Dolar 32,2282
%-0.14
Euro 35,0595
%-0.07
Altın 2.501,600
%1.43
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Parti içi muhalefete rağmen çifte vatandaşlık Hür Demokrat Parti programında

Parti içi muhalefete rağmen çifte vatandaşlık Hür Demokrat Parti programında

Almanya Türk toplumunu yakından ilgilendiren çifte vatandaşlığı, Hür Demokrat Parti (FDP) parti içi muhalefete rağmen geri adım atmayarak programına aldı. Nürnberg'de olağanüstü kongreye giden Hür Demokratlar, parti programını delegelerin...

  • Ege Postası
  • 06.05.2013 - 10:45
Almanya Türk toplumunu yakından ilgilendiren çifte vatandaşlığı, Hür Demokrat Parti (FDP) parti içi muhalefete rağmen geri adım atmayarak programına aldı. Nürnberg'de olağanüstü kongreye giden Hür Demokratlar, parti programını delegelerin onayına sundu.

Çifte vatandaşlık konusunda ise Hessen CDU Teşkilatı Başkanı ve Hessen Uyum Bakanı Jörg- Uwe Hahn opsiyon modelini savunup, çifte vatandaşlığın parti programına alınmaması için çalışma başlatmıştı. Geçtiğimiz mart ayında Berlin'deki parti kongresinde yeniden genel başkanlığa seçilerek güven tazeleyen Genel Başkanı Philipp Rösler hem çifte vatandaşlığı hem de asgari ücreti parti programına aldırmayı başardı. Bu ülkede yaşayan herkesin “burası beni vatanım” diyebilmesi gerektiğinin belirtildiği parti programında liberaller, parti olarak çifte vatandaşlığın serbest olması için mücadele edeceklerini kaydetti.

Almanya'nın modern ve açık bir ülke olduğunun ifade edildiği programda “Kim olduğun, nereden geldiğin değil, nereye ulaşmak istediğin önemli. İnsanların hangi etnik kökenden geldiği önemli değil, ekonomide, kültürde, sporda ve kamuda toplumumuz için bir zenginliktir. Ve toplumumuzun bir parçası olması hakkıdır.” denildi. Almanya'da uyumun aynı zamanda açık ve uyuma açık bir toplumu da gerektirdiğinin belirtildiği parti programında liberal politikacılar, ”Biz açıklık ve tolerans istiyoruz. FDP olarak vatandaşlığın ve çifte vatandaşlığın mümkün hale getirilmesini istiyoruz. Toplumsal katılım aynı zamanda uyumu kolaylaştıracaktır. Beş yıl düzenli olarak burada yaşayan yerel seçimlerde oy kullanabilmelidir.” taleplerini dile getiriyor.

Kamu kurumlarında göçmen çalışan sayısının artmasını isteyen FDP'liler, toplumda başarılı bir uyum için kamu kurumlarında, anaokullarında, okullarda daha fazla göçmen personel olması gerektiğini belirtti. Bu kişilerin aynı zamanda öğrenciler ve gençler için olumlu örnekler olacağı vurgusu yapıldı. Milyonlarca göçmenin bu ülkede doğduğunun ve bunlar için Almanya'nın artık vatan olduğunun kaydedildiği parti programında, “Bu insanlar vatandaşımız, komşumuz, arkadaşımız." denildi.

FDP olarak toplumun kapılarını açmak istediklerini belirten liberaller, “Bu, burada olanlar veya bu ülkeye gelmek isteyenler için geçerli. Almanya'ya göçü kolaylaştırdık. Yurt dışından alınan diplomaların tanınmasını sağladık. Almanya'ya yeni gelenlerde burada huzurlu olmalılar. Liberal değerler olan tolerans, açıklık ve bir arada yaşama kültürü yaşatılmalı.” ifadelerini kullanarak ‘hüsnü kabul kültürü'nün önemine değinildi.

İslam Din Dersini ve Müslümanları parti programına alan liberaller, Müslümanların Alman toplumunun bir parçası olduğunu ve İslam Din Dersinin olması gereken normal bir uygulama olduğunu ifade etti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.