Dolar 32,5883
%0.35
Euro 34,8412
%0.31
Altın 2.499,210
%0.59
Bist-100 9.662,00
%1.45

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tarihi cami ne zaman restore edilecek'

Tarihi cami ne zaman restore edilecek'

Yapımı devam eden Konak Tünelleri inşaatı nedeniyle yıkılmaya yüz tutan tarihi Damlacık Camisi’nde bitmek bilmeyen restorasyon çilesi nihayet çözüme kavuşuyor. Bir yandan hırsızların hedefi haline gelen, bir yandan da yıkılmanın eşiğine gelen tarihi dini yapı tünelin hizmet açılmasının ardından restorasyona alınacak.

  • Ege Postası
  • 29.01.2015 - 13:55
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları Bölge Müdürlüğü ortaklığında hayata geçirilen rüya proje Konak Tünelleri’nin yarattığı yıkım nedeniyle çürümeye yüz tutan  ve kaderine terk edilen Tarihi Damlacık Camisi için nihayet ışık göründü. Yapımı 1900’lü yılların başına uzanan dini tesis Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılacak çalışmaların ardından yeniden ayağa kaldırılacak.


VAKIFLAR RESTORE EDECEK

Tünellerin Konak aksı üzerinde yer alan onlarca yıllık geçmişe sahip dini yapı tıpkı Damlacık semtindeki diğer konutlar gibi viraneye döndü. Tünelle gelen yıkımın ardından ayakta kalmaya çalışan camide bitmek  bilmeyen restorasyon çilesine nihayet çare bulundu. Tarihi SİT alanı olan bölgenin en önemli değerlerinden bir tanesi olan ve tünel inşaatının başlamasıyla birlikte kapısına kilit vurulan Damlacık Camisi için beklenen onay çıktı.

 

ÇALIŞMALAR TÜNELİ BEKLEYECEK

Koruma Kurulu’ndan gerekli rolöve ve restorasyon projesi onayı alan tesiste tünel çalışmalarının tamamlanması ile birlikte tepeden tırnağa tadilat başlayacak. Ödeneği hazır olan ve bakım masrafları da Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından üstlenilecek proje çerçevesinde, yaz aylarının başında restorasyon ihalesine çıkılacak ve tüm çalışmalar yaklaşık 2 yıl sürecek. Tarihi aslına uygun biçimde yenilenecek olan caminin dış ve iç cepheleri yenilenecek, yapıdaki çatlaklar onarılacak ve caminin minaresi bakıma alınacak. Tünelin getirdiği tahribat ve bakımsızlık nedeniyle caminin zarar gören iç tefrişatı da Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce elden geçirilecek ve çalışmalar kapsamında yapının dışında çevre düzenlemesi yapılacak.

 

HIRSIZLARIN HEDEFİ OLDU

Yapıda meydana gelen tahribat tüm çıplaklığı ile dikkat çekerken, tünel inşaatı ve bakımsızlık nedeniyle dış cephesi dökülmeye başlayan, yıkılmaya yüz tutan tarihi caminin kapısına vurulan kilitler de hırsızlara çare olamadı. Camları ve kapısı da kırılan Damlacık Camisi’nin hali görenleri üzmeye devam ederken, etrafına çekilen demir levhaların ile kesilerek açıldığı dikkat çekti. Duvarında çatlaklar oluşan ve zemin kayması sonucu ciddi hasar gören cami eski günlerini mumla aratırken, hırsızların cirit attığı tesis ilgisizlik ve semtin genelinde yaşanan güvenlik zafiyeti nedeniyle hırsızların hedefi haline gelmişti. Kentin en önemli dini yapıları arasında yer alan cami sokaklarda cirit atan hırsızlardan nasibini alırken, tesis içerisinde yer alan halılar, avizeler üst üste gerçekleşen hırsızlık vakaları sonrasında yerinden çalındı.

 

GEÇEN YIL KAPATILMIŞTI

İnşaat çalışmaları nedeniyle sık sık sarsıntıların meydana geldiği bölgede konutların duvarlarında, yollarda, tescilli tarihi binalarda çatlaklar oluştuğu göze çarparken, tarihi camii de tünel yapım çalışmalarından nasibini aldı. Çok sayıda tarihi yapının ve tescilli evin bulunduğu Damlacık Semti’nde iki camiden köklü geçmişe sahip olan ve yapımı 1800’lü yıllara uzanan Damlacık Camii tünel çalışmaları nedeniyle geçtiğimiz yıl kapatılırken, duvarlarında yıpranma ve yer yer çatlaklar oluşan dini tesisin kapısına “Zemin güçlendirme çalışmaları nedeniyle geçici olarak kapatılmıştır” uyarısı asılmıştı. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.