Dolar 32,2329
%0.16
Euro 34,9539
%-0.03
Altın 2.412,060
%-0.53
Bist-100 10.400,00
%-0.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Susuzluk kapıda m? İşte barajlarda son durum

Susuzluk kapıda m? İşte barajlarda son durum

İzmir'de yaz aylarının kendisini hissettirmesi ve Kuzey Afrika sıcaklarının kapıya dayanmasıyla birlikte kentteki su rezervlerinin son durumu da merak konusu oldu. İşte il genelindeki 5 barajdaki detaylı su durumu ve önümüzdeki günlerde susuzluk yaşanıp yaşanmayacağı sorusunun cevabı... Susuzluk kapıda mı'

  • Ege Postası
  • 29.06.2017 - 13:04

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Kış aylarında yaşanan düşük yağış oranıyla beraber, İzmir'deki barajlarda su durumu merak konusu oldu. İZSU tarafından yapılan son ölçümlere göre su kaynakları kritik seviyenin eşiğine geldi. Önümüzdeki haftalarda yağışlı hava görülmediği havzalardaki su miktarı da düşüşe geçecek, suyun tasarruflu ve planlı kullanılması gerekecek.

KENT GENLİNDE SIKINTI YOK

İzmir'in su ihtiyacı Tahtalı, Balçova, Ürkmez, Güzelhisar, Gördes ve Alaçatı Kutlu Aktaş barajlarından ve yer altı kaynaklarından karşılanıyor. Yaz aylarında yoğun su kullanımı ve aşırı sıcaklar nedeniyle meydana gelen buharlaşma nedeniyle barajların su oranlarında düşüşler görülmeye başladı. Kuraklık ve aşırı sıcaklıkla birlikte merak konusu olan barajlarda şimdilik endişe edilecek durum bulunmazken, Temmuz ayında metropol ilçelerde su sıkıntısı yaşanmayacak.

SUSUZLUK YAŞANACAK MI'

Son haftalarda yağışlardaki düşüş ve artan sıcaklarla birlikte İzmir'de kente ana su sağlayan Balçova Barajı yüzde 58,24, Güzelhisar Barajı yüzde 83,62 Tahtalı Barajı yüzde 54,99, Ürkmez Barajı yüzde 81,07, Gördes Barajı yüzde ise 6,84 oranında doluluğa sahip bulunuyor. Barajlardaki ortalama su miktarı ise bir önceki yıla oranla azalırken, toplam rakam yüzde 56 ile ihtiyacı karşılayacak ölçüde kaydedildi.

ÇEŞME'DE DURUM KRİTİK

İzmir genelinde ve özellikle metropol alanlarda su stokları ihtiyaca yeterli gelirken, yazlık bölgelerde ise sıkıntı kapıya dayandı. Yazlıkçıların büyük rağbet gösterdiği ve hafta sonunda nüfusun katlanarak arttığı Çeşme ve Urla gibi alanlara su sağlayan Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı'ndaki doluluk oranı yüzde 34'lere kadar geriledi. Önümüzdeki haftalarda yağış olmadığı takdirde, Temmuz ayında barajdaki su rezervi kritik seviyelere inebilecek. Yarımada bölgesinin yanı sıra kırsalda da çeşitli bölgelerde su sıkıntısı yaşanmaya başladı. Kiraz ilçesinin çeşitli mahallelerinde bölgeye su sağlayan kaynaklardaki azalma nedeniyle yer yer su kesintileri yaşandığı öğrenildi.

İŞTE BARAJLARDA SON DURUM

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.