Dolar 32,3318
%0.25
Euro 35,0732
%-0.14
Altın 2.307,500
%1.32
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sağlık Muhabirleri ‘Hodri Meydan’ dedi

Sağlık Muhabirleri ‘Hodri Meydan’ dedi

İzmir Sağlık Muhabirleri Derneği (SMD) İzmir Şubesi üyeleri, ALS Hastalarına destek kampanyasına (#Icebucketchallenge) farklı bir boyut getirdi. Başlarından bir kova buzlu su döken muhabirler, daha sonra ALS hastalarının sorunlarının yer aldığı raporu okudu.

  • Ege Postası
  • 27.08.2014 - 12:56
SMD İzmir Başkanı Erkan Doğan, “Hastalık hakkında farkındalık yaratmak ve hastaların sorunlarını gündeme taşımak amacıyla bu etkinliği gerçekleştirdik” dedi. Su dökme etkinliğinin ardından Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, İzmir Sağlık Müdürü Dr. Bediha Türkyılmaz, İzmir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Nil Hıdır’a Hodri Meydan’ diyen Doğan, “Herkes bu kampanya sayesinde ALS hastalığını tanıdı. Sağlık çalışanları arasında bile bilinmeyen hastalık hakkında yaratılan farkındalık, umarım hastaların sorunlarının çözülmesine  de katkı sağlar”

 SAĞLIK MUHABİRLERİNDEN BAKANLIĞA ALS RAPORU

 Swissôtel Grand Efes  İzmir Oteli’nde bir araya gelen İzmir Sağlık Muhabirleri Derneği,  ALS Motor Nöron Hastalığı’nda farkındalık yaratmak ve hastaların tıbbi ve sosyal sorunlarını gündeme getirmek amacıyla (#Icebucketchallenge) buzlu su dökme etkinliğini gerçekleştirdi. Eylemi gerçekleştirmeden önce konuşan SMD İzmir Şube Başkanı Erkan Doğan, “Amacımız ALS hastalarının sorunlarını gündeme taşımak. Buz dökme etkinliği Amerika’dan sonra Türkiye’de de çığ gibi yayılıyor. Sağlık muhabirleri olarak ALS Dünya Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ALS hastası Dr. Alper Kaya ile birlikte bir rapor hazırladık. Hastaların sorun ve taleplerinin yer aldığı raporu Sağlık Bakanlığı’na göndereceğiz. Buradan etkinliğin devamı için Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’na, İzmir Sağlık Müdürü Dr. Bediha Türkyılmaz’a ve İzmir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Nil Hıdır’a ‘Hodri Meydan’ diyoruz” dedi. Konuşmanın ardından Sağlık Dergisi İzmir Temsilcisi Ayça Özgül, Yeni Asır Sağlık Muhabiri Erkan Doğan, Egedebugün Sağlık Muhabiri Eral Aytemiz ve www.medyasaglik.com Sağlık Editörü Gizem Taban başlarından aşağıya buzlu suyu döktü.

 İşte SMD’nin yayınladığı ALS Raporu

 ALS hastaları evlerine kapalı bir hayat yaşıyor. ALS hastalarının sosyal hayata katılması için belediyeler ve kamu sağlık kuruluşları tarafından projeler üretilmeli.

 ALS hastaları özel bir yazılımı bulunan laptoplar sayesinden hayata bağlanıyor. Göz hareketleriyle bilgisayarları kullanabilen ALS hastaları, sosyal medyada arkadaşlarını buluyor, hayatla yeniden irtibata geçiyorlar.

 ALS hastalarının sosyal güvenlik kurumu tarafından karşılanmayan bir çok tıbbi gereksinimizi bulunuyor.

Hastaların ihtiyaçları şöyle: PEG (Perkütan Endoskobik Gastrostomi) tüpü değişimi,  Trakeostomi kanül değişimi (Uzun süreli kullanıma uygun kanül kullanılması uygundur raporunun evde verilebilmesi, KBB uzmanı),   PEG, Trakestomi , ağız ve genel yara bakım pansumanı (Peg değişiminde yeni peg malzemesi için raporun evde verilmesi),  Uygulamalı İlk yardım eğitimi (solunum, kalp durması, bilinç kaybı, boğulma vb ), Banyo, traş, genel bakım vb temizlik yardımı (Hasta kaldıracı, lifti), kan idrar alımı ve laboratuar tetkikleri, damar yolu, enjeksiyon, pansuman işlemleri desteği,   Fizik tedavi Rehabilitasyon, ekseriz, solunum eksersizleri. (Fizyoterapist evde fizik tedavi desteği), Hasta ve hasta yakınlarına psikolojık destek,  Bakım verenlerin Tükenmişlik Sendromu ile ilgili sorunlar, çözüm önerileri, Hasta transferlerinde, banyo vs yardımcı personel,  Hastaneye gidiş ve özellikle dönüşlerde ücretsiz (112 dönüşte ücret alıyor) ambulans sağlanması,  Evde sağlık raporu verilmesi, reçete yazılması, Yatağa bağımlı hastaların işlemlerini yapan hasta yakınlarına, hastane ve polikliniklerde verilecek özel bir belge ile öncelik tanınması, Özürlü Raporunda hastalığın ilerleyişi olduğuna dair kanaat ibaresi, verilen raporun geçerlilik süresinin sınırlı olmaması. Akülü sandalye ödemesi için ALS Motor Nöron Hastalığı teşhisi yeterli olması,  112 Hekim ve personeline ALS hastalığı hakkında eğitim verilmesi, Ambulanslarda ALS hastalarına uygun solunum cihazının olması.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.