Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Purçu: 'Hükümetin o stratejisi masada kaldı'

Purçu: 'Hükümetin o stratejisi masada kaldı'

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Manisa'da Roman vatandaşların sıkıntıları dinledi. Hükümetin Roman Strateji Planı'nın sadece masada kaldığını ifade eden CHP'li Purçu, Romanların 8 maddelik sıkıntısının halen çözümlenmediğini ifade ederek, yapıcı çalışmaların uygulanması gerektiğini ifade etti.

  • Ege Postası
  • 20.10.2016 - 15:47

CHP İzmir Roman Milletvekili Özcan Purçu, Manisa'yı ziyaret ederek Roman vatandaşlarla bir araya geldi. CHP'li Purçu, beraberinde CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer ile önce il başkanlığını ziyaret etti. Daha sonra partilileriyle birlikte, Şehzadeler'in Ayn-ı Ali Mahallesi'ndeki bir kahvehanede Roman vatandaşlarla bir araya geldi. 

Ziyarette ilk söz alan CHP'li Milletvekili Biçer, kendilerinin kullandıkları 'Roman' tabirinin bir pozitif ayrımcılığı ortaya çıkarmak olduğunu ifade etti. CHP'li Biçer, "Biz Roman vatandaşlarımız veya vekilimize, Roman vekilimiz dediğimizde; bazı vatandaşlarımıza ayrımcılık yapıyormuşuz gibi gelebilir. Ama biz pozitif ayrımcılık yapmak için bu vurguyu özellikle yapıyoruz. Şu bir gerçektir ki Türkiye'de yaşamak kolay değil. Ancak bazı kesimlerin ise yaşaması daha da hiç kolay değil. Dolayısıyla buraya vurgu yapmak, Romanların mağduriyetlerini ortaya çıkarmak için bu vurguyu yapıyoruz. Asla iktidarın yaptığı gibi ayrımcılık içinde ayrıştırıcı bir söylem içinde olmak istemiyoruz. Bizim için insanlar insan doğar, insan yaşar ve insan ölür" diye konuştu. 

"BARIŞ, ADALET, HUKUK VE ÖZGÜRLÜK YOK"

Ülkenin sıkıntılı bir süreçten geçtiğini söyleyen CHP'li Purçu ise "Cumhuriyet tarihinde hiç yaşamadığımız günleri yaşıyoruz. Şunu artık açık ve net söylüyoruz. AK Parti iktidarı artık görevini yapamıyor. Bu çok net ve açıktır. Bizler barış istiyoruz. Ülkede yaşanabilir ortam istiyoruz. Memurumuzu, işçimizin, esnafımızın, işadamımız ve vatandaşlarımızın rahat edebileceği yaşamını idame ettirebileceği bir ortam istiyoruz. Biz güvenlik, demokrasi, hukuk ve kardeşlik istiyoruz. Bu saydığımız unsurların hiçbirini vatandaşlarımız şuanda yaşamıyor. Barış, adalet, hukuk ve özgürlük yok. Bir bakıyorsunuz bir öğretmen bir bankaya hesap açtığı için tutuklanmış. Bir akademisyen hiçbir suçu olmadığı halde hapse atılmış. Savaşın içine girmişiz. Eskiden ekonomik krizi biz gazetelerden öğrenirdik. Şimdi hiçbir gazete bunu yazmıyor. Televizyon kriz olduğunu söylemiyor. Ama vatandaş bunu damarlarına kadar hissediyor. CHP olarak yaşanabilir, barışçıl bir ortamda Türkiye istiyoruz. Darbe girişiminden sonra bu ülke CHP'ye Mustafa Kemal Atatürk'ün bizlere emanet ettiği unsurlara özgürlük, laiklik ve adalete ne kadar ihtiyacı olduğunun zamanın geldiğini gördük. Artık CHP'nin iktidarı kaçınılmazdır" diye konuştu. 

"ROMANLARLA İLGİLİ STRATEJİLER MASA DIŞINA ÇIKMADI"

Hükümetin 14 yıldır Romanlarla ilgili stratejisinin bulunduğunu, ancak bu stratejinin halen eyleme geçmediğini söyleyen CHP'li Purçu, "Bizler toplantı salonlarında alınan kararları değil, sahada yapılan uygulamaları istiyoruz. Sahalarda insanlarımıza yapılan olumlu çalışmaları görmek istiyoruz. Artık bütün vatandaşlarımıza hiç kimseye ayırt etmeksizin Romanı, Türkü, Lazı, Çerkezi ayırt etmeden bir bahardaki çiçeklere gibi görülmesini istiyoruz. 14 yıldır dillerdeki sözlerin dışında bişey göremedik. Romanlarla ilgili strateji eylem planı hazırlandı. Ama sahaya yansımadı. Avrupa Birliği ile 10 milyon Euro'luk bir proje geçen yıl başlatıldı. Proje üzerinden 1 yıl geçti, yaklaşık 5 milyon para harcandı. 1 sene sonra proje bitecek ama hala Romanların mahallesine bir gram bir şey yapılmadı. Ne bizim çocuklarımız eğitim bursu alıyor, çocuklarımız düzenli okula gidebiliyor ve insanca yaşayabiliyor. Bütün vatandaşlarımızın sosyal devlet gereği insanca yaşam hakkı var. Ama artık sosyal devlet ilkesi gereğince insanca yaşayamıyoruz. Nefes alamıyoruz. Devlet ve hükümetin barıştan, laikten, demokrasiden ve özgürlükten yana çalışmalar yapmasını istiyoruz. Nerde savaş var oraya gitmesin. Bizim Musul'da ne işimiz var. Artık sınırlarımızdaki komşularımız ile barış istiyoruz. Hükümeti bu konuda göreve davet ediyoruz" diye konuştu. 

"8 BAŞLIKLI SIKINTILARIMIZA ÇÖZÜM İSTİYORUZ"

Romanların 8 ana başlıklı sıkıntısını bir rapor halinde hükümete ilettiklerinin altını çizen CHP'li Purçu, en önemli sorunlarının eğitim, işsizlik, ötekileştirilmek ve sağlık olduğunu ifade etti. CHP'li Purçu, "Romanların 8 başlıkta sıkıntısı var. Bu sıkıntıları Roman Strateji Planı'na koyduk. Ama nedense bu sıkıntıların çözümünde iktidardan olumlu bir yanıt göremedik. Özellikle eğitim sıkıntımız var. Romanların çoğu sabah kalktıkları zaman çocuklarını okula gönderemiyor. Sabah kalktığımız biz çocuklarımıza ne yedireceğiz, ne içireceğiz, bugün 20-30 TL nasıl kazanacağımızı düşünüyoruz. İkinci önemli sorunum barınma. Barınma sıkıntımız hat safhada. Halen bir göz odalı evlerde 10 ile 12 yerde yaşıyoruz. Bazıları çadırda sağlıksız koşullarda yaşıyor. Üçüncüsü ise istihdam. İşsizlik konusunda sıkıntı var. Gençlerimiz yüzde 98'i işsiz. Bunları raporladık ilgili yerlere. Ardından sağlık sorunlarımız var. Dışlanmışlık ve ötekileştirilmek gibi sıkıntılarımız var. Bunların için artık yapıcı çalışmaların olmasını bekliyoruz" diye konuştu. 

CHP'li Purçu, Manisa'daki Roman vatandaşları ziyaretinde sıkıntıları not alacaklarını ve daha sonra sıkıntıları rapor haline getirip TBMM'ye soru önergesi sunacaklarını dile getirdi. 

Roman vatandaşlarla sohbet eden CHP'li Purçu eğitimin önemine değinerek, "Çocuklarımızı okutacağız. Özellikle kız çocuklarımızı erken evlendirmeyeceğiz. Onları okula göndereceğiz. Üniversiteye giden çocukları olanlar varsa bize başvursunlar ve biz onlar için gereken bursa sağlayalım" diye konuştu. 

CHP'li Purçu kahvehane çıkışında kendisine seslenen sokakta kalan 55 yaşındaki Rıfat Görcez'in kaldığı yere gitti. 15 yıldır Aynı Mahallesi Sakarya caddesi üzerindeki ada içi otoparkın içinde kalan Görcez, CHP'li Purçu'dan bir huzurevinde kalma talebinde bulundu. CHP'li Purçu, Görcez'in talebini yerel yöneticilere ileteceğini ifade ederek, sokakta kalmaması için gerekeni yapacağının sözünü verdi. CHP'li Purçu daha sonra Görcez'e 100 TL para verdi. 

CHP'li Purçu daha sonra Şehzadeler İlçesi Selimşahlar Mahallesi'ndeki roman vatandaşlarla bir araya geldi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.