Dolar 32,2329
%0.16
Euro 34,9539
%-0.03
Altın 2.412,060
%-0.53
Bist-100 10.400,00
%-0.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sosyal medyalı afet tatbikatı

Sosyal medyalı afet tatbikatı

İZMİR Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, Hastane Afet Planı (HAP) kapsamında gerçekleştirilen afet tatbikatının yönetiminde; mobil telefon, telsiz ve sosyal medya etkin biçimde kullanıldı.

  • Ege Postası
  • 20.12.2015 - 12:24
Senaryo gereği akşam saatlerinde başlayan ve bütün gece devam eden sağanak yağış sonrası Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin çevresindeki birçok ev sular altında kaldı. Hastanenin bulunduğu Gaziler Caddesi'nin yüksek kesimlerinden gelen sel suları ile dolması nedeniyle, hastaneye ulaşım engellendi. Birçok personel sabah mesaisine gelemedi. Hastanenin zemin katında bulunan gıda deposu ve tıbbi ayniyat ambarında su baskını yaşandı.



Yine senaryoya göre Dahiliye Servisi'nin bulunduğu katın çatısında başlatılan tadilat çalışması nedeniyle servis sular altında kaldı. Hastanenin yoğun bakımları ve ameliyathaneleri dahil tüm birimlerinde elektrikler kesilince jeneratörler anında devreye girdi. Ancak 10 dakika sonra teknik nedenlerle elektrikler tekrar kesildi ve bu kez jeneratörler devreye giremedi. Elektrikler kesildiği için hastane yazılım programı çalışmazken ilk kayıt, acil servis ve laboratuvarlarda hasta kayıtları yapılamadı. Acil servise çok sayıda hasta başvurusu olurken Acil ve Yoğun Bakım servislerinde bulunan hastalar için 112'den ambulans desteği istendi, fakat şehrin değişik yerlerinde su baskınları olduğu için istenilen sayıda yardım gelemedi.



Bu yaşananlar esnasında yönetim tarafından, HAP ekibi sosyal medya üzerinden Afet Yönetim Merkezi'ne çağrıldı. Oluşturulan Operasyon, Planlama, Lojistik ve Finans Ekipleri ayrı odalarda mobil telefonlar üzerinden WhatsApp mesajları ve telsizler ile iletişim kurarak olayı yönetti. Hastane personeli ve vatandaşlar ile iletişim için de Facebook ve Twitter hesapları kullanıldı. Bu yolla hastane içi ve dışı ile etkili bir iletişim kurularak görüntü, video ve konum paylaşımları yapılırken vatandaşlar ve gönüllülerden yardım istendi. Hastane içinde ivedilikle gerekli önlemler alındı. Yağmurun şiddetinin azalmasıyla da yollar açılıp elektrikler geldi ve hastanede işleyiş kaldığı yerden devam etti.



Hastane Yöneticisi Prof. Dr. Gökhan Akbulut, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin afet ve acil durumlara hazırlıklı olmasının büyük önem taşıdığını belirtti. Akbulut, "İzmir ve Ege Bölgesi'nin büyük bir kesimine sağlık hizmeti veriyoruz. Afet ve acil durumlara her zaman hazırlıklı olmamız gerekiyor. Rutin olarak hastanemizde afet tatbikatı gerçekleştiriyoruz. Bu tatbikatı ise telefon, telsiz gibi iletişim araçlarını ve sosyal medyayı kullanarak gerçekleştirdik. Hastane yönetimi olarak oldukça başarılı ve öğretici geçen, aynı zamanda Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen bu uygulamayı, farklı afet senaryoları ile geliştirmeye karar verdik. Tatbikat da görev alan herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.