Dolar 32,5400
%0
Euro 34,9007
%0.21
Altın 2.422,640
%-0.02
Bist-100 9.718,00
%-0.04

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Özelleştire özelleştire bitiremediler

Özelleştire özelleştire bitiremediler

Konak ilçesi sınırları içerisindeki Mersinli Mahallesi Çınarlı bölgesinde yer alan ve Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne ait eski fenni muayene istasyonunu satışa çıkartan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), plan değişikliğine giderek alanın tamamını ticarete açma kararı aldı. Gelen tüm itirazları reddeden ÖİB’nin tartışmalı kararı karşısında, yerel yönetim ve meslek odaları mahkemeye gitmeye hazırlanıyor.

  • Ege Postası
  • 23.07.2014 - 15:10
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Geçtiğimiz yıl içerisinde Bornova Ağaçlıyol’da yer alan Karayolları 2’inci Bölge Müdürlüğü’ne ait kamu arazilerinin özelleştirme yolu ile satışının yankıları devam ederken, Çınarlı bölgesinde yine aynı kuruma ait bir başka arazide de özelleştirme süreci tamamlandı. Söz konusu alanı tartışmalı şekilde satışa çıkartan ve kentin en önemli noktaları arasında yer alan kamu arazilerinin satışına dair itirazları reddeden ÖİB, alanla ilgili plan değişikliğini resmen hayata geçirerek bölgeyi ticarete açtı.

RESMEN TİCARETE AÇILDI
Mülkiyeti Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne ait Çınarlı Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi yanında yer alan toplam 8 bin 181 metrekare büyüklüğündeki eski fenni muayene istasyonunu satışa çıkartan Özelleştirme İdaresi, satış işlemi öncesinde alanla ilgili plan değişikliğine gitti. Alanla ilgili geçtiğimiz yılın son aylarında satış kararı alan ÖİB, özelleştirme ihalesi öncesinde son hamlesini yaparak bölgeyi resmen ticarete açtı.

TÜM İTİRAZLAR REDDEDİLDİ
Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından geçmişte fenni muayene istasyonu olarak kullanılan 8 dönümlük alanla ilgili belediyeler, meslek odaları ve diğer resmi kurumlardan gelen itirazları değerlendiren Özelleştirme İdaresi, itirazların tamamını reddederken, kamu arazisini ticarete açan imar planı değişikliğini de onayladı. Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren değişiklik doğrultusunda 1/1000’lik ve 1/5000’lik planlara resmi tesis alanı olarak kayıtlı söz konusu araziye, diğer özelleştirme uygulamalarında da olduğu gibi değer kazandırmak için ticaret fonksiyonu getirilirdi. 18 Temmuz 2013’te özelleştirme programına alınan mülkiyeti Karayolları’na ait arazi,  değişiklikle birlikte Merkezi İş Alanı (MİA) haline getirilirken, emsal inşaat oranını da 2’den 3,5’e çıkartılarak yoğunluk artışına gidildi.

PLAN DEĞİŞİKLİĞİNE 3 AYRI KOLDAN DAVA
Öte yandan, alanla ilgili plan değişikliği konusunda olumsuz görüş sunan belediyeler, meslek odaları ve diğer resmi kurumlar da gerçekleşen değişiklik sonrası yeniden harekete geçti. Değişikliğin kamu yararı içermediğini belirten Konak Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin konuyu yargıya taşımaya hazırlandığı öğrenilirken, söz konusu plan değişikliğinin yoğunluğu arttırıcı, trafiği olumsuz etkileri olacağını, parsel ölçeğine ve mevzuata aykırı olduğunu, teknik altyapı için çözümler getirmediğini ve kamusal alanların kaldırıldığı gerekçesi ile itirazlarını sunan meslek odaların da benzer dava sinyali geldi.

MESLEK ODALARI SON SÖZÜNÜ SÖYLEDİ: SATIŞA KARŞIYIZ
Özelleştirme İdaresi tarafından alınan karara karşı çıkan Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi adına açıklamada bulunan Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, “Plan değişikliği ile ilgili geçtiğimiz aylarda zaten itiraz etmiştik. Konuyu yargıya da taşıyacağız. Kamuya ait sınırlı sayıdaki  alanların özelleştirme yolu ile satışına karşıyız. Aynı gerekçeler halen söz konusu. Özelleştirme İdaresi’nin itirazlarımızı kabul etmemesi İzmir için üzücü bir durum. Görüşlerimiz tamamen bilimsel ilkelere ve planlama ilkelerine dayanan gerekçelerdi ve plan değişikliği de kentin çıkarlarını gözetilmeden hayata geçirilmek isteniyordu. Biz gereken hukuki mücadeleyi de başlatarak sonuna kadar sürdüreceğiz. Plan değişikliğine karşı yürütmeyi durdurma ve iptal davası açacağız” dedi.

KOCAOĞLU “DAVA AÇACAĞIZ” DEMİŞTİ
Söz konusu alanın satışı ile ilgili geçtiğimiz aylarda açıklamada bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, Bornova Ağaçlıyol’daki Karayolları’nın diğer arazisindeki imar plan değişikliğine Bornova Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi’nin dava açtığını, yürütmenin durdurulduğuna dikkat çekerek, “İzmir’in mallarını ham yaptırmayız. Çınarlı’daki araziyle ilgili plan değişikliğine de itiraz edeceğiz. Sonuç alınmazsa dava açarız” demişti. Öte yandan, yeni belediye binası yapmak için resmi tesis alanı bulmakta güçlük çeken Konak Belediyesi’nde görevli hukukçuların dava için hazırlıklara başladığı öğrenilirken, önümüzdeki haftalarda değişikliğin kamu yararına aykırı olduğu gerekçesi ile itirazlarını yargıya sunacağı bilgisi edinildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.