Dolar 32,6007
%0.39
Euro 34,8025
%0.2
Altın 2.490,160
%0.23
Bist-100 9.465,00
%-0.63

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Muğla’da Halet Çambel'e vefasızlık

Muğla’da Halet Çambel'e vefasızlık

MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'nin eski Kaymakamı İsa Küçük'ün Akyaka Beldesi'ndeki mimariyi dünyaya tanıtan mimar Nail Çakırhan'ın eşi Halet Çambel için yazdığı 'Halet Abla Destanı' kitabı, aynı isimle sahneye uyarlandı. Ancak oyuna Muğla belediyeleri sahip çıkmadı. Tiyatro sanatçısı Celil Yağız "Muğla Belediyesi başta olmak üzere yedi ilçe ve belde belediyesine teklif götürüldü ama hiçbirisi oyunun sahnelenmesini istemedi" dedi.

  • Ege Postası
  • 06.01.2013 - 13:35
MUĞLA- Marmaris'te 1998- 2003 yılları arasında Kaymakamlık yapan İsa Küçük, Akyaka mimarisini dünyaya tanıtan merhum mimar Nail Çakırhan'ın halen beldede yaşayan eşi Halet Çambel için 254 sayfalık şiir kitabı yazdı. Küçük, kitabının önsözüne 'Halet Abla Destanı hem gerçek hem de bir düştür. Destanı Halet Abla yazdı, ben kaleme aldım. Yazılan bölüm gerçek, kaleme alınan bölümü düştür' diye yazdı. Kitap, aynı isimle oyunlaştırılıarak sahneye uyarlandı. Oyun, Muğla'da sadece 10 Temmuz 2012 tarihinde Marmaris İçmeler'de sahnelenirken, ülke genelinde Adana, Osmaniye, Kadirli, Ankara, Bartın, Düzce ve İstanbul'da seyirci karşısına çıktı ve beğeniyle izlendi.

Oyunu sahneleyen ve halen İstanbul'da oynayan Celil Yağız, Muğla'daki ilgisizliğe tepki gösterdi. Yağız, "Bu bir Türkiye gerçeği. Bunun için tek laf söylenebilir, çok yaralayıcı bir şey. Halet Çambel'e Muğla'nın kendi toprakları sahip çıkacak önce. Onlar sahip çıkarsa başkaları da sahip çıkar. Yerelden evrenselliğe ancak böyle çıkılır" dedi.

Oyunun sahnelenebilmesi için İstanbul ile Muğla arasındaki yol masrafları ile ekibin konaklama giderleri dışında ek bir ücret istemediklerini belirten Celil Yağız, "Tek oyun için 3-4 bin liralık bir gider gerekiyor. Eğer bu birkaç oyun olursa oyun başına 2 bin lira gibi bir rakam talep ediliyor. Muğla Belediyesi başta olmak üzere yedi ilçe ve belde belediyesine teklif götürüldü ama hiçbirisi oyunun sahnelenmesini istemedi. Gerekçeleri de çok fazla gider olduğu şeklindeydi. Oysa bu oyun Adana, Osmaniye, Kadirli, Ankara, Bartın, Düzce ve İstanbul'da büyük beğeni kazandı. Hatta hala İstanbul'da devam ediyor. Marmaris'teki oyun da belediye değil, Marmaris Kültür Merkezi ve Kalimerhaba Derneği sayesinde sahnelenebildi" dedi. .(dha)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.