Dolar 32,2255
%0.19
Euro 35,1853
%0.27
Altın 2.482,100
%0.58
Bist-100 10.159,00
%-0.15

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
TMMOB'tan sızdırmazlık uyarısı

TMMOB'tan sızdırmazlık uyarısı

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Güniz Gacaner Ermin, araçların periyodik muayenelerinde gaz sızdırmazlık raporunun zorunlu tutulmaması, denetimsizliği ve beraberinde büyük tehlikeler getirdiğine dikkat çekti.

  • Ege Postası
  • 01.11.2016 - 10:46

Akaryakıt fiyatlarındaki yükseliş devam ederken, tüketiciler de buna bağlı olarak otogaz yani LPG’li araçların kullanımına yöneliyor. LPG’li araç kullanımı standart ve yönetmeliklere uygun montaj yapılması ve gerekli kontrollerin yapılması halinde herhangi bir tehlike yaratmasa da, periyodik araç muayenesinde gaz sızdırmazlık raporunun olmamasının 'hafif kusur' sayılmaya başlandığı 2012 yılından bu yana durum daha farklı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü’nün 19 Aralık 2011 tarihli genelgesine istinaden 2012 yılından bu yana araçlar gaz sızdırmazlık raporu olmaksızın periyodik muayeneden geçebiliyor ve LPG tesisatının bir önceki periyodik araç muayenesi sonrasında geçen süre zarfında yapılan olası tamirat işlemlerinde kullanılan malzemelerin ve montajın standart ve yönetmeliklere uygunluğu ve gaz sızdırıp sızdırmadığı denetlenemiyor. Gaz sızdırmazlık raporunun zorunlu olmamasıyla birlikte, korozyon nedeniyle imal tarihinden itibaren 10 yıllık bir kullanım ömrü olan LPG tanklarının bu ömrünü tamamlayıp tamamlamadıklarının tespiti konusunda da büyük bir açık ve tehlike ortaya çıkıyor.

Bu durumun büyük bir tehlike yarattığını belirten TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Güniz Gacaner Ermin, “LPG, montaj firmasının yetkili ve montajı yapan kişinin gerekli donanıma sahip olması halinde hem güvenli hem de ekonomik ve çevreci bir yakıt sistemidir. Ancak LPG tanklarında korozyon etkisi 10 yıldır. Kullanım ömrü dolan tankların tespit edilmesi ve otogaz dönüşüm firmalarınca değiştirilmesi gerekmektedir. Fakat mevcut sistemde ömrü dolan tanklar gözden kaçabilmekte ve bu durum yurttaş güvenliği açısından büyük tehlike yaratmaktadır" diye konuştu. Ermin, gaz sızdırmazlık raporunun periyodik muayeneden geçmek için zorunlu olmamasına rağmen, sürücülerin en geç 2 yılda bir gaz sızdırmazlık kontrollerini yaptırmalarının hem kendilerinin hem de trafikteki diğer yurttaşların can ve mal güvenlikleri açısından önemli olduğunu hatırlatarak, “Trafikte adeta pimi çekilmiş bombaların dolaşmasını istemiyorsak 10 yılı dolan LPG tanklarının değişimi ve gaz sızdırmazlık kontrolleri konusunda duyarlı olmamız gerekiyor" dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.