Dolar 32,3215
%-0.12
Euro 34,7694
%-0.06
Altın 2.388,690
%-0.34
Bist-100 10.262,00
%0.52

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Taksi dolmuşlar tarihe karışıyor

Taksi dolmuşlar tarihe karışıyor

Toplu ulaşım ağına dâhil edilen tramvay sistemi ile İzmir’le özdeşleşen taksi dolmuşlar da tarih olmak üzere. Mavişehir Karşıyaka taksi dolmuşlarının ardından şimdi de Konak tramvayı ile Konak’taki tüm taksi dolmuşların kaldırılacağı öğrenildi. İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnafı Odası Genel Sekreteri Mesut Yılmaz, tramvay nedeniyle taksi dolmuşların kaldırılacağını, en kısa zamanda taksilere yeni duraklar ayarlanacağını söyledi.  Güzergâhlar arası ulaşım ücreti artacak

  • Ege Postası
  • 14.06.2018 - 11:58

GÜLSEN CANDEMİR/EGEPOSTASI- İzmir’le özdeşleşen taksi dolmuşlar artık tarih oluyor. Tramvayın ulaşım sistemine dâhil edilmesi ile önce Mavişehir Karşıyaka arasında kaldırılan taksi dolmuşlara, Konak’takiler de eklendi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, çalışmanın henüz tamamlanmadığını belirtirken, İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Genel Sekreteri Mesut Yılmaz, taksi dolmuşların tramvay nedeniyle kaldırılacağını açıkladı. Tramvayın faaliyete geçmesi nedeniyle, Alsancak Garı, Alsancak Diş Hastanesi, Kahramanlar, Yenişehir Konak arası tüm taksi dolmuşlar kaldırılacak. 

Bir dönem kapanıyor

Taksi dolmuşların kalkması ile tramvayı tercih etmeyip taksiye binmek isteyen yolcular daha fazla para ödemek zorunda kalacak. Uygulamadan taksiciler de çok memnun değil. Konak’taki son durakta görüştüğümüz taksi dolmuşçular, uzun yıllardır yaptıkları işten ayrılmalarının kendilerini üzdüğünü anlattı.  Ticari taksi olmayı kendilerinin tercih etmediği söyleyen taksicilerden biri: “Kalkmasa iyi olur, nostaljidir taksi dolmuşlar. 33- 34 yıldır bu duraktayım, sabah geliyorum akşama evime gidiyorum. Yıllardır bu düzende çalıştım. Şimdi bundan sonra taksiye çıkmak zor olacak. Ticari taksiye dönmeyi düşünmüyorum açıkçası. Zaten isteseydik onu yapabilirdik, biz istemedik. Keşke bize de fikrimizin ne olduğunu sorsalardı. Bizim kimseye bir zararımız yok, trafiği engellemiyoruz. Yolcular ve diğer araçlar için baktığımızda herhangi bir şikâyet yoktur bizimle ilgili. İşimizi yapmaya devam edebilirdik. Ama istemediler.” Diye konuştu.

Baba mesleğiydi!

Taksi dolmuşların kalkacağı aylardır konuşulurken, kimi taksi dolmuş sahibinin ticariye geçtiği öğrenildi. Az sayıda taksi dolmuşunun kaldığı Konak’ta konuştuğumuz bir diğer taksici ise: “Bizler için iyi olmadı, benim babamdan gelen bir meslekti, biz zaten isteseydik taksicilik yapabilirdik, araçlarımız T plaka. Zaten ticariye çıkmak bizim hakkımızdı. Ama şimdi bu biraz zorlamayla olmuş gibi. Halk bizden memnun, biz onlardan memnunuz. Herhangi bir şikâyet yok. Bizim şoförlerden herhangi bir kaza yapan da yok. Çok üzgünüz. Tramvaydan kaynaklı kaldırıldı taksi dolmuşlar. Rayların üzerinden geçmeyecekmişiz. Tramvay tolunda herhangi bir toplu taşıma aracı olmayacakmış. Yaptıkları sözleşmede böyle bir madde varmış.” Dedi. 

‘İzmirli bizi seviyordu’

İlk önce yol güzergâhlarının değiştiğini söyleyen taksi dolmuş şoförü: “Bizlere hiçbir şekilde ray görmeyin dediler. Biz de Egepalas otelin oradan geçmeye başladık. Sonra, ‘sizi kaldırmıyoruz’ dediler. Biz de sevindik. Sonra ‘size yeni bir güzergâh açtık’ dediler. Meğer bize Basmane ile Adliye arası bir güzergâh belirlemişler. Sağda solda bina yok, insan yok. Yolcu alacağımız yer yok. Bir güzergâh kalkıyorsa ona eş değerde bir hat vermeniz gerekir, ne yazık ki verilmedi. Üzülüyoruz tabii. Bir de İzmir’e uygun bir toplu taşıma aracıydı. Otobüste ayakta gitmektense aynı ücretle taksi dolmuşta oturarak gidebiliyorsun. Türk insanı, özellikle İzmirliler sıcakkanlıdır. Belki İç Anadolu’daki bir şehirde bu sistem uygulanmaz ama İzmir insanları için uygun bir taşıma aracıdır taksi dolmuş. İnsanlar mutlu yani. Çabuk gidiyorsun. Bizler de yaptığımız işten mutluyduk, 20 yıldır burada bir aile gibiydik. Bir aileyi de ortadan kaldırdılar.” diye konuştu.
Ticari olunca da, ne yapacaklarının belli olmadığını söyleyen şoförler,  her birinin farklı farklı yerlere dağıtılacağını, yeni yerlerinde de tanınıp benimsenmelerinin bir yılı bulmasından endişe ediyor.  

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.