Dolar 32,2422
%0.05
Euro 34,9683
%-0.14
Altın 2.437,410
%-0.39
Bist-100 10.654,00
%-0.22

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sahilde yeni kriz kapıya dayandı

Sahilde yeni kriz kapıya dayandı

Büyükşehir'in 2013 yılında start verdiği ancak bürokrasi engeline takılan Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'ndaki kıyı tasarım çalışmaları bu kez itirazlarla karşı karşıya kaldı. Tramvay, Mithatpaşa Altgeçidi ve Meydan Düzenlemesi gibi projeler büyük ölçüde tamamlanırken, imar planları halen bitirilemedi. Sahilde yeni kriz kapıya dayandı

  • Ege Postası
  • 15.06.2017 - 12:31

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Konak ilçesi Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nda İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen birçok proje yaşanan bürokratik süreç nedeniyle ilginç bir durumu da beraberinde getirdi.

KRİTİK DÜZENLEME BÜROKRASİYE TAKILDI

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Göztepe sahil şeridi üzerinde hayata geçirdiği Mithatpaşa Altgeçidi ve 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Meydanı, Karataş İskele, Konak Tramvayı, yeraltı otoparkı, sahil şeridindeki yenileme çalışmaları ve deniz dolgusu yapılan alanlar gibi tamamlanan ve devam eden birçok projeyi yakından ilgilendiren kritik plan süreciyle ilgili çıkmaz bitmek bilmiyor. Belediyenin 2013 yılında çalışmalarına start verdiği ve kıyı kanunu gereği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunulan, kurum görüşleri eksik olduğu gibi gerekçelerle gecikmeye uğrayan planlar revize edilerek Kasım 2016'daki belediye meclis kararı ile tamamlanabilmişti.

PROJELER BİTİYOR, ORTADA İMAR PLANI YOK

Ancak, aradan geçen sürede eksik görülen plan değişikliği bir kez daha belediyeye geri gönderilmişti. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından önceki ay askıya çıkartılan yeni imar planları bu kez de itiraz engeline takıldı. Aradan geçen süre zarfında taşıt altgeçidi ve tramvay inşaatları büyük ölçüde tamamlanırken, itirazlar nedeniyle gecikmeye uğrayan planlar ise halen kesinlik kazanmadı. Gelen son itirazlar da yargıya taşındığı takdirde, yaşanan çıkmaz nedeniyle belediyenin tramvay ve altgeçit projeleri plansız şekilde bitirilip hizmet açılmış olacak.

MESLEK ODALARI VE DERNEKLER İTİRAZ ETTİ

Son olarak bakanlığa gönderilen ve bir ay askıda kalan tramvay ve altgeçit gibi kent içi ulaşım projelerini yakından ilgilendiren "İzmirdeniz 4'üncü Etap" imar planlarına TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi'nden ve çeşitli derneklerden askı süresi içerisinde ayrı ayrı itiraz geldi. Konak'ta Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nın Üçkuyular-Konak Meydanı arasındaki kesimi için belediye tarafından hazırlanan düzenlemeye karşı çıkan meslek odaları, değişikliğin planlama ilkeleri ve şehircilik esaslarına aykırı olduğu ve fiili inşaat faaliyetlerine imar planları hazırlanmadan başlandığı gibi gerekçelerle itirazda bulundu. Şehir plancıları ayrıca, sundukları itiraz dilekçesinde Karataş'ta yapımı devam eden taşıt altgeçidinin üstünde inşa edilecek meydana 15 Temmuz isminin verilerek yasal olmayan iş ve işlemlerin meşrulaştırılmaya çalışıldığını da vurgulayarak projelere esas teşkil edilen imar planlarının yeniden ele alınmasını istedi.

ALTGEÇİT VE TRAMVAY PROJESİ İPTAL Mİ OLACAK'

Önümüzdeki günlerde itirazları belediye meclisinde değerlendirilecek olan TMMOB Şehir Plancıları Odası ve sivil toplum örgütleri talepleri reddedildiği takdirde, konuyu yargıya taşıyarak planların tümden iptalini isteyebilecek. Planlar mahkeme tarafından iptal edilirse, yapılan projelerin tamamı kaçak duruma düşecek ve inşaatların durdurularak kıyı şeridindeki tüm imalatların yıkımı gündeme gelebilecek.

BAYRAKLI'DA BENZER KRİZ YAŞANMIŞTI

Hatırlanacağı üzere, geçtiğimiz yıl tamamlanıp hizmete açılan Bayraklı'daki Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı da benzer tartışmalara konu olmuş ve ulaşıma can katan yatırım mühür kriziyle gündeme gelmişti. Üç ay erken hizmete açılan kavşak ve meydan projesi için gereken izinlerin alınmadığını ve kıyı kenar kanununa aykırı hareket edildiğini gerekçe gösteren Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü belediye aleyhinde soruşturma açmıştı. Ancak inşaatın tamamlanmasına kısa süre kala projenin mühürlenmesi için işlem başlatan İl Müdürlüğü'nün bu kararı kavşağın hizmete girmesiyle birlikte havada kalmıştı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.