Dolar 32,5497
%0.19
Euro 34,9355
%-0.1
Altın 2.442,300
%0.25
Bist-100 9.717,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sanat merkezinde büyük gerilim

Sanat merkezinde büyük gerilim

Son dönemde yaşanan krizlerle ve yaşanan çeşitli bürokratik sıkıntılarla gündeme taşınan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin gözbebeği konumundaki Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde bu sefer de sanatçılar isyanın eşiğine geldi. Son günlerde belediyenin en önemli sanat mekanlarından AASSM’de yaşanan bazı gerginliklerin rahat ve huzurlu çalışma ortamlarına zarar verdiğini iddia eden sanat emekçileri, eski günleri mumla aradıklarını dile getirdi.

  • Ege Postası
  • 25.11.2014 - 12:08
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Avrupa çapında örnek olan, sayısız konserin gerçekleştiği, seyirci rekorları kıran bir çok organizasyona ev sahipliği yapan ünlü kültür sanat mekanı Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) perde arkasında kriz üstüne kriz yaşanıyor. Son olarak sanatçıların da kazan kaldırdığı AASSM’nin yanı sıra belediyenin kültür sanat mekanlarında son günlerde meydana gelen gerginlikler ve ardı sıra gelen iddialar “Kültür-sanat başkenti” hedefi olma yolunda ilerleyen Büyükşehir Belediyesi’nin birçok önemli çalışmasını da gölgede bıraktı.

MÜDÜR-PERSONEL KAVGASI SANATÇIYI MAĞDUR ETTİ

En son geçtiğimiz hafta içerisinde AASSM yönetimi ile mekanın personeli arasında yaşanan ve sürgünle son bulan huzursuzluklar personelin yanı sıra sanatçıları da huzursuz etti. Geçtiğimiz günlerde Devlet Senfoni Orkestrası sanatçıları, prova yaptıkları esnada başlayan ve sanat merkezinin koridorlarına taşan gerginlik ve bağrışmalar nedeniyle konser hazırlıklarına ara vermek zorunda kaldı. AASSM’nin hizmete açıldığı günden bu yana benzer olaylara rastlanmadığını aktaran senfoni sanatçıları, “Gidip başka yerde mi prova yapalım” derken, yönetimden kaynaklı sıkıntılar nedeniyle mağduriyet yaşadıklarını belirterek belediye yönetiminden konuya çözüm beklediklerini dile getirdi.

DEV SANAT MERKEZİNDE TEMİZLİK YAPACAK ÇALIŞAN YOK

Öte yandan, yaşanan söz konusu tartışmalar nedeniyle AASM’de temizlik görevlerini üstlenen personelin yönetim tarafından sürgün edildiği öğrenilirken, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 7 etkinlik salonu bulunan ve yaklaşık 29 bin 500 metrekarelik alana sahip Türkiye’nin en nitelikli kültür merkezlerinden olan AASSM’de sadece iki temizlik personelinin görev yaptığı öğrenildi. 40 kişilik kadroyla yapılacak hizmetlerde az sayıda çalışan bulunması nedeniyle yaşanan aksaklıkların giderek arttığı öğrenildi.

TEKNİK AKSAKLIKLAR BİTMEK BİLMİYOR

Personel sıkıntısı sebebiyle ışık ve ses sistemlerinden sorumlu teknik birimlerde görevli çalışanların temizlik, bilet kontrolü, yer gösterim, misafir ağırlama ve servis gibi hizmetlerde görevlendirilirken, sahne arkasında yaşanan bu kriz nedeniyle de konserlerde çeşitli teknik aksaklıklar yaşanmaya başladı.

MESAİ ÜCRETLERİ KRİZ YARATTI

Dünya çapında örnek olacak sayısız festival, konser, sergi ve etkinliğe ev sahipliği yapan, proje ödülü alan ve ünlü sanatçı Ahmed Adnan Saygun’un adını alan sanat merkezinde yaşanan kriz bununla da kalmazken, yönetim ile çalışanlar arasında başlayan gerginliğin gün geçtikçe arttığı öğrenildi. Mesai saatlerinde yaşanan düzensizlik nedeniyle mekanda çalışan memurlar ve sözleşmeli personel arasında da çatışmalar yaşandığı belirtildi. Ek mesai ücretlerini alamadıklarını ya da ödemelerdeki aksaklık ve gecikmeler nedeniyle huzursuzluk yaşandığını aktaran belediye çalışanları, uzun çalışma saatleri ve ve düzensiz çalışma ortamı nedeniyle mağduriyete uğradıklarını dile getirdi.

MOBBİNG İDDİALARI GÜNDEME TAŞINDI

Diğer yandan, AASSM’de baskı iddiaları da gündeme taşınırken, yönetim tarafından çalışanlara çeşitli yollarla mobbing uygulandığı belirtildi. En son geçtiğimiz ay içerisinde personelinden herhangi bir genelge olmaksızın özlük belgeleri ve diploma ile mezuniyet belgesi gibi çeşitli evrakları talep eden sanat merkezi yönetiminin bu hamlesi çalışanlar tarafından tepki topladı.

 

SENDİKADAN YÖNETİME TEPKİ

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi bünyesinde yaşanan skandal boyutundaki iddiaları doğrulayan ve yerel seçimlerin ardından başlayan bürokrat rotasyonu sonrasında sanat merkezinde yaşanan krizle ilgili olarak sendikadan da flaş bir açıklama geldi. Son dönemde şikayetlerin doruk noktasına ulaştığını belirten ve gergin ortamın iş barışına zarar verdiğini söyleyerek işçilerin örgütlü bulunduğu DİSK Genel-İş Sendikası adına bir açıklama yapan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı,”Konu hakkında önümüzdeki günlerde detaylı bir açıklama yapacağız. İZELMAN A.Ş. kadrosunda bulunan üyelerimizin çalışma ortamlarında meydana gelen bu olaylarla ilgili olarak ciddi sıkıntıları var. Mobbing, baskı ve mesai ücretlerinin işçilere ödenmemesi nedeniyle başlayan bu sıkıntıların giderilmesi için belediye yönetimi ile bir görüşme yapacağız ve sorunun giderilmesine çalışacağız. Memurlar ve sözleşmeli personel ile işçiler arasında uygulanan bu farklı tavır kabul edilebilir değildir, iş barışına zarar vermektedir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kültür sanat anlamında Avrupa’ya örnek olan böylesine önemli bir projesinin başarısına yönetimsel sıkıntılar gölge düşürmektedir. Gerekenin yapılması ve düzenin sağlanması için çabalarımız sonuçlanıncaya kadar mücadelemiz sürecektir” dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.