Dolar 32,5162
%-0.09
Euro 34,7882
%-0.22
Altın 2.418,200
%-0.49
Bist-100 9.673,00
%0.29

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sertel'in adaylığının iptal edilmesine tepki yağmuru!

Sertel'in adaylığının iptal edilmesine tepki yağmuru!

Yüksek Seçim Kurulu’nun itiraz nedeniyle adaylığını düşürdüğü CHP İzmir Milletvekili Adayı Atilla Sertel’in avukatı bir açıklama yaptı. Avukat Murat Ergün, 'Ortada işlenen bir suç yoktur. Olay ceza hukukunun konusu dahi değildir' dedi. Öte yandan Sertel’in adaylığının iptal edilmesi tepki çekti. Uğur Dündar, Kamil Okyay Sındır ve Mustafa Balbay gibi isimler karara sosyal medya üzerinden tepki gösterdi. Sertel'in adaylığının iptal edilmesine tepki yağmuru!

  • Ege Postası
  • 19.04.2015 - 08:11
Yüksek Seçim Kurulu’nun CHP İzmir 2'nci Bölge 6'ncı sıra milletveili adayı Atilla Sertel’in adaylığını Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’na katılmasını gerekçe göstererek iptal etmesinin ardından, Sertel’in avukatı Murat Ergün bir açıklama yaptı. Ergün, “Bu aşamadan sonra, Atila Sertel'in elinden alınan anayasal hakkına yeniden kavuşması için hukuken ne yapılması gerekiyorsa onu yapacağız. YSK kararları kesin ve itiraz yolu kapalı kararlardır. Bu durum bize Anayasa Mahkemesi'ne doğrudan bireysel başvuruda bulunabilme hakkı tanımaktadır’’ dedi.

"SERTEL'İN YERİNE KİM GELECEK'" HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ...
 
Ön seçimde genel başkan dışında en yüksek ikinci oyu alan kişinin, yani 13 bin CHP üyesinin oyunu alan Atila Sertel'in mutlaka Meclis’te olması gerektiğini dile getiren Ergün, ‘‘Seçmen iradesinin parlamentoya yansımasının zorunluluk olduğunu düşünüyoruz’’ dedi.
 
Ergün açıklamasında, Yüksek Seçim Kurulu tarafından verilen karar bizce son derece yanlıştır. Yüksek Seçim Kurulu’nun, verdiği kararı 195 sayılı yasanın 1 ve 50'nci
maddelerine dayandırdığını biliyoruz. Bu maddeler suç işleyen bir Basın İlan Kurumu üyesi olursa, mahkemede kendisine uygulanacak usul ve esasla ilgilidir. Oysa ortada işlenen bir suç yoktur. Olay ceza hukukunun konusu dahi değildir. Seçim hukukuna tabi bir mesele ceza hukukuyla karıştırılmıştır. 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu ile 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun bu olayla ilgili maddeleri son derece açık olup, YSK tarafından verilen kararın haksızlığını ortaya koymaktadır. Atila Sertel hakkında verilen kararın neden ve hangi açılardan hukuka aykırı olduğunu AYM başvurumuzda ayrıntılarıyla dile getireceğiz.
 
Şu an itibariyle çalışmalarımızda belli bir aşama kaydettik. Tahmin ediyorum hafta içerisinde başvuru dilekçemi tamamlayıp Ankara'ya gideceğim ve Anayasa Mahkemesi nezdindeki hukuki prosedürü başlatacağım” dedi.

DÜNDAR: KINA YAKSINLAR
Öte yandan Sertel’in adaylığının düşmesi tepki çekti. Gazeteci-yazar Uğur Dündar, Atilla Sertel'in adaylığının iptal edilmesi için başvuruda bulunan CHP'lilere sert tepki gösterdi. Dündar, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Demokrasinin gereği olan önseçimde Atilla Sertel'i geçemeyen bazı sözde CHP'liler iğrenç oyunlarla adaylığı düşürdüler. Kına yaksınlar! YSK'nın tartışmalı kararla Sertel'in adaylığını düşürmesine neden olan ihbarları yapan demokrasi düşmanı muhbirlerin CHP'de yeri olmamalı" dedi.

SINDIR:ANTİDEMOKRATİK
Sertel’in adaylığının düşürülmesi sonrası 7’nci sıradan 6’ncı sıraya yükselen Kamil Okyay Sındır, sosyal medya üzerinden Atilla Sertel ve Mustafa Balbay’la çekilmiş bir fotoğrafını yayınladı. Sındır, fotoğrafın üstüne, “Sevgili Atila Sertel'in adaylığına yönelik yapılmış bulunan itiraz sonucu YSK tarafından adaylıktan düşürülmesinden dolayı duyduğum ve kendisini arayarak bizzat kendisine de ilettiğim derin üzüntümü paylaşmak isterim.Siyasetin ve siyasetçinin demokratik, etik, liyakata dayalı ve hukuk kurallarına göre yapılması yerine antidemokratik ve etik dışı yollarla ortaya konan çabaların geçmişten günümüze partimize, siyasetin ruhuna ve dolayısıyla ülkemiz demokrasisine büyük zararlar verdiğini de özellikle belirtmek isterim” diye yazdı.

BALBAY: MİLLİ İRADEYE SAYGISIZLIK
CHP İzmir Milletvekili, 2’nci Bölge 4’üncü sıra milletvekili adayı Mustafa Balbay ise Twitter’dan, “ YSK’nın Atilla Sertel kararına üzüldüm. Listede vekilliği en çok hak eden oydu. YSK’nın Sertel kararı hukuki değildir. Milli iradeye saygısızlıktır” diye yazdı.

Atilla Sertel'in Basın İlan Kurumu ilişiğini kesmediği gerekçesiyle milletvekili adaylığının Yüksek Seçim Kurulu'nca düşürülmesi yakın arkadaşı CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ı da üzdü. Büyük üzüntü yaşadığını, olanlara inanamadığını söyleyen Mustafa Balbay, "İçimizde milletvekilliğini en çok hakedendi. Daha önce parti bölge barajına takıldığı için seçilemedi. Şimdi de YSK'ya takıldı. Devlet memuriyeti göreceli bir kavram. O zaman milletvekillerinin de görevlerinden ayrılması lazım. YSK kararlarının kesin olduğunu biliyorum ama herşeye rağmen bir kez daha değerlendirilmesi umudunu taşıyorum. Siyaset yolları bu kadar daraltılmamalı. Siyasete girme yolları Sırat Köprüsü'nden geçmemeli. Çok üzgünüm. Atilla'nın mecliste olmamasından sadece CHP, siyaset kurumu değil Meclis de çok şey kaybetti" dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.