Dolar 32,4906
%0.13
Euro 34,7509
%0.09
Altın 2.489,880
%1.12
Bist-100 9.521,00
%-0.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Şakran Cezaevi'nde kadınlara çıplak işkence

Şakran Cezaevi'nde kadınlara çıplak işkence

Şakran Kadın Cezaevi’nde ‘A Takımı’ denilen gardiyan grubu kadınlara çıplak işkence yapıyor. 'A Takımı' Şakran'da devrede!

  • Ege Postası
  • 26.02.2015 - 12:32
Şakran'da çocuk mahkumlara yönelik işkence ve taciz iddialarının ardından, bu kez de kadınlarla ilgili korkunç iddialar gündeme geldi.
Son olarak Gezi tutuklularından Elif Kaya’nın çırılçıplak soyulmasıyla gündeme gelen Şakran Kadın Cezaevi’nde, söz konusu uygulama “A Takımı” tarafından gerçekleştiriliyor. Cezaevleriyle ilgili mevzuatta “acil müdahale mangası” olarak adlandırılan birimin Şakran’daki kodu “A Takımı”.

CHP Cezaevlerini İzleme Komisyonu, İnsan Hakları Derneği ve Çağdaş Hukukçular Derneği’nin elde ettiği bilgilere göre, diğer cezaevlerinden nakledilen kadınlar, jandarma tarafından “A Takımı”ndaki gardiyanlara teslim ediliyor. Onlar da “Seninle beşe bir güreş tutacağız” diyerek kadınları boş odaya atıp çırılçıplak soyuyor ve üzerlerini arıyor. Kadınların ifadelerine göre, kimi zaman kapı da açık bırakılarak jandarma personelinin kadınları izlemesi sağlanıyor.

ÇHD ve İHD’nin yanı sıra Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve tutuklu yakınları dernekleri Şakran’dan gelen şikâyetler üzerine buradaki kadın mahkûmlarla görüşerek yeni bir rapor hazırladı. Yaklaşık 1.5 ay önce tamamlanan rapora göre “A Takımı”nın çıplak arama uygulaması devam ediyor. Uygulamayla ilgili rapora yansıyan bölümler şöyle: “Kadınlar, birkaç aydan beri ‘aylık arama’ adı altında A Takımı adlı gardiyan ekibi ile koğuşlara ani baskınlar yapıldığını, aramalarda bütün eşyaların hoyratça dağıtıldığını, açık görüşlerden önce ve sonra çıplak arama dayatıldığını, bu aramalarda taciz edildiklerini belirtmişlerdir.

Bu aramalardan biri olan 25 Aralık 2014 tarihinde koğuşlara baskın yapıldığı, kapılar açılır açılmaz mahkûmlara saldırıldığı, önlerine çıkan mahkûmlar sağa sola fırlatılarak çıplak arama dayatıldığı, kabul edilmeyince Müdür Nedim Ateş’in talimatıyla çok sayıdaki gardiyan grubu ile mahkûmlara saldırılıp darp edildiği, bu saldırı sonucunda üç çocuk annesi Fethiye Çakmak’ın iki parmağının kırıldığı, ayrıca aynı elin bileğinde kesikler olduğu, elinin şu anda alçıda olduğu, kolda morarma olduğu ve damar çatlaması ihtimalinin olduğu, geceleri ağrıdan uyuyamadığı belirtilmiştir. Görüş esnasında da ağrısının olduğu, elinin alçıda olduğu tarafımızdan da gözlenmiştir.” Kaya’nın avukatı ve İHD Ege Bölge Temsilcisi Ali Aydın, Kaya’nın uğradığı mağduriyet sonrası Aliağa Cumhuriyet Savcılığı’na yaptıkları iki başvuruya da “kovuşturmaya yer yok” kararı verildiğini, ağır ceza mahkemelerine yaptıkları itirazların da kabul edilmediğini kaydetti.


CHP'li gençlerden cezaevi tepkisi
 
CHP Gençlik Kolları İzmir Valiliği önünde düzenlediği basın açıklamasıyla Aliağa Şakran Cezaevi olarak bilenen İzmir Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumun'da yaşanan çocuk mahkum istismarlarını bir skandal olduğunu dile getirerek Adalet Bakanı Bekir Bozdağı istifaya çağırdı. 

"Susma Haykır İşkenceye Hayır", " Çocuk Mahkumlarının Sesini Duyan Varmı", "15 yılda 45 Gardiyan Tecavüzden Yargılandı" yazılı dövizlerin taşındığı açıklamaya CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı İrfan İnaç Yıldız, CHP İzmir Melletvekili Adayı eski İl Başkanı Ali Engin de katıldı.

CHP İzmir Gençlik Kolları Başkanı Sinan Sarı Köse, Türkiyen'in artık AKP ile birlikte bir skandallar ülkesi haline geldiğini belirterek, "Biz tecavüza bir insanlık suçu olarak bakıyoruz. Bu devletin kontrölünde olan bir cezaevinde yapılıyor. CHP olarak susmuyoruz. Devleti de bu konuda samimi olmaya çağırıyoruz" dedi.

CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı İrfan İnaç Yıldız da "Bundan 6 ay önce CHP Milletvekilleri ve Genel Başkan Yardımcıları Şakran cezaevinde çocuk tecavüzleri gündeme getirdi. Fakat Adalet Bakanlığı'nca buna karşı yaplan açıklamada 288 kamerayla izlenen hem ülkemizin hem de dünlanın en örnek cezaevi olduğunu dile getirildi. Fakat bir gazetenin bu saknadalı haber yaptıktan sonra kaomuoyu bu durumu öğrendi. Şakran, Pozantı'ya benzemesin. Adalet bakanı derhal istifa etmeli. Ülkemizde heryıl 100 bin çocuk bu durumla karşı karşıya kalıyor. 14-15 yaşında çocuklar için ağırlaştırılmış hapisler uygun görülüyor. Bekir Bozdağ'a buradan istifa et çağrısı yapmaktan bile utanıyor ve kendisini açıklama yapmaya davet ediyorum" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.