Dolar 32,2008
%0
Euro 35,0239
%0.05
Altın 2.505,730
%0.2
Bist-100 10.739,00
%0.89

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ödemiş'teki altın madeni Meclis'e taşıdı

Ödemiş'teki altın madeni Meclis'e taşıdı

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı Birgi Mahallesi’nde açılmak istenen maden ocağını TBMM gündemine taşıdı.

  • Ege Postası
  • 01.12.2014 - 12:49
Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na üç ayrı soru önergesi sundu.  

Türeli, önergelere ilişkin yaptığı değerlendirmede, 14 Kasım 2014 tarihinde İzmir Valiliği’nden yapılan yazılı bir açıklamada, “İzmir İli Ödemiş İlçesi 64918 ruhsat ve 2516352 erişim numaralı saha mevkiindeki Abdullah Şentürk tarafından yapılması planlanan 4. Grup kompleks (altın-gümüş) maden ocağı projesi ile ilgili olarak İzmir Valiliğine sunulan dosya Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği´nin 17. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve uygun bulunmuş olup, projeye ilişkin ÇED süreci başlamıştır” ifadesinin yer aldığını anımsattı.

Ödemiş’in, Birgi mahallesi, Çobanlar Köyü, Mandırapınarı Mevkii’nde bulunan bölgede ÇED başvurusunun onaylamasının kent sakinlerinin tepkisine neden olduğunu belirten Türeli, “Söz konusu arama izni nedeniyle Küçük Menderes Havzası’nın doğal tahribata uğrayacağı ve bununla beraber havanın, toprağın ve suyun söz konusu durumdan olumsuz bir şekilde etkileneceği konunun uzmanları tarafından dile getirilmektedir” dedi.

Aydınoğulları Beyliği’ne başkentlik yapmış olan Birgi’nin tarihi bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Türeli, “Birgi, bünyesinde kale, hamam yıkıntısı ve tarihi evler gibi pek çok eser barındırmaktadır. İmamı Birgivi Türbesi, Çakırağa Konağı, Aydınoğlu Mehmet Bey Cami bu eserlerden bazılarıdır. Aynı zamanda Birgi, bir tarım ve turizm kenti olup, yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği yerlerin başında gelmektedir”  ifadesini kullandı.
 
“HANGİ POLİTİKA İLE ÖRTÜŞMEKTEDİR'”
 
Türeli’nin önergesinde şu sorular yer aldı:
 
“-ÇED izni verilen altın madeninin doğal ve tarihi güzellikleriyle ünlü Birgi’de nasıl bir tahribata neden olacağı konusunda herhangi bir araştırma yapılmış mıdır'
 
-Barındırdığı doğal güzelliklerle ve tarihi eserleriyle bir turizm alanı olan Birgi’de maden sahası kurulmak istenmesi Bakanlığınızın hangi politikası ile örtüşmektedir'
 
-Maden arama ruhsatının, Aydınoğulları Beyliğine başkentlik yapan ve tarihi bir kimliğe sahip olan kentin turizmini olumsuz yönde etkileyebileceğini düşünüyor musunuz'”
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.