Dolar 32,5441
%0.01
Euro 34,9160
%0.25
Altın 2.423,500
%0.01
Bist-100 9.722,00
%0.8

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
RES’lere bir dava daha! Yarımada'da isyan büyüyor

RES’lere bir dava daha! Yarımada'da isyan büyüyor

Yarımada bölgesinin en önemli yaşam alanları ve turizm merkezleri arasında yer alan Karaburun’da halkın RES’lere karşı başlattığı çevre isyanı gün geçtikçe artarak devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda yargıdan zaferle ayrılan Karaburun halkı, Ayen Enerji’ye ait Mordoğan RES projesini de mahkemeye taşıdı. RES’lere bir dava daha!

  • Ege Postası
  • 30.07.2015 - 14:31
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Yarımada bölgesinde denizde balık çiftliklerine, karada ise adanın dörtte üçünü saran rüzgar enerji santrallerine karşı çevre direnişi başlatan Karaburunlu vatandaşlar soluğu yeniden mahkemede aldı.  Geçtiğimiz aylarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED onayı verilen Mordoğan RES projesine karşı dava açan Karaburunlu vatandaşlar ve çevre örgütleri, yaşam alanlarını savunmak için direnişe devam ediyor.

KARABURUN’DAKİ DİRENİŞ BİR KEZ DAHA YARGIYA TAŞINDI

Ayen Enerji A.Ş.’ne ait Mordoğan RES Projesi kapasite artışına bakanlık tarafından verilen ÇED Raporu’nun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle yeni dava açan Karaburun halkı, tesisin durdurulması istedi. Firmanın Haziran ayında Mordoğan’da düzenlediği halkın katılım toplantısını protesto eden ve katılmayan vatandaşlar, itirazlarını yargıya taşıma kararı alırken, EPDK tarafından üretim lisansı alan projeye “Dur” dedi.



HALK PROJENİN İPTAL EDİLMESİNİ İSTEDİ

Yarımada bölgesinin tarihi, doğal ve kültürel zenginlikleri için yeni tesislere ve kapasite artışlarına engel olunmasını isteyen Karaburun halkı, yürüttükleri çevre mücadelesi kapsamında TBMM’de görev yapan İzmir milletvekillerinden de yardım isterken, yöredeki vatandaşlar, sivil toplum kuruluşları ve yerel idare adına açıklama yapan Karaburun Kent Konseyi hazırladığı bildiride şu ifadelere yer verdi:

Proje, en yakın yerleşim yerine 150 metre mesafede konumlandırılan  türbinle, bu güne kadar bir yerleşim yerine en yakın konuşlanmak istenen türbin mesafesi olarak tarihe geçti. Zeytinlikler, bağ ve bahçeler bulunan Mordoğan Köyünü, içine alan projede türbinlerin  Mordoğan merkezinin 640 m. yakınında, korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilen değirmen yapılarına yaklaşık 75 metre mesafede, yaşam alanlarının, tarım arazileri üzerinde,  kurulması planlanıyor. EPDK Tarafından Sınırlandırılmış Alan ise,  1. ve 3. Derece Doğal Sit alanlarını kapsıyor. Karaburun Yarımadası’nın üzerine, doğal SİT alanlarına, ormanlara, meralara, turizm alanlarına, köylerin ve mahallelerin metrelerce yakınına yapılacak olan onlarca RES projesinin, yenilenebilir enerji kaynağı olarak savunulması ve sunulması mümkün değildir.



KÖY EVLERİNE 150 METRE MESAFEDE ENERJİ SANTRALİ!

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, RES ve Balık Çiftliklerinin Karaburun Yarımadası’ndaki tahribatının  önüne geçilmesi için Meclis Araştırması açılmasını talep etmiştir. Tüm ilgili kurumların olumlu görüş verdiği, Karaburun Yarımadası Özel Çevre Koruma Alanı İnceleme ve Teklif Raporu”nun  “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın şerhi nedeniyle raflarda bekletildiği süreçte,  Yarımadanın RES’lerin ve Balık Çiftliklerinin talanına açıldığı, karasal alanının %80’ine yakını RES sahası olarak tahsis edildiği, 530.000 m² deniz alanı da balık çiftliği kurulmak üzere çeşitli firmalara kiralandığı belirtilen talepte; Karaburun Yarımadasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığının verdiği ÇED kararlarıyla, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının ve EPDK’nın üretim lisansı uygulamalarıyla dünya mirasları ve ülke değerlerinin  yok edilerek insanlık suçu işlendiği belirtilmiştir. Ayrıca, CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır ve MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu tarafından, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Tarım Hayvan ve Su İşleri Bakanlığı’na konu ile ilgili soru önergeleri verilmiştir. Başta İzmir Milletvekilleri olmak üzere tüm vekilleri Karaburun Yarımadası’ndaki bu talanın durdurulması için göreve çağırıyoruz.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.