Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
TBB’den alternatif adli yıl açılışı: Cumhurbaşkanı'nın ifadesi...

TBB’den alternatif adli yıl açılışı: Cumhurbaşkanı'nın ifadesi...

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan’ın 2014’te başbakanlık görevindeyken katıldığı Danıştay’ın 146. kuruluş yıldönümünde Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu’nun konuşması nedeniyle tepki göstererek salonu terk etmesinin ardından bu yıl adli yıl açılış töreni bölündü. Yargıtay, yasal dayanağı kaldırılmasına rağmen gelenekselleşen adli yıl açılış törenini bu yıl Dünya Barış Günü’ne rastlayan 1 Eylül’de yaptı. Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) alternatif töreni ise bugün yapılıyor. Törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katılıyor.

  • Ege Postası
  • 05.09.2015 - 14:00
ADLİ YIL AÇILIŞINA KÜRESEL DESTEK
Tören,  TBB Kültür Merkezi’nde barolardan uluslararası katılımla düzenleniyor. Törene, baroları ve avukatları küresel boyutta temsil eden en büyük üç örgüt olan Uluslararası Avukatlar Birliği (UIA), Avrupa Barolar ve Hukuk Kuruluşları Konseyi (CCBE) ve Avrupa Barolar Federasyonu (FBE) katılıyor.

Böylece çeşitli ülkelerden yüzlerce baro ve milyonlarca avukatın üye olduğu üç uluslararası meslek, örgütü alternatif adli yıl açılışında buluştu. Törene, toplam 22 ülkenin barolar birliği başkanları ve avukat örgütü temsilcileri yer alıyor.

 

Törende, uluslararası katılımcıların yanı sıra Türkiye’nin baro başkanları da bulunuyor.
TBB’nin adli yıl açılış tören programı, 14.30’da Anıtkabir’de Aslanlı Yoldaki yürüyüşün ardından son bulacak.

TBB BAŞKANI FEYZİOĞLU:  CUMHURBAŞKANI’NIN İFADESİ...
TBB Başkanı Feyzioğlu: Cumhurbaşkanı’nın ifadesi, Türkiye’nin rejim değişikliğine zorlanması ve Anayasa’nın ihlali anlamına gelmektedir

TÜRKİYE Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, TBB Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen, 2015-2016 Adli Yılı Açılış Töreni’ne katıldı. Törende konuşan Feyzioğlu, "Sayın Cumhurbaşkanı’nın, ’İster kabul edilsin, ister edilmesin Türkiye’nin yönetim sistemi değişmiştir. Artık ülkede sembolik değil, fiili gücü olan bir cumhurbaşkanı var. Şimdi yapılması gereken, bu fiili durumun yeni bir anayasayla netleştirilmesidir’ şeklindeki ifadesi, Türkiye’nin bir rejim değişikliğine zorlanması ve Anayasa’nın ihlali anlamına gelmektedir. Demokrasi inancı, istenildiği zaman çıkarılıp atılacak bir gömlek hiç değildir" dedi.

"TERÖRE HAYIR, HUKUK DEVLETİ VE DEMOKRASİYE EVET"   
Artan terör olaylarına değindiği konuşmasında Feyzioğlu, "Ülkemizin terörle kasıp kavrulduğu, adalete duyulan güvenin her geçen gün azaldığı ve yurttaşlarımızın giderek karamsarlığa kapıldığı günlerden geçiyoruz. Bilinsin ki, millet olarak tarih boyunca benzer olaylara karşı pek çok zaman vermek zorunda kaldığımız mücadeleyi, yine kazanacağız. Yeter ki hep birlikte olalım, 77 milyon vatandaşımızı adalet paydasında kucaklaştırmayı başaralım. Bugün, yargı adına ve toplum için en önemli günlerden biri olan 2015-2016 Adli Yılı açılışında tek yürek, tek nefes sesleniyoruz. ’Teröre hayır, hukuk devleti ve demokrasiye evet’" diye konuştu.

"AVUKATLARA YÖNELİK ŞİDDET EYLEMLERİNDE AYNI TAVRI SERGİLEMELERİNİ BEKLİYORUZ"
Yargı mensuplarına yönelik şiddeti lanetlediğini belirten Feyzioğlu, "Vatan için gerekirse elbette ölünür. Ancak vatan için yaşamak ve çalışmaktır esas olan. Vatandaşlarımız, uluslararası veya ulusal düzlemde, birileri maddi ve siyasi güç kazansın diye ölmek istemiyor; yaşamak istiyoruz bir ağaç gibi hür ve bir orman gibi kardeşçesine. Vatan mücadelesinde geçmişte ve bugün, hayatını kaybeden tüm şehitlerimizi burada rahmetle anmayı görev biliyoruz. Ruhları şad olsun. Suruç’taki derin katliamda hayatlarının baharında aramızdan koparılan gençleri, Diyadin’de odunlukta kurşunlanan fırıncı delikanlıları, insanları iyileştirmek için çırpınırken öldürülen Doktor Abdullah Biroğlu’nu anarken boğazımız düğümleniyor. Yine bu dönemde teröre kurban verdiğimiz yargı şehidimiz, savcımız Mehmet Selim Kiraz’ı, bürosunda vurularak öldürülen Avukat İsmail Akkaya’yı rahmetle anıyor; yargı mensuplarına yönelik şiddeti lanetliyoruz. H'kim ve savcılardan, avukatlara yönelik şiddet eylemlerinde, bu eylemin bir h'kim ve savcıya yapılması durumunda nasıl tavır alacaklar ise, aynı tavrı sergilemelerini de bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

"HUKUKUN ÜSTÜN OLMADIĞI DÜZENDE HİÇBİR VATANDAŞIMIZIN HUKUKİ GÜVENLİĞİ OLAMAZ"
Türkiye’de devlet ve toplum düzeninin en büyük sorununun keyfilik olduğunu öne süren Feyzioğlu, "Malumunuz olduğu üzere, ülkemizde hukuk, devlet ve toplum düzeninin en büyük sorunu keyfiliktir. Keyfiliğin olduğu yerde hukukun üstünlüğü değil, o an için iktidarı ya da iktidarın belirli parçalarını elinde tutan üstünlerin hukuku geçerli olur. Böyle bir düzende, yani üstünün hukukunun geçerli olduğu bir rejimde, bu üstünler, o an için güçsüz olanların sırtına basarak daha fazla maddi ve siyasi güç elde ederler. Esasen bu, tam bir sömürge düzenidir. Hukukun üstün olmadığı bir düzende hiçbir vatandaşımızın hukuki güvenliği olamaz. Sadece vatandaşların değil, ülkede iş ve yatırım yapmak isteyen hiç kimsenin güvencede olduğundan söz edilemez. Böyle bir düzende, kamuda da layık olanın layık olduğu göreve getirilmesi şeklinde tanımlayacağımız liyakat sistemi çöker. Bunun yerini o an için iktidarda olanların yakınlarının, layık olmasalar bile istedikleri makama, göreve getirildikleri keyfi bir düzen alır" şeklinde konuştu. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.