Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
RES'lerin önünde engel kalmadı: Direniş yönetmelik iptal ettirdi!

RES'lerin önünde engel kalmadı: Direniş yönetmelik iptal ettirdi!

Karaburun'un dört bir yanını saran RES'lere karşı başlattıkları hukuk mücadelesinden art arda zaferle ayrılan halka Ankara'dan kara haber geldi. Bundan böyle, EPDK tarafından verilen üretim izinleri mahkeme tarafından iptal edilse dahi, firmalara yeni üretim lisanları verilirken kamu yararı ya da başka herhangi bir şart aranmayacak. Mahkeme kararlarını yok sayan bu düzenlemeyle birlikte halkın kabusu haline gelen enerji yatırımlarının önünde hiçbir engel kalmazken, Yarımada için "49 yıllık çile" de kapıya dayandı. RES direnişi yönetmelik iptal ettirdi

  • Ege Postası
  • 19.09.2015 - 09:18
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Elektrik piyasasında inşaatına başlanmış olan tesislere yeni üretim lisansı verilmesi hakkında yönetmelik Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yürürlükten kaldırıldı.
 
VATANDAŞA KARA HABER!
2013 yılında yürürlüğe giren söz konusu yönetmeliğin kaldırılmasına ilişkin karar bugünkü resmi gazetede yayınlanırken, Ankara'nın bu hamlesi İzmir'in cennet köşesi Karaburun Yarımadası'nda adeta şok etkisi yarattı. Yönetmelikte yapılan değişiklik sonrasında rüzgar enerji santrallerinin önündeki tüm engeller ortadan kalkmış oldu.
 

YARIMADA'DA "49 YILLIK ÇİLE" KAPIYA DAYANDI
Buna göre, üçte ikisi RES yatırımlarına ayrılan bölgede daha önceden yatırımcılara verilmiş hali hazırdaki EPDK lisanları kalıcı kılınırken, olası iptallerin de hukuken önüne geçildi. Karar onlarca tesisin vize aldığı Karaburun'un geleceğini tamamen tehlikeye atarken, sayıları gün geçtikçe artan hidroelektirik santrallerinin de önü açıldı. EPDK tarafından enerji santrali işleten yatırımcılara verilen 49 yıllık üretim lisanları bu gelişmeyle birlikte Karaburunlular için kara günlerin de habercisi oldu.  
 
DEVLET YATIRIMCININ ÖNÜNÜ AÇTI, ARTIK SINIRLAMA YOK
Yapılan yeni düzenleme ile birlikte tesis yatırımına başlanması için mevzuattan kaynaklanan izin, onay, ruhsat ve benzeri belgeleri, lisans alma tarihinden itibaren iki yıl içerisinde tamamlayarak EPDK'ya sunma yükümlülüğü kaldırıldı. Yani, kurumdan ruhsat alan firmalara yönelik istenen şartlara süresiz erteleme gelirken, RES'lerin üretim faaliyetleri durdurulamayacak.
 
MAHKEME İPTAL ETSE BİLE...
Yönetmeliğin kaldırılması ile birlikte, lisansı iptal edilen ya da durdurulan tesislere dair yatırımcı kuruluşlardan istenen "kamu yararı göz etme" şartı da rafa kalktı. Buna göre, vatandaşlar tarafından açılan davalarda, lisans iptali istenen tesislere dair mahkeme yürütmenin durdurulması yönünde karar verse dahi, EPDK firmalara koşulsuz olarak yeni ruhsat ve üretim lisansı verebilecek. Yani, vatandaşların istemediği ve mahkemenin halkı haklı gördüğü durumlarda, bölgenin geleceği tamamen EPDK'nın insafına kalacak ve kurum istediği şekilde yeniden üretim izni verebilecek.
 
TARIM ARAZİLERİ ENERJİ YATIRIMLARINA FEDA EDİLECEK
Ayrıca son gelişme ile birlikte Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na başvuru zorunluluğu da ortadan kaldırılırken, yatırımcı firmalardan istenen "2 yıl içerisinde yükümlülüklerini yerine getirme" şartından da vazgeçilmiş oldu. Bu değişiklik acele kamulaştırma kararları ile mücadele eden Yarımada ve çevresinde tarımla uğraşan yöre halkını olumsuz etkilerken, bölgedeki tarım arazilerinin enerji yatırımlarına açılmasının önündeki son engel ve bakanlık bürokrasisi de ortadan kalkmış oldu.
 
KORUMA KARARI BEKLERKEN BAKANLIKTAN İKİNCİ DARBE!
Söz konusu gelişmeler özellikle bölgenin ÖÇKA (Özel Çevre Koruma Alanı) ilan edilmesini bekleyen halkta büyük çaplı şok etkisi yaratırken, yönetmelik iptali seçim ortamına gidilen bugünlerde büyük tepki ile karşılandı. Kendilerine verilen onlarca söze karşın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın taleplerine kulak tıkadığını her fırsatta dile getiren Karaburun halkı ve çevre örgütlerinin bu gelişmeler sonrasında nasıl bir yol izleyeceği ise merakla bekleniyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.