Dolar 32,3606
%0.13
Euro 34,9545
%-0.32
Altın 2.325,550
%0.22
Bist-100 9,08
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Necdet Özel'in sözleri Ankara'yı karıştırdı

Necdet Özel'in sözleri Ankara'yı karıştırdı

Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in çözüm süreci ve paralel yapı iddiaları ile ilgili o sözleri Ankara'yı karıştırdı.

  • Ege Postası
  • 01.09.2014 - 14:34
Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in çözüm süreci ve paralel yapı iddiaları ile ilgili o sözleri Ankara'yı karıştırdı. Muhalefet partileri "Öcalan ve HDP'nin haberi var TSK'nın haberi yok" diyerek tepki gösterdi.

Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in, “Çözüm sürecinde yol haritasından haberimiz yok.” açıklaması kamuoyunda geniş yankı buldu. Muhalefet partisi milletvekilleri, Öcalan ve HDP’li vekillerin haberinin olduğu konularla ilgili TSK’nın bilgilendirilmemesinin vahim olduğunu belirtti.

Necdet Özel’in, 30 Ağustos resepsiyonunda çözüm süreciyle ilgili söylediği sözler siyaset dünyasında büyük ses getirdi.

Özel, söz konusu açıklamalarında, “Çözüm sürecine ilişkin yol haritasını bilmiyoruz, o çalışmanın içinde yokuz. Kırmızı çizgilerimiz aşılırsa gereğini yaparız.” ifadelerini kullanmıştı.

Necdet Özel, ‘paralel yapı’ iddialarıyla ilgili ise, “Konuyla ilgili MİT ve Emniyet’ten bilgi istedik, gelmedi. İmzasız ihbarla işlem başlatmayız.” ifadelerini kullanmış ve hukuk vurgusu yapmıştı.

Muhalefet, Genelkurmay Başkanı’nın çözüm süreci konusunda bilgi sahibi olmamasını şaşkınlıkla karşıladı. Çözüm sürecinin muhalefetin yanı sıra askerden de saklandığının ortaya çıktığına değindi. Altay, “Çözüm süreciyle ilgili, Silahlı Kuvvetler’in her aşamadan bilgisi olmalı. Silahlı Kuvvetler, 30 yıldır eğrisiyle doğrusuyla bu mücadeleyi yaşayan ve yürüten kurumdur. Çözüm sürecinde Silahlı Kuvvetler’le görüş birliği içinde olunmalıdır. Ne yazık ki muhalefetten ve kamuoyundan da gizleniyor. Çözüm sürecinin en yanlış yönü budur.” ifadelerini kullandı. Engin Altay, ‘paralel yapı’ iddialarına da TSK’nın alet olmaması gerektiğini vurguladı. Şöyle konuştu: “Hükümetin ‘paralel yapı’ iddiaları bir sendroma dönüştü. Umarım Silahlı Kuvvetler de aynı paranoyaya yakalanmaz. Silahlı Kuvvetler hükümetin hile ve intikamına alet olmamalı.”

DEVLET KEYFÎ YÖNETİLİYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray ise “TSK’nın çözüm süreci konusunda bilgilendirilmemiş olması, devlet işleyişinde keyfiliğin ve tek adam yönetiminin açık bir delilidir. Öcalan’ın, MİT’in, HDP’nin bildiğini muhalefet partileri ve bu işi bilmesi gereken meşru kurumlar bilmiyor.” dedi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Atilla Kaya, Genelkurmay Başkanı’nın çözüm süreci konusundaki açıklamalarının, kendilerinin açıklamalarını doğruladığını söyledi. Kaya, “Teröristbaşının yönlendirmeleri ve dayatmalarıyla ilerleyen bir süreç var. TSK’nın tecrübesi, bilgi ve birikiminden istifade edilmemesi, süreç dedikleri işin sadece Erdoğan ve bölücü başının birtakım emellerine hizmet ettiğini ortaya koyuyor.” diye konuştu. Atilla Kaya, paralel yapı iddialarıyla ilgili olarak da şunları söyledi: “Devletin içinde bir yapılanma varsa, bunu bütün delilleriyle, belgeleriyle ortaya koyup gereğinin yapılması gerekir. Ortada hiçbir şey yok. Birtakım zorlama ve yandaş yargı unsurlarla, zorlama usullerle bir şey çıkmaz. Hükümetin ‘devlet’ hassasiyeti olsa, Güneydoğu’da oluşan esas paralel yapıya karşı harekete geçer. Ona seyirci kalınırken, hayalet bir paralel yapıyla mücadele edilmeye çalışılıyor.”

MHP Grup Başkan Vekili Yusuf Halaçoğlu ise çözüm sürecinden haberdar olmamanın Genelkurmay’ın ayıbı olduğunu savundu. Özel’in ilk kez böyle bir açıklama yaptığına dikkat çeken Halaçoğlu, “Bugüne kadar neredeydiler, neden haberdar olmadıla? Bu ülkede TSK’nın bir fonksiyonu yok m? Ortada kırmızı çizgi kaldı mı'” dedi.

ORAN: ÇÖZÜM SÜRECİNİ KAÇ KİŞİ BİLİYOR'

CHP Milletvekili Umut Oran, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in “Çözüm sürecine ilişkin yol haritasını bilmiyoruz. O çalışmanın içinde yokuz.” sözüyle ilgili olarak Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Oran, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun cevaplaması talebiyle hazırladığı önergede şu soruları yöneltti: “Çözüm sürecini kaç kişi biliyo? Genelkurmay Başkanı’na ne zaman bilgi vereceksini? Org. Özel’in sözünü ettiği ‘kırmızı çizgiler’ aşıldı m? Çözüm sürecine ilişkin yol haritasını bilmiyoruz. Hükümetinizin yıllardır kapalı kapılar ardında ve TBMM’yi dahil etmeden, muhalefete bilgi vermeden yürüttüğü ‘çözüm sürecini’ kaç kişi bilmektedi? Dışişleri bakanı iken siz de bu sürece dahil miydini? Başbakanlık makamı nezdinde PKK halen bir terör örgütü müdü? Başbakanlık PKK’yı bir terör örgütü olarak görüyorsa ulusal savunmanın başındaki Genelkurmay Başkanlığı’nın çözüm süreci hakkında bilgisinin bulunmaması nasıl mümkün olmaktadı? ‘Çözüm süreci’ hakkında Genelkurmay Başkanı’nı hangi aşamada bilgilendireceksiniz'” (CUMHURİYET)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.