Dolar 32,3749
%0.18
Euro 35,0165
%-0.14
Altın 2.325,460
%0.22
Bist-100 9,10
%0.17

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tarihi çarşı kaderine terk, ele güne rezil olduk: Hayrına el atacak yok mu'

Tarihi çarşı kaderine terk, ele güne rezil olduk: Hayrına el atacak yok mu'

İzmir'in sayılı tarihi alanları arasında yer alan Kemeraltı Çarşısı'nda yaşanan manzaralar görenlerin içini acıtmaya devam ediyor. Günde binlerce turistin gezdiği ve kentin tarihi çekim merkezi haline getirilmesi hedeflenen çarşıda yer alan Durakbaşı Şadırvanı kaderine terk edilirken, çöp yığınlarına teslim olan tarihi yapı bakımsızlıktan adeta utanç vesikası haline geldi. Tarihi çarşı kaderine terk, ele güne rezil olduk!

  • Ege Postası
  • 06.07.2015 - 11:25
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir'in ticari, tarihi ve turistik anlamda kalbi sayılabilecek Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nın kalbinde yaşanan manzara bölgenin sahipliğini bir kez daha gözler önüne serdi. Balıkçılar Çarşısı yanında bulunan ve yüz yılı aşkın geçmişe sahip tarihi şadırvan bakımsızlıktan çürümeye yüz tuttu.
 
DÜNYA ALEME REZİL OLUYORUZ!
Eski günlerini mumla arayan Tarihi Kemeraltı Çarşısı, milyonlarca lira harcanarak emek sarf edilen onca projeye ve çalışmaya karşın bir türlü ayağa kaldırılamazken, tarihi değerleri ise bir bir yok oluyor. Bunlardan bir tanesi olan ve tarihi çarşının kalbinde bulunan Başdurak Şadırvanı'nın geldiği hal ise çarşının sahipsizliğini bir kez daha gözler önüne serdi.


 
BAKIMSIZLIKTAN ÇÜRÜMEYE YÜZ TUTTU
Hırsızların hedefi haline gelen şadırvanın muslukları ve bakır kubbeleri defalarca çalınırken, tarihi kaplamaları dökülmeye yüz tuttu ve mermerleri çürümeye başladı. Hasar gören ve kullanılamaz hale gelen tarihi değerin bakımsız manzarası turistlerin dahi içini acıtırken, şadırvanda biriken çöp yığınları da havaların ısınması ile birlikte kötü kokular yaymaya başladı.


 
TARİHİ YAPI YARDIM ELİ BEKLİYOR
Yıllardır kendi imkanları ile şadırvanı temizlediklerini ve boyasını dahi kendi aralarında topladıkları paralar ile yaptıklarını belirten çevredeki esnaf ise, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne yaptıkları sayısız başvurudan sonuç alamadıklarını dile getirdi. Başdurak Şadırvanı'nın bölgedeki en önemli tescilli yapılardan bir tanesi olduğunu aktaran Kemeraltı esnafı, tarihi eserin bir an önce restore edilmesini, çalınan muslukların yeniden takılmasını ve temizlenerek korumaya alınmasını istedi.  

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.