Dolar 32,1970
%0.13
Euro 34,9752
%0.02
Altın 2.498,790
%-0.17
Bist-100 10.895,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Soma davasında sanık müdürden 230 sayfalık savunma

Soma davasında sanık müdürden 230 sayfalık savunma

Manisa'nın Soma ilçesinde, 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 5'i tutuklu, 51 sanığın yargılandığı Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın 22'nci duruşmasına, ikinci oturumla devam edildi. Sanıklar savunma yapmayı sürdürdü.

  • Ege Postası
  • 20.06.2018 - 15:59

Soma ilçesinde, 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen ve 301 madencinin öldüğü facianın ardından açılan, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ceza davasının 22'nci duruşmasının ikinci gününde sanıklar savunma yapmayı sürdürdü. Dün görülen ilk oturumda tutuklu sanıklardan Soma Kömürleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ile şirketin Genel Müdürü Ramazan Doğru'nun savunmalarını yapmalarının ardından bugün de Soma Kömürleri A.Ş. İşletme Müdürü Akın Çelik savunma yaptı.

Şehit madenci yakınlarının fazla ilgi göstermediği duruşmada söz verilen sanıklardan Soma Kömürleri A.Ş. İşletme Müdürü Akın Çelik, 230 sayfalık savunmasını, slayt eşliğinde yaptı. Tutuklu sanık Çelik, kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmedi. Madendeki bazı sensörlerin bozuk ve yetersiz olduğu, madendeki havalandırma sisteminin de yetersizliğiyle ilgili iddialara ilişkin teknik bir sunum yapan Çelik, bu konuda üzerine atılan suçlamaları reddetti. Çelik savunmasında ayrıca, kendisinin bile olayın nasıl geliştiğini hâlâ anlayamadığını belirtip, "Bu işin böyle olabileceğini düşünemedik. Halen ne olduğunu bilmiyorum. Birçoğumuz öngöremedik. Halen de öngörebilmiş değiliz. Bu metan, çamur yanması veya başka bir şey olması ihtimalı olan bir yer değil. Öyle bir nokta ki, bunu çözebilmiş de değiliz. B panosu metan riski olmayan bir bölge. Kömür yangını riski veya kömür posası riski her ölçüm bölgesinde olabilecek risktir. Fakat biz buna tedbir almıyor değiliz. Alınan tedbirler var" diye konuştu. 

'TÜM SANIKLAR SUÇU ÜSTÜNDEN ATMAYA ÇALIŞIYOR' 

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma maden faciası davasına verilen arada açıklama yapan, acılı ailelerin avukatlarından Nergiz Tuğba Arslan, tutuklu ve tutuksuz tüm sanıkların verdikleri ifadelerde suçu üstünden atmaya çalıştığını söyledi. Avukat Arslan, "Bu celsede savcılık mütalaasına karşı bizler beyanda bulunduk. Sonra esasa ilişkin sanık savunmalarına geçildi. Şirketin patronu Can Gürkan çok kısa bir konuşma yaptıktan sonra tekrar bir savunma yapacağını söyledi. Şirket Genel Müdürü Ramazan Doğru dinlendi. Doğru, görev sorumluluklarının gerçekten farkında olmasına rağmen, bir şekilde bu meselelerin tamamını üzerinden atmak istediğine dair bir savunma yaptı. Değişen heyetle gelen mahkeme başkanı, dosyaya sonradan dahil olmasına rağmen sorduğu sorularla ikna olmadığını bize gösterdi. Karşısında kendisini sorumlu olmadığını söyleyen bir sanık var. Ancak kimin sorumlu olduğuna dair bir şey yok. Çok ilginç bir durumdayız. Konuşan her sanık, 'Ben bu meselede sorumlu değilim. Benim altımdakiler sorumludur' deyip, işin içinden çıkıyor" dedi.

'MÜHENDİSLER SORUMLUYMUŞ GİBİ GÖSTERİLİYOR'

Tutuklu sanıkların ifadelerine göre faciada hayatını kaybetmiş mühendislerin suçluşmuş gibi gösterilmek istendiğini vurgulayan avukat Arslan, "Aslında dinlenen 3 sanık ve özellikle İşletme Müdürü Akın Çelik'in söylediklerinin birbiriyle çeliştiği ortada. Savunmalarda özellikle bir isim vermeme konusunda çok ısrarlı ve kararlı bir şekilde tavır aldıklarını görüyoruz. Kendi üstlerinin isimlerini vermeme konusunda daha hassaslar. Mesela, havalandırma mühendisinin ismi rahatlıkla işletme müdürü tarafından telaffuz edilip, sade o sorumluymuş gibi lanse edilebiliyor. Bu konuda çok rahat ve pervasızca davranabiliyorlar. Ya da hayatını kaybetmiş mühendisler, her şeyin sorumlusu olarak gösterilebiliyor. Başından beri stratejide kimse asla ve asla olanı anlatmadı. Yargılanan tüm sanıklar bu madende ne olduğunun başından beri farkındalar. Dosya kapsamı da bunu gösteriyor. Belgeleriyle gösteriyor. 'Bu madende çok büyük facia yaşanabilir' sözleri bu sanıklara ait. Bunlar hiç yokmuş gibi davranıp, sanki burada öngörülemez, Allah katından gelen başka bir şekilde bir şey olmuş gibi 'Öngöremedik' diyorlar. Savunma stratejisine hâlâ devam ediyorlar. Bunun kabul edilmesi mümkün değil. Bizce her şey açıklığıyla ortaya konulmuş durumda" diye konuştu.

SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Soma maden faciası davasının 22'nci duruşmasının ikinci oturumunda savunmasını yapan İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, kazanın öngörüldüğü ve önlem alınmadığına yönelik iddialara yanıt vererek, "Ben bu iddialara kabul etmiyorum. Neden kazanın olabileceği, önlemlerin alınmadığı bir madende çalışmak isteyeyim ki. Kesinlikle 'Kazanın geleceğini biliyorduk ve önlem alınmıyordu' gibi bir şey söz konusu olamaz. Hala kazanın neden kaynakladığına yönelik bir sonuç yok. Benim kazayı öngördüğüm gibi bir durum da yok. Ayrıca 2009 yılından kazanın olduğu güne kadar benim görevim belliydi. Hiçbir değişiklik de olmadı. Sadece kağıt üzerinde işletme müdür yardımcısı olarak görünüyordum. Ancak fiili olarak çalışıyordum. Sürekli de üretimle ilgilendim. Üzerime atılan suçlamaları kabul etmiyorum" diye konuştu.

ERTELENDİ

Adalı'nın ifadesini ardından mahkeme heyeti duruşmayı, 21 Haziran Perşembe gününe erteledi. Yarın görülecek 22'nci duruşmanın 3'üncü oturumunda tutuklu sanıklardan maden mühendisi Ertan Aksoy savunmasını yapacak. Ayrıca Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Can Gürkan da ek savunma yapacak.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Manisa'nın Soma ilçesinde, 13 Mayıs 2014'teki maden kazasında, 301 madenci hayatını kaybetti. Faciadan sonra başlatılan adli süreçte, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Facianın yıl dönümüne 2 ay kala 2 Mart 2015 tarihinde iddianame, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamede, tutuklu 8 kişi için 'olası kastla öldürme' suçundan 301 kez 20- 25 yıl, 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçundan 162 kez 2- 6 yıl hapis cezası istendi. Tutuksuz 38 zanlı için de 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan 2-15 yıl hapis istendi; ancak bu kişilerden 25'inin cezalarının, 'kusur' durumundan dolayı 3'te 1 oranında artırılması talep edildi. Geçen yıl 25 Aralık'taki duruşmada da tutuklu sanıklardan maden mühendisleri Hilmi Kazık ve Yasin Kurnaz, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Geçen yıl 17 Ekim'deki bir diğer duruşmada da vardiya amiri ve emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik, adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Son bilirkişi raporundaki suçlamalardan dolayı Alp Gürkan, Hayri Kebapçılar, Mustafa Yiğit, Murat Bodur, Haluk Sevinç hakkında 'bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek'ten 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı ve bu dosya ile birleştirildi. Dava açıldığında 46 olan sanık sayısı da 51'e yükseldi.

DAVANIN TUTUKLU SANIKLARI

Cezalandırılmaları istenen sanıklardan tutuklu olan 5 kişi şöyle:

"Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik ve maden mühendisi Ertan Ersoy."

Tutuksuz yargılanan 46 sanığın isimleri ise şöyle:

"Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin patronu Alp Gürkan, yönetim kurulu üyeleri Hayri Kebapçılar, Mustafa Yiğit, Murat Bodur, Haluk Sevinç ile mühendisler Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Yalçın Erdoğan, Harun Güneş, Fuat Ünal Aydın, emniyet teknikerleri Mehmet Ali Günay Çelik, Ergün Yılmaz, Coşkun Derici, Necati Karadeniz ve Harun Yılmaz, Erdem Cambaz, Serkan Kocaman, Soner Günay, Ümit Şahin, Nazmicem Nesemioğulları, Hüseyin Alkan, Adem Ormanoğlu, Burhan Karabaş, Sertaç Büyükgüney, Nimetullah Uğurlu, Efkan Kurt, Mehmet Bayri, Sertan Günay, Batuhan Ünlüyol, Ozan Sezer, Erdoğan Cinoğlu, Halil Sarı, Serhat Dinç, Saltuk Alp Demir, Uğur Karabulut, Serdar Günay, Mehmet Uçgun, Ömer Değirmenci, Fahri Pançar, Olcay Erşin, Mehmet Avcı, Halil Burhan, Hüseyin Ergin, Hilmi Karakoç, Mehmet Erez ve Caner Uysal." (DHA)

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.