Dolar 32,3814
%-0.12
Euro 34,7614
%-0.12
Altın 2.410,650
%-1
Bist-100 10.108,00
%0.25

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Papa'nın sözlerine sert tepki

Papa'nın sözlerine sert tepki

Dışişleri Bakanlığı, Papa Françesko'nun sözde Ermeni soykırımı hakkında yaptığı açıklamalara tepki gösterdi.

  • Ege Postası
  • 27.06.2016 - 11:32

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Papa'nın 24-26 Haziran'da Ermenistan'a yaptığı ziyareti sırasında sözde soykırım anıtına gitmesinin, 1915 Olayları’na ilişkin talihsiz açıklamalar yapmasının, Ermeni Katolikosuyla imzalanan Ortak Bildiri’de 1915 olaylarına dair kabul edilemez atıflarda bulunulmasının ve dönüş yolunda "yalan ve iftira olduğu kanıtlanmış ifadelerin" zikredilmesinin, "Papa'nın 1915 olaylarına ilişkin tarihi gerçeklerle ve hukukla bağdaşmayan Ermeni anlatısına olan koşulsuz bağlılığını bir kez daha gösterdiği" belirtildi.

Papa'nın Ermenistan ziyareti öncesindeki açıklamaların ve yapılan hazırlıkların niteliğinin dahi söz konusu ziyaretin istismar edildiğini açıkça ortaya koyduğu ifade edilen açıklamada, "Maalesef Papa geçen sene Türkiye ve Türk halkı nezdinde yarattığı hayal kırıklığının bir benzerini yaşatmış, Birinci Dünya Savaşı yıllarında çekilen acılar ve verilen kayıplar arasında bir kez daha din temelli ayrımcılık yapılmıştır" denildi.

Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Papa Françesko’nun, Ermenistan ziyareti sırasında sergilediği, tarihsel olaylara taraflı yaklaşım ve diğerini ötekileştirmeye yönelik tutumu, ne sürekli vurguladığı farklı gruplar arasında barış ve dostluğun tesis edilmesi yönündeki çabalarıyla ne de Vatikan Basın Bürosu’nun 3 Şubat 2016 tarihinde yaptığı ve 1915 olaylarına ilişkin olarak, Ortak Tarih Komisyonu önerimizi öne çıkaran, ayrıca 1977 yılında ASALA iltisaklı teröre şehit verdiğimiz Vatikan Büyükelçimiz Taha Carım’ın hatırasına atıfla terörü kınayan açıklamasıyla örtüşmektedir. Bu veçhesiyle Papa Françesko’nun Ermenistan ziyaretinin, geçtiğimiz nisan ayında Yukarı Karabağ temas hattında ve Azerbaycan-Ermenistan sınırının bazı kesimlerinde gerçekleşen çatışmaların da gösterdiği üzere, Güney Kafkasya’nın, bilhassa bu kritik dönemde, ihtiyaç duyduğu barış ve istikrara hiçbir katkı sağlamadığını da üzülerek müşahede ediyoruz. Oysa, Papalık gibi ulvi bir makamı temsil eden kişilerin gelecek nesillere dostluk ve barışı miras bırakmaya çalışması ve hukuka saygılı, uzlaştırıcı bir tutum izlemesi beklenir."

"HAÇLI ZİHNİYETİ"

Katoliklerin ruhani lideri Papa Françesko, üç gün süren Ermenistan ziyareti sırasında 1915 olayları için iki kez "soykırım" ifadesini kullanmıştı. Papa'nın bu sözlerine ilk tepki Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'den gelmişti.

Canikli, “Papa'nın da Papalığın faaliyetlerinde de haçlı zihniyetin bütün izlerini, bütün yansımalarını görmek mümkün maalesef. Papa'nın yaptığı açıklama için de geçerli bu. Objektif bir açıklama değil, gerçeklerle bağdaşmayan bir açıklama, bunu herkes biliyor, hepimiz biliyoruz, bütün dünya biliyor, Ermeniler de biliyor bütün dünya biliyor” ifadesini kullanmıştı.

Canikli'nin açıklamalarına yanıt ise Vatikan Basın Sözcüsü Peder Federico Lombardi'den gelmişti. Lombardi, “Eğer Papa dikkatle dinlenirse, sözlerinde Haçlı ruhuyla örtüşen hiçbir şey olmadığı açıkça görülecektir. Ben sadece, Papa’nın ne söylemek ve ne yapmak istediğini doğru anlamaya davet ediyorum” demişti. Ermenistan seyahati boyunca, Papa’nın okuduğu hiçbir metinde ya da kullandığı hiçbir kelimede Türkiye’ye karşı bir düşmanlık göstergesi olmadığını dile getiren Lombardi, “Papa’nın gerçek niyeti, uluslar arasında daima barış ve diyalog inşa edilmesini sağlamaktır. Bunun için dua da etti. O, Türk halkının aleyhine tek bir söz söylememiştir. Papa, Ermenistan ve Türkiye arasında uzlaşma arzusunu dile getirmiştir. Haçlı zihniyeti yoktur” diye konuşmuştu.

"SÖYLEMESEM TUHAF KAÇARDI"

Ermenistan ziyareti sırasında 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelemesinin ardından Türkiye'den tepki alan Papa Françesko, bu sözcüğü neden kullandığına açıklık getirmişti. Papa Françesko, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın konuşmasını dinledikten sonra, açıklama metninde yer almayan bu sözcüğü kullanmaya karar verdiğini söylemişti. Papa, "Geçen yıl söylediğim şeyi şimdi söylememek çok tuhaf kaçardı" demişti.

TÜRKİYE GEÇEN YIL BÜYÜKELÇİYİ GERİ ÇAĞIRMIŞTI

Papa Françesko, "soykırım" kelimesini ilk kez geçen sene, 1915 olaylarının 100'üncü yıldönümünde kullanmıştı. Türkiye buna tepki olarak Vatikan Büyükelçisi'ni geri çağırarak 10 ay boyunca geri göndermemişti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.