Dolar 32,5662
%0.08
Euro 34,9973
%0.48
Altın 2.431,200
%0.33
Bist-100 9.777,00
%0.56

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Seçim arifesinde 'Bütünşehir affı': Hazineye arsa, İzmir'e sadaka

Seçim arifesinde "Bütünşehir affı": Hazineye arsa, İzmir'e sadaka

Bütünşehir yasası ile kapatılan İl Özel İdaresi’ne ait değeri 4 trilyonu bulan bini aşkın taşınmazın Hazine’ye devredilmesi ile başlayan tartışmalar tüm hızı ile sürerken, İzmir’de yargıya taşınan krizde hükümetten kritik bir hamle geldi. Seçimler öncesinde belediyelerin elini rahatlatmak için çalışma başlatan hükümet, yasa nedeniyle zor günler geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin merkezi bütçe paylarındaki kesintileri kaldırdı. Seçim arifesinde "Bütünşehir affı"

  • Ege Postası
  • 22.05.2015 - 09:07
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Genel seçimlere sayılı günler kala Bakanlar Kurulu tarafından  İzmir’in yanı sıra Türkiye’deki birçok belediyeyi yakından ilgilendiren bir karar yayınlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun imzasıyla yürürlüğe giren değişiklik uyarınca merkezi idareden yerel yönetimlere aktarılan bütçe paylarında yeniden düzenlemeye gidildi.  

ANKARA İZMİR’İN İSYANINA KULAK VERDİ

Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren ve yerel yönetimlere büyük darbe vuran 6360 sayılı bütünşehir yasasının sancıları devam ederken, merkezi hükümet belediyelerin isyanına kulak verdi. İzmir’de de paylaşım krizine yol açan yasa ile birlikte İl Özel İdaresi’nden kalan personel, borç ve hurda iş makinelerini alan ancak, değeri trilyonlarca lirayı bulan taşınmazlardan mahrum kalan birçok belediyeye yönelik Ankara tarafında “teselli” sayılabilecek bir karar alındı.

BORÇ KRİZİNE GEÇİCİ ÇÖZÜM: BİR YIL SONRA ÇARE BULUNDU

Resmi gazetede yayınlanan söz konusu karar kapsamında İzmir’in yanı sıra 26 ilde, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin merkezi bütçe paylarında uygulanan kesintiler 2016 yılına dek kaldırıldı.
 
2016’YA KADAR KESİNTİ YOK

Büyükşehir Belediyeleri, İl Özel İdareleri, Belediyeler ve bağlı kuruluşlarının borçlarına karşılık genel bütçe vergi gelirleri kesintilerinde yeniden düzenlemeye giden hükümetin bu değişikliği sonrasında, bütünşehir yasasından ve kamu görevlerinden kaynaklı zararlardan ötürü oluşan borçlarda kesinti oranı yüzde sıfıra indirildi. Bakanlar Kurulu’nun kararıyla, özellikle yasa nedeniyle kapatılan beldeler ve Özel İdare’nin yetki ve sorumlulukları ile borçlarını üstlenen belediyelerin yaşadığı maddi yük hafiflerken, yerel yönetimlerin yıl sonuna kadar rahat bir nefes alması bekleniyor.

HAZİNE’YE KUPON ARSA, İZMİR’E SADAKA

31 Mart 2014 tarihinde tüzel kişiliği sona eren ve kapısına kilit vurulan İl Özel İdaresi’nden geriye kalan ve değeri trilyonlarca lirayı bulan taşınmazlarda İzmir’deki yerel yönetimler sıfır çekmiş ve İzmir Valiliği tarafından uygulanan devir ve tahsis kararları büyük tepki toplamıştı. Malların Hazine’ye devri sonrasında yargıya taşınan krizle birlikte belediyeler tarafından 200’e yakın dava açılırken, yerel seçimler sonrasında uygulamaya konan Bakanlar Kurulu’nun son kararı İzmir’e yönelik “sus payı olarak nitelendirildi. İl Özel İdaresi’nin personeli ve hurdaya çıkan iş makinelerini devralan birçok belediye, vatandaşlara gereken hizmeti götürebilmek için milyonlarca liralık ek maddi yükle karşı karşıya kalırken, çürümeye terk edilen tesisler ve gelir kaybına tepki gösteren yerel yöneticiler uygulamaya konan söz konusu borç affını ise “sadaka” olarak yorumladı. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.