Dolar 32,3286
%0.24
Euro 35,0658
%-0.16
Altın 2.301,820
%1.07
Bist-100 9,04
%2.68

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sabuncubeli’nde yeni şok: Yüklenici firmaya haciz, inşaata mola!

Sabuncubeli’nde yeni şok: Yüklenici firmaya haciz, inşaata mola!

Karşılaşılan zorluklar nedeniyle yapımı yılan hikayesine dönen ve bitişi 2016 yılının sonuna ertelenen Sabuncubeli Tünelleri’nde bu sefer de haciz şoku yaşanıyor. AK Parti’nin “35 İzmir 35 projesi” arasında yer alan ve çılgın proje olarak da adlandırılan Manisa-İzmir arasını 15 dakikaya indirecek tünellerde bu seferde yapım çalışmalarını üstlenen yüklenici firmaya borçları nedeniyle haciz geldiği ve iflas iddiaları ortaya çıkarken, tünellerin akıbeti ise bir kez daha merak konusu oldu.

  • Ege Postası
  • 05.11.2014 - 12:33
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Manisa-İzmir arasında yolculuk süresini 15 dakikaya indirmesi planlanan ve AK Parti tarafından “çılgın proje” olarak kamuoyuna tanıtılan 4 bin 75 metre uzunluktaki Sabuncubeli Tünelleri bir kez daha çeşitli erteleme iddiaları ile gündeme geldi.
 
 
TÜNELLERDE ŞOK İDDİA: ŞANTİYEYE HACİZ GELDİ
Eylül 2011’de görkemli bir törenle temeli atılan ve yap-işlet-devret modeli ile hayata geçirilmesi planlanan tünelin yapım çalışmasını üstlenen yüklenici firmanın iflasını önlemek için aldığı banka kredisini ödeyememesi üzerine haciz işlemiyle karşı karşıya kaldığı öğrenilirken, tünel yapım çalışmalarının ise durduğu ve gecikmeler yaşandığı iddiaları gündeme taşındı. Edinilen bilgiye göre, yüklenici firmanın aldığı krediye karşı şantiyeyi ipotek gösterdiği ve başlayan krizle birlikte iş makinelerinin haciz edilmesiyle karşı karşıya kaldığı da öğrenildi. Diğer yandan, alacaklarını alamadığı gerekçesiyle taşeron personelin iş bıraktığı öğrenilen şantiye alanında yapım çalışmaların durduğu ve herhangi bir işlem yapılmadığı da belirtildi.
 
YENİDEN ERTELENECEK Mİ'
Heyelan, eğim ve zeminde meydana gelen sıkıntılar sebebiyle tamamlanması ertelenen iki kenti bağlayacak güzergahta inşa edilen tünellerin yaşanan durum sebebiyle açılışının bir kez daha gecikmesi de gündeme  geldi.  2016 yılında bitirileceği duyurulan tünel projesinde kriz aşılamadığı takdirde inşaatın tamamlanmasının 2017 yılına sarkması bekleniyor.
 
FİRMA “DEVAM EDECEĞİZ” DEDİ
Projeyi üstlenen yüklenici firma Koçoğlu İnşaat yetkililerinin verdiği bilgiye göre, yapım çalışmalarının devam edeceği belirtilirken, ertelemenin ise söz konusu olmadığı açıklandı. Tünelin tamamlanmasıyla birlikte 13 yıl süresince işletme hakkını da elinde bulunduran firma, belirlenen sürenin ardından Sabuncubeli Tünelleri’ni Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne teslim edecekti.
 
ZORLUKLAR NEDENİYLE MALİYETİ YÜKSELMİŞTİ
İzmir-Manisa Karayolu üzerinde keskin ve uzun virajları ve rampalarıyla bilinen ve yaşanan kazalar nedeniyle “ölüm yolu” olarak da adlandırılan Sabuncubeli’nde, Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları Bölge Müdürlüğü ortaklığında yürütülen çalışma sonrasında hayata geçirilen projenin 110 milyon TL olarak belirlenen başlangıç maliyeti karşılaşılan sıkıntılar ve tünelin toplam uzunluğunun 2 bin 800 metreden 4 bin 75 metreye çıkartılmasıyla zamanla yükselirken, yüzde 40’lık keşif artışını da beraberinde getirmişti. Öte yandan, CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören’in “şaibe” iddiaları ile gündeme taşıdığı Sabuncubeli’nde inşaat sırasında ortaya çıkan ve olgunlaşmamış kömür özelliği taşıyan molozun ilgili yasa ve yönetmeliklere aykırı olarak inşaat alanının hemen yakınındaki orman alanına döküldüğü ortaya çıkması üzerine çevre örgütleri yaşanan duruma büyük tepki göstermişti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.