Dolar 32,5555
%0.21
Euro 34,9592
%-0.04
Altın 2.458,740
%0.92
Bist-100 9.886,00
%1.74

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Meslek odalarından dev projeye kritik açıklama; Söz sırası halkta

Meslek odalarından dev projeye kritik açıklama; Söz sırası halkta

Genel seçimlere üç gün kala ÇED duyurusu gelen Körfez Geçiş Projesi ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan beklenen toplantı duyurusu da geldi. 25 Haziran tarihinde halkın kantarına çıkacak ve toplam 4 ayrı ilçenin sakinleri ile sivil toplum kuruşlarının sonucunu merakla beklediği toplantı öncesinde meslek odalarından kritik açıklamalar geldi. Meslek odalarından dev projeye kritik açıklama;

  • Ege Postası
  • 15.06.2015 - 13:56
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- ÇED süreci start alan “İzmir Körfez Geçişi (Otoyol ve Raylı Sistem Dahil) Projesi” ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan ikinci duyuru da geldi. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan körfezin iki yakasını buluşturacak projeyle ilgili olarak Balçova, Çiğli, Narlıdere, Karşıyaka halkının da katılımı ile düzenlenecek olan Halkın Katılımı Toplantısı 25 Haziran günü 14:00'da İzmir Ticaret Odası'na ait meclis salonunda yapılacak.

MİLYON DOLARLIK PROJE HALKIN KANTARINA ÇIKIYOR

İzmir'de Üçkuyular ve Karşıyaka arasında körfezin iki yakasını bağlayacak karayolu tüp geçit projesi resmen start alıyor. Projeyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan geçtiğimiz haftalar içerisinde ÇED duyurusu gelirken, süreç için kritik öneme sahip halkın katılım toplantısıyla ilgili detaylar da belli olmaya başladı. Halkın onayına sunulacak projeyle ilgili ikinci duyurusunu da yapan bakanlık, 25 Haziran tarihinde 3 milyar 520 milyon TL'lik yatırımın detaylarını vatandaşlara aktaracak.

MESLEK ODALARINDAN KRİTİK UYARI

AK Parti'nin 2011 yılındaki genel seçimler öncesinde İzmir'e vaat ettiği 35 proje arasında yer alan ve henüz yapımına başlanmayan İzmir Körfez Geçişi Projesi ilgili düzenlenecek toplantı öncesinde kritik bir açıklama yapan TMMOOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Melih Yalçın, "Maliyeti, yapım biçimi, güzergahı itibarı ile İzmir için oldukça büyük bir proje söz konusu. Projenin öncelikle iyi şekilde etüt edilmesi gerekiyor. Körfez ekolojisi ve ulaşım açısından tek başına bir proje olarak ele alınmamalı. Yapılan yatırım itibarı ile, aklımıza ister istemez İzmir'in toplu ulaşımına daha farklı, daha faydalı, herkesin kullanabileceği bir yatırım yapılamaz mı sorusu geliyor. Bu geçiş sadece motorlu taşıtlara yönelik bir geçiş ve kentin işlek olmayan ki yakası arasında hizmet verecek. Meslek odalarımız uzmanlık alanlarına göre inceleme yapıyorlar ve önümüzdeki günlerde konuyla ilgili detaylı değerlendirmelerimizi de kamuoyu ile paylaşacağız" dedi.

"KONAK TÜNELİ'NE BENZEMESİN"

TMMOB adına yaptığı açıklamada ayrıca yatırımla ilgili kaygılarını dile getiren Yalçın, ciddi bir çalışma görmek istediklerinin altını çizerek, "Proje geçmişte ortaya atıldı, sonra akıbeti ne oldu bilmiyoruz. Uzun zaman sonra proje hazırlanıyor diyerek, seçimler öncesinde bir duyuru geldi. İster istemez seçim kokuyor. 35 projeden ikincisi olacak. Diğeri Konak Tünelleri oldu, halini görüyoruz... Planlı, programlı hareket etmek gerekiyor. Ben yaptım oldu projelerden çok sıkıldık. Hem boşuna para harcamak, hem de var olan, planlı çalışmaları bozmak ve engellememek gerekiyor. Gerektirdiği takdirde itirazlarımızı dile getireceğiz" diye konuştu.

ÇALKAYA: CİDDİ BULMUYORUM

Projenin etkileyeceği ilçelerden Balçova'da Belediye Başkan Mehmet Ali Çalkaya da yatırımla ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı: "EXPO sürecinden bu yana, yaklaşık beş yıldır bu projeden devamlı bahsediliyor. Ancak, seçimlere iki gün kala proje diye açıklanan bu tip vaatleri gerçekçi bulmuyorum. İzmirliler de gerçekçi bulmuyor. ÇED sürecini gerçekçi bulmadığımı ifade etmek isterim.


PROJEDE NELER VAR'

Çiğli'de 2'inci Ana Jet Üsttü Mevkii'nden start alacak yeni proje kapsamında Narlıdere Sahilevleri'ne karayolu bağlantısı sağlanacak. Projeye göre raylı sistem için de ayrıca güzergah belirlenirken, Karşıyaka Mavişehir'den başlayacak hat, yine İzmir Körfezi'nden Üçkuyular'a bağlanacak. Körfez altından yapılacak batırma tünel yöntemi ile kentin iki yakası Marmaray benzeri bir sistemle birbirine bağlanacak. Proje dahilinde 2693 metrelik denizaltı tünelinin (tüp geçit) yanı sıra, körfez içine ve körfez kıyısında iki adet yapay ada kurulacak. Çiğli'yi Balçova'ya bağlayacak projeye göre, körfezin iki yakası arasında ulaşım bütünlüğü sağlanması hedeflenirken, körfez özel bir köprü ile geçilecek ve köprü bitiminde oluşturulacak yapay bir ada ve batırma tünel ile buradan gemilerin geçişine olanak sağlanacak. İzmir Çevre Yolu'nu kısaltacak proje dahilinde güzergahta bir de Mavieşehir-Üçkuyular tramvay hattına verilmesi planlanıyor. Projeye göre, toplam 4,2 kilometre uzunluğunda körfez köprüsü, 880 metrelik yapay ada, bin 800 metrelik batırma tüp tünel ve 16 bin 400 metre de raylı sistem inşa edilecek. Ayrıca mega proje kapsamında toplam 6 şeritli otoyol ve 2 şeritli raylı sistem güzergahı bulunacak. Diğer yandan geçmişte imar planlarındaki problemler ile gündeme gelen projeyle ilgili olarak hazırlanan ve halka anlatılacak ÇED dosyasında alternatif güzergahlar da toplantıda vatandaşların görüşüne sunulacak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.