Dolar 32,2666
%0.08
Euro 34,8177
%0.05
Altın 2.457,660
%1.04
Bist-100 10.277,00
%0.08

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sorunlara tiyatro ile dikkat çekiliyor

Sorunlara tiyatro ile dikkat çekiliyor

Karabağlar Belediyesi’nin de içinde yer aldığı “İnsan Hakları İhlallerinde Yenilikçi Yöntemler Projesi” kapsamında Forum Tiyatro Atölyesi’nin ilk uygulaması gerçekleştirildi.

  • Ege Postası
  • 08.02.2015 - 10:26
Karabağlar Belediyesi, Kolektif Bilinç Derneği ve Balık ART Vakfı’nın işbirliğinde yürütülen “İnsan Hakları İhlallerinde Yenilikçi Yöntemler Projesi faaliyetlerinden biri olan Forum Tiyatro Uygulaması Bozyaka Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kadir Çevik liderliğinde yürütülen, insan hakları ihlalleri konusunda uzman sosyolog ve psikolog gözetiminde 4 gün süren eğitimler sonrasında gerçekleşen uygulamada şiddet, yoksulluk, işsizlik ve göç gibi sorunlar işlendi.
 
Eğitimlerin ardından sahneye çıkan oyuncular izleyicilerle birlikte fikir alışverişi yaparak oyunlarını tamamladı. İlk sunumu gerçekleştirilen uygulamaya sivil toplum kuruluşu temsilcileri ilgi gösterdi. Forum Tiyatro Uygulaması Haziran ayında Karabağlar’ın mahallelerinde açık alanlarda oynanacak. Uygulama açık alanlarda uygulanması ve geniş kitlelere ulaşması açısından Türkiye’de bir ilk olacak.
 
Oyunun yönetmeni Kadir Çevik, yazarı Hakan Bintepe, oyuncuları ise, Hasret Canan Tututş, Ayşe Hicran Çalı, İbrahim Yalçın, Sencar Sağdıç, Cemal Aşkın Alpçetin ve Arzu Demirışık’tan oluştu.
 
Forum Tiyatro Uygulaması nedi?
Düşünsel temelini Brezilya'lı eğitimci Poulo Freire'den (Ezilenlerin Pedagojisi) alan Forum Tiyatroyu ünlü tiyatro insanı Augusto Boal geliştirmiştir. A.Boal, Güney Amerika’nın yoksul bölgelerinde sosyal problemlere yönelik ( İşsizlik, kadına yönelik şiddet, yabancı düşmanlığı, göç vb) bir dizi Forum Tiyatro uygulamaları gerçekleştirmiştir. Forum Tiyatro uygulamaları açık alanlarda ve sorunun yoğun yaşandığı bölge-mahallelerde yapılır. Uygulama bir tiyatro salonunda değil de toplulukların kendi yaşam alanlarında yapıldığı için, katılımcılarda uygulamada gerekli olan kendini ifade etme rahatlığı ve özgüven oluşmuş olur. Bu faaliyet ve çıktılarında sanatsal araçları kullanarak, soruna yönelik “yerinde önleme” tedbirlerine, kolektif bilgi ve farkındalık oluşturma yer almaktadır.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.