Dolar 32,5149
%0.09
Euro 34,9775
%0.02
Altın 2.439,850
%0.15
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
O ilçeye hastane umudu doğdu

O ilçeye hastane umudu doğdu

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli, İzmir’in Güzelbahçe ilçesinin acilen bir hastaneye ihtiyacı olduğunu belirterek, “Bu hastanenin yapılması için belediye tarafından yer tahsisi bile yapılmış durumdadır” dedi.

  • Ege Postası
  • 28.11.2014 - 10:55
ANKARA - Türeli, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Sağlık Bakanlığı bütçesi üzerinde söz aldı.

Sosyal devlet olmanın temel gereklerinden birinin sağlık hizmetlerinin nicelik ve nitelik açısından yeterli, dengeli bir biçimde sağlanması olduğuna değinen Türeli, “Şu anda  böyle mi bu aland? Türkiye’deki sağlık harcamalarının, sağlık yatırımlarının, sağlığa ilişkin göstergelerin uluslararası alanda karşılaştırmasını yaptığımızda gerçeklerle karşı karşıya kalıyoruz” şeklinde konuştu.

OECD’nin 2014 yılına ait sağlık istatistiklerinin açıklandığını belirten Türeli, sağlık harcamalarının milli gelir içindeki payının OECD ülkelerinde yüzde 9.3 olurken, Türkiye’de ise bu oranın yüzde 5,4 olarak gerçekleştiğine dikkati çekti. Türkiye’nin sağlık alanında OECD ülkeleri arasında son sırada yer aldığını vurgulayan Türeli, şunları kaydetti:
“Kişi başına sağlık harcaması açısından baktığımızda OECD’de  bu rakam 3 bin 484 dolar, Türkiye’de 984 dolar. Görüldüğü gibi ülkemiz olması gerekenin çok altında bir yerde bulunuyor. OECD ülkelerinde 100 bin kişiye 320 hekim düşerken bu sayı Türkiye’de 170’e kadar düşüyor. Bu durum hemşire sayısında da aynı. Bütün bu göstergelerden yola çıkarak, Türkiye’nin sağlık karnesinin uluslararası alanda başarılı olmadığını rahatça ifade edebiliriz.”
 
-İLAÇTA TABAN FİYAT UYGULAMASI-
 
Kamunun, sağlık alanında ciddi bir yatırım yapmadığını vurgulayan Türeli, fiziki ve altyapı yatırımlarında önceliğin kamuda olması gerektiğinin altını çizdi.
Türeli, Ekim 2014 tarihinden itibaren toplamda 15 kalem etken maddeyi kapsayan ilaç gruplarında taban fiyat uygulamasına geçildiğini hatırlattı. Taban fiyat uygulaması sonrasında, aynı etken maddeyi içeren eş değer grup ilaç içerisinden en ucuz olan ilacın fiyatının SGK tarafından ödeneceğini belirten Türeli, şunları söyledi:
“Bu fiyatın üstündeki ilaçlar için hastalar ceplerinden fark ödemesi yapmak zorunda kalacak. Söz konusu durum nedeniyle hastaların maliyetleri yüzde 20 ile yüzde 120 arasında yükselecek. Diğer taraftan, SGK,  ‘bu etken madde gruplarının önümüzdeki süreçte sayısının artırılabileceğini’ belirtti. Bu durum, dar gelirli vatandaşların bütçeleri üzerinde ciddi bir yük oluşturacaktır.”
 
 
-İLAÇTA KATKI PAYLARI-
 
Konuşmasında, ilaçta katkı payları konusuna da değinen Türeli, özellikle sağlık hizmetine en çok ihtiyaç duyan emeklilerin muayene ve ilaç katkı paylarına ilişkin yaşadıkları sorunların bir an önce çözüme kavuşturulmasını istedi.
Özel hastaneler için belirlenen katkı paylarının da astronomik oranlarda artırıldığına dikkati çeken Türeli, “Her türlü hastaneden yararlanma yolunu açtıkları yönünde propaganda yapan hükümet çevreleri, alınan katkı payları ile sağlığı paralı hale getirmiştir” dedi.
Türeli, bu uygulamaların ardından özel hastanelerin emekliler için ulaşılamaz hale getirildiğini de ifade etti.
 
-GÜZELBAHÇE’YE HASTANE İÇİN 5 BİN İMZA-
 
İzmir’in Güzelbahçe ilçesinde 30 bin kişinin yaşadığını bu nedenle hastane ihtiyacının süreklilik arz ettiğini belirten Türeli, “Belediye, imar planında hastane için 15 bin metrekarelik bir alan ayırmış. Toplamda 35 bin metrekarelik inşaata uygun bir alan burası. Herşey tamam. Buraya tam teşekküllü bir hastane yapılması isteniyor”  diye konuştu.
Hastanenin yerine ilişkin imar planına yönelik çalışmaların tamamlandığını vurgulayan Türeli, “Bu alan inşaat ruhsatı verilebilir durumda ve Sağlık Bakanlığı’ndan bu konuya ilişkin cevap bekliyor. Güzelbahçeliler, tam teşekküllü bir hastane inşaatının başlatılmasını istiyorlar. Güzelbahçe halkı bu konuya ilişkin olarak siyasi parti ayrımı gözetmeden bir araya gelerek, 5 bin imza topladı” şeklinde konuştu. 
“Bu imza kampanyasına her kesimden vatandaşlarımız katıldı” diyen Türeli, “Buradan da anlaşılacağı gibi hastane talebi siyaset üzeri bir konudur. Bu bir ihtiyaçtır. Güzelbahçe halkı bu konuda Sağlık Bakanlığı yetkilileri müjde beklemektedir.” dedi.
 
-TÜRELİ’NİN ISRARI SONUÇ GETİRDİ-
 
CHP’li Türeli’nin, Güzelbahçe’nin bir hastane binasına olan ihtiyacının giderilmesi noktasındaki ısrarını sürdürmesi üzerine Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu söz aldı.
Güzelbahçe’ye hastane talebini not aldıklarını belirten Müezzinoğlu, Güzelbahçeli vatandaşların hastane talebini değerlendireceklerini ifade etti.
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.