Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sancak'tan Zorlu'ya Basmane Çukuru yanıtı

Sancak'tan Zorlu'ya Basmane Çukuru yanıtı

Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, devam eden davalar bitmeden, İzmir'deki 'Basmane Çukuru' adıyla bilinen alanda temel atılamayacağını söyleyen Mazhar Zorlu Holding ve Güçbirliği Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu'ya yanıt verdi. Zorlu'nun 'inşaat yapamazsınız' sözlerine cevap geldi:

  • Ege Postası
  • 30.06.2016 - 12:45

Güçbirliği'nin ihale ve TMSF onayı iptali için açtığı davalarda mahkemenin yürütmeyi durdurma talebini reddettiğini belirten, Temmuz'da şantiye kurulacağını, Ekim'de inşaata başlanacağını açıklayan Sancak, Zorlu'nun adını vermeden "Doğruları tam söylemeyerek, kamuoyunu yanıltmak hiç şık durmadı" dedi.

Zorlu'dan 'Basmane Çukuru' açıklaması

İzmir'in son 18 yıldır en büyük sorunlarından biri haline gelen Basmane Çukuru'yla ilgili tartışmalar bitmedi. Güçbirliği Holding Başkanı Kemal Zorlu'nun hafta başında yaptığı basın toplantısında, Basmane Çukuru iktisadi bütünlüğünün satış ihalesi ve TMSF onayıyla ilgili yürütmeyi durdurma ve iptal istemiyle açtıkları davaların sürdüğüne, imar planı iptali için de bir dava olduğuna dikkat çekerek, "Davalar bitmeden temel atılamaz" sözleri, Folkart Yapı'nın inşaatla ilgili açıklamalarına yönelik eleştirileri, Büyükşehir Belediyesi ile ilgili açıklamaları gündem yarattı. Zorlu'nun açıklamalarına bugün Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak yazılı bir açıklamayla yanıt verdi.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA TALEBİ REDDEDİLDİ

Mesut Sancak, ihale ve TMSF onayıyla ilgili Güçbirliği Holding'in İstanbul 5. İdare ve İstanbul 7. İdare Mahkemesi'ne açtığı davaların birleştirildiğini ve İstanbul 5. İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma talebini reddettiğini açıkladı. Temmuz ayında Basmane'deki arsada şantiyelerinin kurulacağını, tapudaki işlemlerin tamamlanacağını, Ekim'de ise inşaat çalışmasının hızlanacağını söyledi. 

"DOĞRULARI SÖYLEMEMEK ŞIK DURMADI"

Mesut Sancak, Kemal Zorlu'nun adının vermeden eleştiriler yöneltti. Bazı kişilerin davanın bu somut ve belirleyici seyrinden habersizmiş gibi açıklama yaptıklarını öne sürüp, bunu 'anlayışla' karşılayamadıklarını dile getiren Sancak, "İzmir'in geleceği için 'utanç' ön adını almış bir çukurdan yola çıkılıp; Avrupa'nın en önemlisi olma, dünyanın ise ilk yirmi projesi arasına girme iddiası taşıyan bir işi hayata geçirmeye yönelik adım atılırken; doğruları tam söylemeyerek, kamuoyunu yanıltmak, hiç şık durmadı" dedi. 

Muhataplarının TMSF ve İzmir Büyükşehir Belediyesi olduğunu, iki kurum ile de saygı ve devlet ciddiyetine yakışacak nitelikte bir iletişim içinde olduklarını; hiçbir sorun yaşamadıklarını belirten Sancak, yürütmeyi durdurma talebinin rededilmesiyle birlikte, projenin önünün tamamen açıldığını, Temmuz ayında tapu işlemlerinin tamamlanacağını, arsada şantiyenin kurulacağını, Folkart ekiplerinin de sahaya ineceğini açıkladı. Sancak, tartışmalardan uzak durmayı tercih ettiklerini, sadece işlerine baktıklarını söyledi. 

"REKABET KURULU KARARINDA OLUMSUZLUK YOK"

Zorlu'nun TMSF'deki satışla ilgili Rekabet Kurulu'nun onayı değil, "kendileriyle ilgisi bulunmadığı" şeklinde bir kararları olduğu sözlerine de yanıt veren Mesut Sancak, Rekabet Kurumu'nun Basmane'ye yaklaşımıyla ilgili, hiçbir sorun bulunmadığını belirtti. Sancak, "Rekabet Kurulu'nu kararında hiçbir olumsuz durum bulunmadığı TMSF'ye bildirilmiştir. Bu konuda doğruların yanlış yansıtılması manasız" dedi. Mesut Sancak, Basmane süreci konusunda, hayali söylemlere gerek olmadığını, somut ciddi adımlar atmak, tamamen projeye odaklanmak gerektiğini söyledi. Gerçek İzmirlilik bilincinin güzel İzmir'i kendi kalbinde bir çukurda duraklatmak değil; tam aksine şehri o çukurdan, Avrupa'ya örnek bir projeyle çıkarmak olduğunu belirterek, "Basmane'de gerçekleştirilecek proje; ne Folkart'ın, ne bir başkasının projesidir. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin de hizmet binasıyla simgeleneceği, dünyada ilk yirmi yapı projesi arasına girecek İzmir'in dev bir prestij projesidir" diye konuştu.

"KEŞKE BAŞKA İZMİRLİ KURUMLAR DA İHALEYE GİRSEYDİ"

Sancak, yine adını vermeden Zorlu'nun "Basmane Çukuru'nda İzmir'in 20 yılının heba edildiğine" dair söylemin doğru olduğunu dile getirip, çukurun bu tablosunun, yatırımcıların İzmir'de yatırım yapma isteğini geçmiş yıllarda ciddi kırdığını, Folkart'ın da yeni yılların heba edilmemesi ve İzmir'e karşı sorumluluk hissettiği için ihaleye katıldığını açıkladı. Ellerini taşın altına koyduklarını belirten Sancak, "Folkart, TMSF'nin açtığı üçüncü ihaleyi layıkıyla kazanmıştır. Keşke başka İzmirli kurumlar da birlikte bu ihaleye katılarak, bu yarışın içine girseydiler" dedi. Bazı kişiler tarafından Basmane Çukuru'nun Folkart'a sunulan bir lütufmuş gibi gösterilmeye çalışıldığını belirten Sancak, bunun büyük bir haksızlık olduğunu belirtti. Sancak, isteyenin geçmişteki üç ihaleye katılıp, hakkıyla kazanabilmesinin önüde hiçbir engel olmadığını söyledi.

KONSORSİYUM YANITI

Zorlu'nun, Basmane Çukuru'nu önce konsorsiyumun aldığının açıklandığı, daha sonra ise bir gecede ayrılmanın gerçekleştiği şeklindeki sözlerine de yanıt veren Sancak, konsorsiyum ile yola çıkıldığını, ama süreç içinde el sıkışarak dostça ayrıldıklarını, ortakların bu kararı birlikte verdiklerini belirtti. Sancak, "Sonuçta bir yanıyla ticari olarak ilerleyen süreçteyiz. İnsanların kendilerini ilgilendirmeyen konuda yorum yapmaları şık olmuyor" diye konuştu. Basmane Çukuru'ndaki yeni projede, 'kamu menfaati' ile ilgili yapılan yorumları da değerlendiren Sancak, amaçlarının geçmişi yargılamak olmadığını, ancak Folkart'ın Basmane'de hayata geçirmek istediği projede, kamu menfaatinin geçmişe oranla artmasından büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. 

"DURDURACAK ENGEL KALMADI"

Sancak, Zorlu'nun "Folkart'ın yarın temel atacakmış gibi davrandığı" yönündeki yorumlarına ise "Folkart, bayram sonrasında arsayla ilgili tapu işlemlerini tamamlayarak, alanda şantiyesini kuracaktır. Temmuz ayı içinde sevgili İzmirliler, Basmane'deki çukur alanının çevresinin Folkart tabelaları ve görselleriyle çevrildiğini göreceklerdir. Bundan sonrasında projelendirme ile ruhsat aşamasına geçilecek. Ekim ayında Basmane'deki alanda inşaat faaliyetleri hızlanacak. Bu aşamadan sonra artık çalışmayı durduracak hiçbir engel kalmadı" dedi. 

YATIRIM 900 MİLYON TL'Yİ GEÇECEK

Projenin 5 bin kişe istihdam sağlayacağına yönelik açıklamalarıyla ilgili, Kemal Zorlu'nun "Nasıl 5 bin kişiye istihdam sağlayacak" sözlerine de yanıt veren Sancak, "Bu sözleri gülümseyerek karşılıyoruz. Şurası bir gerçek ki, inşaat süresinde bu projede minimum beş bin kişi çalışacaktır. Bu rakam abartılı değildir. Bu tür büyük projeler için doğal bir istihdam rakamıdır. Projenin başlangıcında 750 milyon TL'lik yatırım tutarı açıklamıştık. Ama en mükemmelini, en güzelini, en iyisini, en estetik olanı, en kalitelisini ve gerçekten dünya çapında dikkat çekecek bir projeyi hayata geçirmek istiyoruz. Maliyetimiz bu nedenle artış gösterdi. TMSF'ye ödenecek 80 milyon dolar arsa maliyeti dahil, ortaya toplam 320 milyon dolar civarında bir rakam çıkıyor. Yani toplam yatırım tutarının, 900 milyon TL'yi de geçeceği anlaşılıyor" diye konuştu.

"AVM YAPMAYACAĞIZ"

"Ticari olarak kayba uğrayacağımızı bilmemize rağmen, şehrin geleceğini düşünüp, İzmir lehine karar vererek, projede AVM yapmaktan vazgeçtiğimizi Folkart olarak duyurduk" diyen Sancak şunları söyledi:

"Bu kararımızda, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yaklaşımı etkili oldu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kararımızı memnuniyetle karşılamıştır. AVM'den vazgeçilmesine 'esnaf ve trafik' faktörleri neden oldu. Basmane esnafı zarar görmesin istedik. AVM yapmamız halinde bölgeye çok ciddi yeni bir trafik yükü gelecekti. Bu içimize sinmedi. Güzel İzmir'e ve bize yakışmayacaktı. Bu nedenle duyarlı davrandık."

4 DEĞIL 10 PROJE HAZIRLANIYOR

Açıklamada Zorlu'nun adını hiç anmayan Sancak, hazırlanacak projelerle ilgili olarak bazı kişilerin bilgi eksikliği nedeniyle yanıldıklarını, istemeden de olsa kamuoyunu yanılttıklarını belirtti. Sancak, "Folkart bu projede, dünyadan ve Türkiye'den, çok iddialı, altı farklı mimarlık ofisi ile çalışmaktadır. Bu mimarlık ofisleri; Mad Archıtects, Roy Hıggs, Tabanlıoğlu Mimarlık, Yağcıoğlu Mimarlık, DDG, Korucuoğlu Mimarlık'tır. Sonuçta dört değil, tam on adet proje ortaya çıkacaktır. Altı mimarlık ofisi, anlaşma gereği 10 adet farklı projeyi 10-15 Temmuz tarihleri arasında Folkart'a teslim edecektir. Folkart'ın uzman seçici kurulu, 10 proje arasından en beğenilen 3 projeyi seçecek. Bu 3 projeyi İzmirliler'in beğenisine sunacağız. Ağustos-Eylül aylarında yapacağımız bu kamuoyu eğilim yoklaması sonucunda, İzmirliler'in en çok beğendiği projeyi Basmane'deki alanda uygulamaya koyacağız" dedi. 

OLUMSUZ ALGI ÜRETİMİ

Basmane projesi konusunda hiçbir baskı unsuru bulunmadığını, İzmir'in ortak hedefleri ve geleceği için, İzmir'i seven herkesin el ele olması gerektiğini belirten Sancak, İzmir'i engelleyen yeni sanal hayaletler yaratmanın, olumsuz algı üretimine neden olduğunu söyledi. Folkart'ın İzmir'in güzelliği ile uyumlu, şehrin değerine katkıda bulunacak, dünyada ve Avrupa'da parmakla gösterilecek, simge bir yapı gerçekleştirmek istediğini açıklayan Sancak, yapının toplamında Avrupa'nın en modern belediye hizmet binasını da hayata geçireceklerini söyledi. Sancak, "Amaç İzmir için, İzmir ile ortak hareket etmektir. İzmir'e çok yakışacak, örnek, dünya çapında bir iş yapmaktır. İşte Temmuz ayında bu amaçla, tapu işlemleri tamamlanacak, Folkart Basmane Çukuru'nda şantiyesini kuracaktır. Folkart sahaya inecektir. İzmir'in güzel geleceğine hizmet edecek, muhteşem görkemli projesiyle, inşaat faaliyetlerimiz, Ekim ayında hızlanarak sürecektir" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.