Dolar 32,5690
%0.09
Euro 34,8864
%0.17
Altın 2.424,940
%0.07
Bist-100 9.722,00
%0.8

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
TARKEM 'den İzmir için 12 proje!

TARKEM 'den İzmir için 12 proje!

TARKEM (Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret A.Ş.) 3’üncü genel kuruluna katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kemeraltı bölgesinin İzmir’in kalkınmasına ön ayak olacağını söyledi. Toplantıda ayrıca, şirket tarafından üniversitelerle yürütülen ortak çalışma kapsamında hazırlanan Agora-Kemeraltı-Kadifekale bölgesini ayağa kaldıracak 12 proje ve 5 bölgeyi kapsayan planlar tanıtıldı. TARKEM'den 12 proje

  • Ege Postası
  • 01.09.2015 - 17:47
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Tarihi Havagazı’nda gerçekleşen ve kurulun Kemeraltı’nda tarihi alanı canlandırmak amacı ile izleyeceği yatırım stratejileri ve planlamanın masaya yatırıldığı toplantıda bölgeye can suyu olacak çalışmalar da gün yüzüne çıktı. 1978 senesinde SİT alanı ilan edilen ve toplam 1470 tescilli binanın yer aldığı Kemeraltı için üç yıllık çalışma sonuncunda oluşturulan “kurtarma planı” üyelerin dikkatine sunuldu. 2007’de de yenileme alanı ilan edilen bölgede yerel yönetim ve şirket arasında yürütülecek çalışmalarla tarihi çarşı ve Agora Bölgesi eski parlak günlerine döndürülecek.
 

 
KEMERALTI İZMİR’İ KURTARACAK
Agora-Kadifekale bölgesindeki toplam 270 hektarlık alanda tarihi aksı canlandırmak için yürütülen çalışmaları özetleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu “El birliği ile bu bölgeyi ayağa kaldırmamız gerekiyor. İki bölgedeki çalışmayı hep birlikte yürütüyoruz. Bir an önce amaca ulaşmak için faaliyete geçmemiz gerekiyor. Ayakları yere basan, doğru projeler yapmak istiyoruz. Bilimsel çalışmalarla yolumuza devam ediyoruz. Kemeraltı gerçekten İzmir’i kurtaracak. Bir an önce çalışmalarda umarız istediğimiz seviyeye geliriz” şeklinde konuştu.
 


YEREL YÖNETİMLERE “PLANLAMA” ÇAĞRISI
Genel kurulda konuşan TARKEM Başkan Yardımcısı Uğur Yüce ise, “Doğru düzgün bir planlama yapılmadığı müddetçe olmaz… İstenen noktaya gelemeyiz. Bu anlamda İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi ve diğer aktörler ciddi ve samimi bir işbirliği yapmadığı takdirde, en az 20 yıllık bir perspektif getirilmediği takdirde, bölgenin bizim içimize sinecek şekilde kalkındırılması mümkün değil” diyerek yerel  yönetimlere çağrı yaptı.
 
KEMERALTI’NDA NE YAPILACAK'
Toplantıda detaylı bir sunum gerçekleştiren TARKEM Koordinasyon ve Yürütme Kurulu Üyesi Sibel Ersin, İzmir’in kalbi konumundaki Kemeraltı bölgesine yönelik projeler hakkında bilgiler verdi.
“İzmir Tarih” projesinin İzmir’i kalkındıracak en önemli, en somut projelerden olduğunu vurgulayan Ersin, bölgenin özel proje alanı olarak belirlenmesini dilediklerini belirtti. Kemeraltı ile ilgili toplanan veriler ışığında 13 hektarlık alanda canlandırma ve geliştirme çalışması yapılacak. Anafartalar Caddesi başta olmak üzere tarihi çarşıdan Agora’ya uzanan aksta belirlenen müdahale odak bölgelerindeki kullanım dışı ve metruk yapılar konaklama, kültür sanat, eğitim gibi fonksiyonlar için yeniden düzenlenecek ve kamusal alanlar da arttırılacak.
 
2 AYRI ÜNİVERSİTE ÇALIŞMA HAZIRLADI
Tescilli ve tescilsiz yapıların yenilenmesine öncelik verilecek. 2’inci Odak Bölge olarak belirlenen Hatuniye Meydanı  ve çevresiyle 3’üncü Odak Bölgesi olan Basmane Kent Meydanı için de benzer çalışmalar yürütülecek. Proje çerçevesinde Çankaya Katlı Otoparkı kültür ve sanat merkezine dönecek, Agora Kazı Alanı çevresi de konaklama kapasitesinin arttırılması için yeniden ele alınacak.
 
5 AYRI BÖLGEDE TOPLAM 12 PROJE
Çalışmalarla bölgedeki ticari canlılığın arttırılması beklenirken, tarihi değerlerin ise devamlılığı sağlanacak. Tarihi aksa yönelik olarak yürütülen araştırmaya göre, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İYTE tarafında geliştirilen projeler çerçevesinde 12 ayrı proje üretildi. 5 odak bölgenin belirlendiği projeler bütününe göre, Havra Sokağı başta olmak üzere Havralar Bölgesi üzerinde sokak sağlıklaştırma ve meydan düzenlemesi, Sinagoglar Bölgesi olarak belirlenen alanlarda ise uluslararası fonlardan sağlanacak destek ile çeşitli müzeler oluşturulacak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.