabahadur Thapa, Nijer Ticaret ve Özel Sektörün Teşviki Bakanı Eks. Alma Oumarou, Senegal Ticaret, Girişimcilik, Tüketim ve Kobi Bakanı Eks. Alioune Sarr, SudanSanayi Bakanı Eks. Al-Semaih Al-Siddiq Ai-Nur, Devlet Bakanı Dış Ticaret Sorumlusu Eks. Jihad Hamza Hamid, Tanzanya, Sanayi ve Ticaret Bakanı Eks. Dr. Abdallah O. Kigoda, Türkmenistan, Ticaret ve Dış Ekonomik İlişkiler Bakanı Eks. Bayar Abayev, Bakanlar Kurulu Başkan Yrd. Eks. Palvan Taganov, UgandaTicaret, Sanayi ve Kooperatifler Bakanı Eks. David Wakikona, Bolivarcı Venezuela Dış İşleri Bakan Yrd. Eks. Calixto Ortega ve çok sayıda ülke temsilcisi katıldı.

AZİZ KOCAOĞLU, “DÜNDEN BUGÜNE” FUARI ANLATTI
Açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmirlilerin çok heyecanlı bir güne şahitlik ettiğini belirterek, “Bugün açılışını gerçekleştireceğimiz İzmir Enternasyonal Fuarı,

alalade bir fuar organizasyonu değildir. İzmir için, Ege için, Türkiye için bir yaşam biçimidir Fuar.  Ülkemizin kültür mozaiği, ekonomimizin barometresi… Bayramımız, eğlencemiz, kahkahamız;Hasretimiz, vuslatımız, sevdamız… Ve kazancımız, bereketimiz… Biz dünyayı burada tanıdık.

1940’larda acımasız savaşın tarafları olan Nazi Almanya’sı ile İngiltere ve İtalya’yı, 1980’li yıllarda ise cephede göğüs göğse çarpışan Irak ve İran’ı burada buluşturduk. İnanmayacaksınız ama yan yana iki pavyonda... Savaşlara, kıtlıklara, krizlere inat; İzmir Enternasyonal Fuarı hep dimdik ayaktaydı.

Ve hep barış için var oldu. Sosyalizmle kapitalizmin boy ölçüştüğü Amerikan-Rus rekabetini en yakından hisseden bizdik. Uzay araçlarını, uyduları; Soyuz’ları, Apollo’ları; ve astronotlar tarafından dünyaya getirilmiş Ay taşını, 3 metre uzaktan da olsa, ilk kez biz gördük. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda… 68 kuşağının barış ve özgürlük haykırışlarına, dünyada duvarların, modada kalıpların yıkılmasına, hep burada şahit olduk. Darbeleri, muhtıraları, sıkıyönetimleri burada yaşadık.

Liberal ekonomiyi, serbest piyasayı hep burada tanıdık. Çalkantıları, yoklukları, kesintileri gördük. Filtreli sigaraların karaborsa olduğu yıllarda, Fuar’daki Tekel Pavyonu’nun önünde kuyruk olup az mı bekledi? Ama ekmeğin vesika ile satıldığı yıllarda bile, ekonomik krizlere inat, “daha fazla üretim” sloganıyla açıldı fuarımız. Türkiye’nin ilk otomobilini, ilk yürüyen merdivenini, ilk buzdolabını;

ilk televizyonu ve ilk robotu herkesten önce, İzmir Fuarı’nı gezenler gördü. Radyo nedir bilmeyen bir nesil bilgisayarla burada tanıştı. Magazin dünyasının ışıltılı yaşamını da burada tanıdık.

“Sanat Güneş”lerini, “Süper Star”ları, “Minik Serçe”leri ilk kez burada görüp sevdik” dedi ve İzmirlilerin fuar nostaljisini özetledi.

 PİRİŞTİNA’YI UNUTMADI
 “İyi günde de, kötü günde de, fuarımız hep bizimleydi” diyerek sözlerini sürdüren Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, fuarın tarihi bir değer olduğunun altını çizerek şöyle konuştu: “Her açılışı içimizi ne kadar coşturduysa, kapanış günü de bizler için bir sevgiliden ayrılış gibiydi. Bugün ne mutlu bize ki, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatlarıyla doğmuş bir eser olan İzmir Enternasyonal Fuarı’nı 83. kez açıyoruz. Böylesine zorlu bir yolculukla bugünlere gelen Fuarımızı ve fuarcılığımızı büyüterek yaşatmayı, bir görevden de öte, “boynumuzun borcu” olarak biliyoruz. Pek çoğunuz duymuştur; Gaziemir’de Türkiye’nin en büyük fuar kompleksini bu yılın sonunda bitiriyoruz. İhtisas fuarlarımızı oraya taşıdıktan sonra, İzmir’in kimliğinde ve İzmirlilerin belleğinde çok önemli bir yeri olan bu alanı, yani Kültürpark’ı; yeşiliyle; eğlence, spor ve gösteri alanlarıyla, sergi ve kongre merkezleriyle baştan sona yenileyeceğiz. Bunu da İzmirli hemşerilerimizle birlikte yapacağız. 83’üncü İzmir Enternasyonal Fuarı’nın açılış törenine katılımlarıyla bizlere güç ve onur veren siz değerli konuklarımıza teşekkürü bir borç biliyorum. Başta sayın Bakan olmak üzere, bu yılki onur konuğu ülkemiz Mauritius ile odak ülke Hindistan’ın saygıdeğer temsilcilerine, Onur konuğu illerimiz Diyarbakır ve Malatya’nın değerli yöneticilerine,katkıları için sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Sizleri kentimizde ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduğumuzu bilmenizi isterim. İzmir’de olduğunuz her dakikadan çok büyük keyif alacağınızdan eminim. Ve en büyük teşekkürüm ise, İzmir Fuarı’nı 83 yıldır yaşatan, sahip çıkan İzmirli değerli hemşerilerime… Başta, İzmir Enternasyonal Fuarı’nı bir sembol haline getiren unutulmaz belediye başkanımız Dr. Behçet Uz olmak üzere, bu fuara büyük emekleri geçen, katkı koyan tüm belediye başkanlarımızı, ve elbette rahmetli Başkanımız Ahmet Piriştina’yı da, minnetle ve şükranla anmak istiyorum” dedi.

“2023’TE DÜNYANIN EN BÜYÜK ON EKONOMİSİNDEN BİRİ OLACAĞIZ”
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu, Türkiye’nin 2023 hedefine ilerlerken, İzmir Fuarının oldukça önemli bir yer teşkil ettiğini söyledi ve şunları aktardı: “Türkiye için önemi büyük, İzmir ve türk ekonomisine, sanayiye çok önemli geleneğe sahip bir etkinliktir. Fuar vesilesi ile kente gelen tüm konuklara İzmirliler adına hoş geldiniz için diyorum. Dünya ekonomisi ve dünya barışı için hayırlı sonuçlar doğurmasını diliyorum. İzmir fuarı sadece ekonomik kararlar açısından değil, ülkeler arası sosyal ve kültürel ilişkiler açısından da önemlidir. Dünyanın en önemli fuarlarından bir tanesi olan İEF’ye 83 yıldır ev sahipliği yapan İzmirlilere teşekkürlerimi iletiyorum. Türkiye son on yılda çok büyük ilerleme kaydetti. On senede en önemli inşa edilen şey Türk halkının kendine güvenidir ve dünyadaki diğer ülkelerle birlikte dünya barışına kalkınmasına ve kardeşliğine katkıda bulunabiliriz yönündeki özgüvenidir. Biz 2023 yılında dünyanın en büyük on ekonomisinden bir tanesi olacağız. İhracatımızı 500 milyar dolara çıkaracağız. Ve Türkiye büyümeye devam edecektir. Türkiye’nin yükselme si ve kalkınması iyi haberdir. Türkiye her zaman dünyadaki barışın, kardeşliğin göstergesi olacaktır.”

ONUR KONUĞU DİYARBAKIR’DAN İZMİR’E TEŞEKKÜR
Fuarın onur konuğu illerinden Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Diyarbakır halkı adına İzmirlileri selamlayarak, “Fuarda ticarettir, ekonomik işbirliklerinin kapısını açan organizasyonlardır. Ancak, İzmir fuarı bundan daha büyük bir anlam içermektedir. Bu fuar dostluk, barış kardeşlik, gönüllerimizi ve kapılarımızı birbirimize açmaktır. Bu güzel fuarı örgütleyen başta Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na ve emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu sıcak nezaketleri sayesinde kendimizi evimiz Diyarbakır’da zannettik. Ben de bir parça buralıyım. Öğrencilik yıllarım bu kentte geçti ve burada gazetecilik yaptım. Gönlüm hep burada kaldı. Bu açıdan İzmir’de bulunmaktan büyük bir gurur duyuyorum. İzmir ve Diyarbakır arasında kurulan gönül köprüsü çok önemli. İzmir Enternasyonal Fuarı İzmir’le Diyarbakır’ın birlikteliği de bu köprüye ev sahipliği yapıyor. Bu iki kent eğer yan yana durmayı başarabilirse, Türkiye’de üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir sorun kalmayacaktır. Kalıcı barışı ancak halklar gönülden gönüle kurdukları köprü ile tesis eder. Kalıcı barışlar ancak demokratik değerler üzerinde yükselir. İki kentin bu anlamda önemli görevler üstlendiğini biliyoruz. Ve bizde bu görevin bilincinde olarak elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

 “İZMİR FUARCILIK BAŞARISINI BİR KEZ DAHA KANITLADI”
İzmir Valisi Mustafa Toprak ise, “Kent ile özdeşleşen İEF’nin kapılarını 83’üncü kez kapılarını açmasının mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Tanıtım ve iletişimi bir arada yapan fuarımız ilişkilerin gelişimde de önemli role sahiptir. İzmir’le özdeşleşen bu dev organizasyon kentin temel dinamiklerinden bir tanesidir. Fuarımız, İzmir’in fuarcılıktaki başarısını bir kez daha kanıtlamakta ve hem İzmir, hem de Türkiye ekonomisine büyük hizmetler etmektedir. Fuarda bu yıl tema olarak lojistiğin seçilmesi çok önemlidir. İzmir coğrafi konumunun verdiği sayısız avantajları ile önemli bir lojistik merkez olma konusunda büyük aşama kaydetmiştir. Fuarın kentimize, ve hem yerli hem de yabancı katılımcılara hayırlar getirmesini diliyorum. İzmir’in ticaret, sanayi, kültür ve turizm merkezi olarak tanınmasında önemli rol üstlenen bu organizasyonun düzenlemesinde emeği geçenlere bir kez daha teşekkür ediyorum” diyerek yerli ve yabancı katılımcıları selamladı.

“FUAR, ÜLKE EKONOMİSİNİN AYNASIDIR”
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, bu yıl 83’üncüsü düzenlenen fuar organizasyonun Türk ekonomisine büyük katkılar sağladığını belirterek, “Bu fuar ülkemiz ekonomisine büyük katkılar sağlamaktadır. Her sene bu fuara gelmeye çalışıyorum ve kentin gelişimini birebir görme fırsatı yakalıyorum. İzmir Enternasyonal Fuarı ülkemiz ekonomisinin de aynası konumundadır. İzmir ekonomisinin kanaat önderleri, sayın Vali’miz ve Sayın Büyükşehir Belediye Başkan’ımızın ortak çalışmasını görmek bize umut veriyor. Fuar, İzmir ve Türkiye ekonomisinin dünya yıldızı olma yolunda önemli bir göstergesidir. Fuarın teması olan lojistik ise bir adım öne çıkmamızı sağlayacaktır. Sadece ekonomik olarak değil, sosyal ve kültürel anlamda da ülkenin gelişimini sağlayan, sosyal bir misyona sahip dev bir organizasyon söz konusu” ifadelerini kullandı.

ONUR KONUKLARINA ZİYARET
Açılış konuşmalarının ardından onur konuğu iller olan Malatya ve Diyarbakır’a, odak ülke Hindistan ve partner ülke Mauritius’a birer plaket takdim edilirken, gerçekleşen kurdele merasiminin ardından 83’üncü İzmir Enternasyonal Fuarı resmen ziyarete açıldı. Törenin ardından protokol üyeleri ve İzmir’e gelen misafir ülkelerin temsilcilerinden oluşan heyet, fuarda  kısa bir gezi yaparak Hindistan, Mairitius, Malatya ve Diyarbakır stantlarını ziyaret etti.  

67 ÜLKE VE 43 İLİN TEMSİLCİLERİ KATILIYOR
İzmir Enternasyonal Fuarı, İZFAŞ tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde düzenleniyor. Ana teması “Lojistik” olan fuara katılacak yabancı ülkeler ise şunlar: Fuar’a katılacak ülkeler şöyle; Azerbaycan, Altay, Almanya, Avusturya, Başkordistan, Bangladeş, Belçika, Belarus, Benin, Birleşik Arap Emirlikleri, Bosna Hersek, Bulgaristan, Burundi, Çek Cumhuriyeti, Çin, Ekvador, Etiyopya, Fransa, Gabon, Gana, Gagavuz Yeri(Moldovya), Gambiya, Gine-Bissau, Gürcistan, Hakas, Hindistan, İsviçre, Kamerun, Kazakistan, Kırgızistan, Kongo, Kosova, KKTC, Kuveyt, Küba, Leshoto, Lübnan, Lüksemburg, Litvanya, Malta, Mauritius, Meksika, Mısır, Moğolistan, Nepal, Nijer, Nijerya, Özbekistan, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Senegal, Slovakya, Sri Lanka, Sudan, Tanzanya, Tataristan, Tiva Sava, Türkiye, Türkmenistan, Uganda, Uruguay, Venezuela, Vietnam, Yeni Zelanda ve Yunanistan. Katılımcı 43 ilin listesi ise şöyle: Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bilecik, Bitlis, Bolu, Bursa, Çankırı, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Giresun, Gümüşhane, Hatay, Isparta, İçel, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kocaeli, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Muğla, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Siirt, Trabzon, Uşak, Van.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.