Dolar 32,2432
%-0.04
Euro 34,6702
%-0.12
Altın 2.404,170
%0.16
Bist-100 10.248,00
%-0.86

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Rusya'dan ilk açıklama: Kanıtlayabiliriz

Rusya'dan ilk açıklama: Kanıtlayabiliriz

Rusya, düşürülen uçağın Türk hava sahasını hiç ihlal etmediğini ve bunu kanıtlayabileceklerini açıkladı. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da, "İhlal yok" dedi.

  • Ege Postası
  • 24.11.2015 - 12:14
Rusya Savunma Bakanlığı, Rus SU 24 uçağının, 6000 metre yüksekteyken yerden vurularak düşürüldüğünü açıkladı. Açıklamada ayrıca, uçağın havada olduğu süre boyunca Türk hava sahasını ihlal etmediğini ve bunun kanıtlayabileceklerini vurguladı.
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da, "Türk hava sahası ihlali yok" açıklamasını yaptı.


Rusya Savunma Bakanlığı, "Suriye'de düşürülen Su-24 tipi Rus uçağının Türk hava sahasını ihlal etmediğini" öne sürdü.

Bakanlık açıklamasında, "Uçağın tüm uçuş boyunca Suriye sınırları içerisinde olduğunu kanıtlayabiliriz" iddiasında bulunuldu.

Açıklamada, “Tahminimize göre karadan atılan füzeyle vurulan SU-24 savaş uçağı Rusya Hava Kuvvetlerine ait. Olayı araştırıyoruz” denildi.

Açıklamada, “İlk araştırma sonucunda, uçağımızın Suriye hava sahasında 6 bin metre irtifada bulunduğu sırada vurulduğu anlaşılmıştır” ifadesi kullanıldı.

Rus Savunma Bakanlığı, uçaktan paraşütle atlayan pilotların akıbetinin bilinmediğini duyurdu.

PUTİN'DEN ACİL TOPLANTI ÇAĞRISI
Olayın ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı.

İşte Türkiye'nin düşürdüğü Rus uçağı
Türk F-16’larının sınır ihlali yapan bir savaş uçağını Suriye sınırındaki Kızıldağ bölgesinde düşürdüğünü açıklanmasının ardından, bu uçağın kime ait olduğu tartışılmaya başlandı. Kısa süre sonra Cumhurbaşkanlığı kaynakları, uçağın Su-24 tipi bir Rus uçağı olduğunu duyurdu.

Suriye’nin Bayırbucak bölgesinde Suriye ve Rusya savaş uçakları bir süredir Türkmenleri de hedef alan hava saldırıları düzenliyordu. Hatta Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa Türkiye ve koalisyon güçlerine, Türkmen birliklerine acilen uçaksavar göndermeleri çağrısı yapmıştı.

Rusya bölgede daha çok Su-30 ve Su-24 tipi uçaklar kullanıyor. Bu uçaklar, nispeten eski olan Mig-23’lere kıyasla daha gelişmiş teknolojilere sahip.
Sukhoi Su-24, 1970 ve 1980'li yıllarda Sovyetler Birliği'nin her türlü hava koşulunda görev yapabilen en gelişmiş havadan tecrit ve saldırı uçağıydı. İki koltuklu ve çift motorlu uçak, eski Sovyet cumhuriyetleri hava kuvvetleri envanterlerinde bulunuyor.

GEÇEN SENE MIG-23 VURULMUŞTU
Türk Hava Kuvvetleri’ne ait F-16 uçakları, 23 Mart 2014 tarihinde sınır ihlali yapan Suriye Hava Kuvvetleri’ne ait Mig-23 tipi uçağı vurmuştu.

RUSYA UYARILMIŞTI
Türkiye, Rus savaş uçaklarının Suriye’de Türkmen bölgesine yaptığı bombardımanın ardından Rusya’ya nota vererek, “Sınır güvenliğimiz fiilen ihlal edilirse angajman kurallarımızı uygularız” uyarısı yapmıştı.
Türk savaş uçakları 16 Ekim'de Suriye sınırı yakınlarında Türk hava sahasını ihlal eden Rus yapımı bir İHA düşürmüştü.
Başbakan Ahmet Davutoğlu olayın ardından yaptığı açıklamada, "Rusya bize, düşürülen İHA'nın kendilerine ait olmadığını söyledi" ifadesini kullanmıştı.

Radarlar düşman ve dost uçak ayrımı yapabilse de, uçakların kime ait olduğunu netleştirmek için üzerindeki bayrağın teşhis edilmesi gerekiyor.



GERGİNLİĞİ ARTIRABİLİR

Düşürülen uçağın Rus Hava Kuvvetleri'ne ait olması ve uçaktan atlayan pilotların bölgede muhalif güçlerin eline geçmesi durumunda, bunun Türkiye ile Rusya arasında gerginliği arttırabileceği kulislerde konuşulmaya başlandı.

Diplomatik kulislerde, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un bugün Ankara'ya yapacağı, önceden planlanmış ziyaretin akıbetinin de, düşürülen uçakla ilgili gelişmelere bağlı olduğu konuşuluyor.


Rus savaş helikopterleri pilotları aradı
İki Rus savaş helikopterleri alçak uçuş yaparak düşürülen Rus uçağını aradı.
Bayırbucak bölgesi Ağcabayır köyü kırsalında iki Rus savaş helikopteri alçak uçuş yaparak düşürülen Rus savaş uçağını ve pilotlarını aradı. Bölgede yaşayan köylüler tarafından cep telefonuyla görüntülerdi.

Reuters'a konuşan bir Türk yetkili, Türkiye sınırına yaklaşan iki savaş uçağının uyarıldığını ve bu uçaklardan birinin vurularak düşürüldüğünü söyledi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.