Dolar 32,5133
%-0.1
Euro 34,7844
%-0.23
Altın 2.433,080
%0.12
Bist-100 9.730,00
%0.88

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İşçiye yüzde 23 zam, kadına pozitif ayrımcılık

İşçiye yüzde 23 zam, kadına pozitif ayrımcılık

Konak Belediyesi’nde 640 işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri mutlu sonla noktalandı. Yüzde 23’lere varan oranda zam alan personel için birçok sürprizin yer aldığı sözleşmede ayrıca kadınlara pozitif ayrımcılık anlamında birçok önemli adım atıldı. İzmir’e ve Türkiye’ye örnek olacak toplu sözleşmede imzalar Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ve DİSK Genel Başkanı Kani Beko’nun katıldığı törenle atıldı. İşçiye yüzde 23 zam, kadına pozitif ayrımcılık

  • Ege Postası
  • 26.02.2015 - 19:34
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ve DİSK Genel Başkanı Kani Beko’nun katıldığı toplu iş sözleşmesi imza töreni, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, sendika temsilciler, belediye meclis üyeleri, CHP Konak İlçe örgütü ve belediye çalışanlarının da katılımı ile Konak Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
 
 
“BU ÜLKENİN PEŞKEŞ ÇEKİLMESİNE ENGEL OLACAĞIZ”
Törende belediye personeli tarafından “En büyük başkan bizim başkan” sloganları ile karşılanan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, “Türkiye gerçekten çok karanlık günlerden geçiyor. Bizim kendimizi ifade etmemizi engellemeye çalışıyorlar. Talepte bulunmayın, mücadele etmeyin, biz her şeyi biliriz, sizinle ilgili kararları biz veririz, mücadele etmeyin, direnmeyin diyorlar. Biz kuzu kuzu güdülmeyiz, biz yurttaşız, biz işçiyiz, haklarımızı biliyoruz, sokaklara da çıkarız, mücadele de ederiz. Bu ülkenin peşkeş çekilmesine karşı size hep birlikte engel oluruz. Bir hukuk devletinde demokrasi adına kullanılan bütün kaynaklar, para halk için kullanılmalı. Hükümet Sayıştay denetlemelerini kaldırdı, ama bizim belediyelerimizde Sayıştay denetlemeleri hiç eksik olmuyor. Ama kendileri fonları peşkeş çekiyorlar” diye konuştu.
 

BAŞKAN PEKDAŞ’TAN GÜNDOĞDUYA DAVET

Başkan Pekdaş ayrıca İzmir halkını Cumartesi günü Gündoğdu Meydanı’na davet ederek, hükümet tarafından hazırlanan iç güvenlik yasasına karşı direnme çağrısında bulundu ve “Mecliste mücadele eden milletvekillerimizi yalnız bırakmamamız gerekiyor. Sendikalar odalar, sivil toplum örgütleri bir araya geldiler. Cumartesi günü Gündoğdu Meydanı’nda “İç Güvenlik Yasas’ına hayır” demek için toplanıyorlar. Ben o mitinge gidiyorum. Herkesi demokratik hakkımızı kullanmak için, sokaklarda özgürce dolaşabilmek için, orada olmaya davet ediyorum” diyerek sözlerine son verdi.
 

BEKO: BEDELİ NE OLURSA OLSUN…

Törende konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko da, “Biz çöpçüyüz, fen işçiyiz, park bahçelerde çalışırız. Kutsal görev yapan belediye işçisileriyiz. Öncelikle Konak sokaklarını ve Konak’ın parklarını kendi evimiz gibi tertemiz yaparız. Bunu yaparken ekonomik demokratik sosyal haklarımızın da takipçisi oluruz. Burada güzel ve iyi bir tablo var. Ama Türkiye’nin hali böyle değil. Mersin’de belediye başkanı değişikliği sonrasında bin 500’e yakın işçi sokağa atıldı. Altı aydır Mersin’de sokaklardayız, direniyoruz. Birçok iş yerinde örgütlenme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bedeli ne olursa olsun örgütlenmeye devam edeceğiz. Bizi diğer sendikalardan ayıran bir farkımız var. diğer sendikalara baktığımızda devletin desteği ile, hükümetin desteği ile ayakta kaldıklarını görüyoruz. Biz DİSK olarak işçilerden aldığımız destekle ayakta kalan bir konfederasyonuz. Türkiye’de üç milyona yakın taşeron işçisi ve 12 milyona yakın çalışan var. Sadece yüzde 5’i sendikalı. Bedeli ne olursa olsun biz işçilerimizi gerici ve yobaz insanların elinden kesinlikle kurtaracağız. İzmir’de olduğu gibi Türkiye’nin birçok yerindeki işçi arkadaşlarımızı yarın aydınlık günlerine hazırlamak boynumuzun borcu olsun” ifadelerini kullanarak işçi sınıfının yaşadığı sorunları dile getirdi.
 
“KEŞKE İŞ GÜVENLİĞİ İÇİN DE AYNI ÇABAYI GÖSTERSEYDİNİZ”
DİSK Genel Başkanı Beko sözlerinin devamında TBMM’de görüşülen iç güvenlik paketine de değinerek, “Mecliste gösterdiğiniz bu çabayı keşke iş güvenliği için de gösterseydiniz, keşke işçiler için gerekli önlemleri alsaydınız da, iş kazalarında yaşamını yitiren arkadaşlarımız şimdi aramızda olsaydı. Yıllardır özelleştirme ve taşeron sistem ile mücadele ediyoruz. Önümüzdeki günlerde bu yasa tasarısının nasıl bir mayın tarlası olduğunu göreceğiz. Türkiye’de adı olamayan bir sıkı yönetim ilan edecekler. Bu yasayı 17-25 Aralık yolsuzluklarının üstünü örtmek için çıkartıyorlar. Türkiye’yi tam bir açık cezaevine çevirecekler” şeklinde konuştu.
 

PEKDAŞ’A TAŞERONA KARŞI TAVRINDAN ÖTÜRÜ TEŞEKKÜR ETTİ

MERBEL A.Ş. çalışanlarının örgütlü bulunduğu DİSK Genel İş Sendikası 5 No’lu Şube Başkanı Naci Çetin ise törende yaptığı konuşmada, “Bugün burada çalışma yaşamamızın, iş yerimizin anayasasını imzalıyoruz. Bu toplu sözleşme sözleşmesini nihayete erdiren belediye başkanımıza çok teşekkür ediyoruz” dedi ve geçtiğimiz aylarda 470 işçinin yaşadığı taşeron krizinde gösterdiği özveri ve iradeden ötürü Başkan Pekdaş’a teşekkürlerini sundu. Çetin ayrıca taşeron sistemine karşı verdikleri mücadeleye de değinerek , “Karşımızda bir taşeron belası var. Ucuz işçiliği ve güvencesiz çalışmayı, işçileri köle pazarına sürer gibi pazarlayan köle düzenine karşı duruşundan ötürü ve taşeron çalışanların maaşlarında yapılan iyileştirmelerden ötürü de Pekdaş’a bir kez daha teşekkür ediyoruz. İş barışı işçi ve işveren arasında toplu sözleşmede sağlanır. 2015’in ilk toplu sözleşmesini Konak Belediyesi’nde yapmaktan ötürü çok memnunuz” dedi ve konuşmasına son verdi.
 
İŞÇİYE YÜZDE 23 ZAM
İmzalanan toplu sözleşme gereği belediye şirketi MERBEL A.Ş.’de çalışan toplam 640 sözleşmeli işçi sosyal yardımlar da  dahil olmak üzere maaşlarında yüzde 13-yüzde 25 arasında iyileştirme yapıldı. Diğer yandan işçi maaşlarında önümüzdeki yıl içerisinde enflasyon oranının iki puan üzerinde ilave zam da yapılacak. Bayram yardımlarında da iyileştirmeye giden Konak Belediyesi, yılbaşı ve 1 Mayıs’ta işçilere 200 TL ek ödeme yapacak. İlk kez uygulanmaya başlanan bir diğer yenilik kapsamında yılda bir kez olmak üzere, çalışanların öğrenim gören çocuklarına 100 TL-250 TL ek ödeme yapılması öngörüldü.
 
KADINLARA POZİTİF AYRIMCILIK, AİLE İÇİ ŞİDDETE 6 AY CEZA
Emekli olmak isteyen işçilere 2 bin TL tutarında özendirme primi ödeme kararı alan belediye yönetimi ayrıca, kadınlara pozitif ayrımcılık anlamında da bazı önemli değişikliklere gitti. Aile içi şiddete başvurduğu belirlenen işçinin maaşı ve tüm sosyal hakları 6 ay boyunca mağdur eşe ödenecek. Diğer yandan, sözleşme kapsamında erkek işçilerin eşleri, anneleri ve belediyedeki kadın işçilerin üye olarak kabul edeceği Kadın ve Çocuk Dayanışma Derneği kurulacak. 
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.