Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tarihi cami tünele kurban

Tarihi cami tünele kurban

​Kent içi ulaşımı rahatlatacağı vaadiyle yapımına başlanan Ulaştırma Bakanlığı’nın “Çılgın Projesi” Konak Tünelleri, son günlerde tünel mağdurları ile sıkça gündeme gelen tarihi Damalcık semtini yok olmanın eşiğine getirdi. Başlayan kamulaştırmalar ile boşalan ve viraneye dönen semtin sokaklarında tarihi değere sahip Damlacık Camisi de yıkılmaya yüz tutarken, Karayolları Bölge Müdürlüğü, inşaat çalışmaları nedeniyle büyük hasar gören tarihi yapının onarımı ve restorasyonu için topu belediyeye attı.

  • Ege Postası
  • 28.11.2014 - 14:18
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları 2’inci Bölge Müdürlüğü ortaklığında yürütülen ve tamamlanma aşamasına gelen Konak Tünelleri Projesi, Damalcık’ta bir tarihi silip geçti. Yüz yıla yakın süredir bölgede ikamet eden vatandaşların kamulaştırmadan kaynaklı mağduriyetleri ile gündemden düşmeyen bölgede bulunan tescilli binalar ve tarihi yapılar da büyük bir yıkıma sürükleniyor. Başlayan kamulaştırmalar sonrasında hizmet fakirine dönen, emniyet zafiyeti nedeniyle hırsızların kol gezdiği tarihi semtte yer alan tarihi Damlacık Camisi tünelle gelen yıkımın ardından ayakta kalmaya çalışıyor.
 

 
GÖZ GÖRE GÖRE YIKILACAK
Tünellerin Konak aksı üzerindeki çıkışta yer alan yüzlerce yıllık tarihi Damlacık Camisi inşaat çalışmaları sonrasında başlayan yıkıma karşı direniyor. Tarihi SİT alanı olan bölgenin en önemli değerlerinden bir tanesi olan caminin kapsına tünel inşaatının başlaması ile birlikte kilit vurulurken, o günden bu yana yüzüne dahi bakılmayan yapı adım adım yıkılıyor. Duvarında çatlaklar oluşan ve zemin kayması sonucu ciddi hasar gören cami eski günlerini mumla aratırken, dini tesiste görevli imam da kapatılan Damlacık Camisi’ni terk etti.
 


TARİHİ YAPI ÇÖKMEK ÜZERE
İnşaat çalışmaları nedeniyle sık sık sarsıntıların meydana geldiği bölgede konutların duvarlarında, yollarda, tescilli tarihi binalarda çatlaklar oluştuğu göze çarparken, tarihi camii de tünel yapım çalışmalarından nasibini aldı. Çok sayıda tarihi yapının ve tescilli evin bulunduğu Damlacık Semti’nde iki camiden köklü geçmişe sahip olan ve yapımı 1800’lü yıllara uzanan Damlacık Camii tünel çalışmaları nedeniyle geçtiğimiz yıl kapatılırken, duvarlarında yıpranma ve yer yer çatlaklar oluşan dini tesisin kapısına “Zemin güçlendirme çalışmaları nedeniyle geçici olarak kapatılmıştır” uyarısı asılmıştı. Yapıda meydana gelen tahribat tüm çıplaklığı ile dikkat çekerken, tünel inşaatı ve bakımsızlık nedeniyle dış cephesi dökülmeye başlayan, yıkılmaya yüz tutan tarihi caminin kapısına vurulan kilitler de hırsızlara çare olamadı. Camları ve kapısı da kırılan Damlacık Camisi’nin hali görenleri üzmeye devam ederken, etrafına çekilen demir levhaların ile kesilerek açıldığı dikkat çekti. 
 
BELEDİYELERE “RESTORASYONU SİZ YAPIN” DEDİ
Tünel güzergahı üzerinde başlayan kamulaştırmaların ardından birçok vatandaş bölgeyi terk ederken, semtte kalan az sayıda vatandaş ise kentin göbeğinde “varlık içinde yokluk” çekmeye devam ediyor. İnşaat çalışmaları sırasında büyük oranda hasar gören ve ciddi anlamda restorasyona ihtiyaç duyan Damlacık Camisi için ne bir çalışma yapıldı ne de koruyucu bir önlem alındı. Alınan bilgiye göre, inşaat çalışmalarına devam eden Karayolları Bölge Müdürlüğü, hasar gören caminin onarımı ve bakımı için topu belediyelere atarak “Restorasyonu siz  yapın” şeklinde talepte bulundu.
 


“YOL İÇİN CAMİYİ BİLE YIKACAKLAR”
“Yol için camiyi bile yıkacaklar” diyen Damlacık halkı, dini inançlarına saygı gösterilmesini beklediklerini kaydederek, tarihi 1900’lü yılların başına kadar uzanan ve zemin güçlendirme çalışmaları nedeniyle geçici olarak kapatılan Damlacık Camisi’ne sahip çıkılmasını istedi. Tünel inşaatı tamamlanma aşamasına gelmesine rağmen dini yapıda hiçbir çalışma yapılmadığına dikkat çeken halk caminin geldiği noktanın tarihe olan saygıyı sorgulattığını söyleyerek, bölgeye gelen kimliği belirsiz kişilerin cami içerisine girerek hırsızlık yapmaya başladığını da dile getirdi. Diğer yandan, tünelle ilgili basında sıkça açıklama yapan bazı milletvekilleri ve resmi yetkililerin halkın durumunu görmezden geldiğini savunurken, “Tüneli gece gizli saklı gelip gezeceklerine, bir kez olsun çıkıp halkı, bizleri dinlesinler, şu caminin halini de bir gelip görsünler” dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.