Dolar 32,3968
%-0.08
Euro 34,7852
%-0.05
Altın 2.434,230
%-0.03
Bist-100 10.083,00
%1.69

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Menemen'de yeni kriz! Eski ve yeni başkan şimdi de pazar yeri yüzünden karşı karşıya

Menemen'de yeni kriz! Eski ve yeni başkan şimdi de pazar yeri yüzünden karşı karşıya

İzmir’in Menemen ilçesinde, Pazar yeri projesinin tamamlanmaması pazarcıları isyan ettirirken, yeni ve eski belediye yönetimleri arasında da yeni bir krize yol açtı. Belediye Başkanı Serdar Aksoy, projenin yüksek bedelle ihale edildiğini, esnaf başına istenen 15 bin TL bedele ilişkin kararın, kendisinden önceki belediye meclisi döneminde alındığını ve parayı toplamak zorunda olduğunu vurgularken, Eski Başkan Tahir Şahin, yaptığı yazılı açıklamada, halefi Aksoy’a zehir zemberek sözlerle tepki gösterdi, “Namus sözü vermiş, esnaftan bir lira bile toplamayacağını söylemişti. Namus sözü gibi bir kavramı ayaklar altına aldı” dedi.  Eski ve yeni başkan şimdi de pazar yeri yüzünden karşı karşıya

  • Ege Postası
  • 30.08.2019 - 16:13

EGEPOSTASI- Menemen’de 50 yıldır kurulan Perşembe pazarı, dün ilk defa, yeni kapalı Pazar yerinin tamamlanmamasını protesto eden esnafın tezgah açmaması nedeniyle kurulamazken, kriz, eski ve yeni başkanlar arasında yeni polemik konusu oldu. 

Krize yol açan pazar yeri projesi, eski başkan Tahir Şahin döneminde başlandı. Sokak aralarında açılan tezgahların modern kapalı alana taşınması hedeflenirken, inşaatın bugüne kadar tamamlanamamasına ve belediyeden tezgah için yüksek ücret istenmesine tepki gösteren pazarcı esnafı,dün tezgah açmadı, Menemen Belediyesi önüne kadar yürüdü.

İzmir Pazarcılar Derneği Başkanı Faysal Acar geçmiş dönemde kayıtlı 930 pazarcıdan 2 bin TL toplandığını belirtti, yeni yönetimin ise bu kez kişi başına 15 bin TL isdediğini, pazarcıların bunu ödemesinin mümkün olmadığını söyledi. 

BAŞKAN AKSOY: KARAR, BENDEN ÖNCEKİ DÖNEMDE ALINMIŞ

Menemen Belediye Başkanı CHP'li Serdar Aksoy ise projenin, ilçenin kalbinde hançer olduğunu savunarak, "Yüksek miktara ihale edilmiş, yapılamıyor. Ben pazarcıların temsilcileriyle konuştum hatta anlaşmaya vardık. Bugün yapılan siyasi bir durum. Yeni para olarak 15 bin TL'nin toplanması kararını belediye meclisi benden önceki dönemde almış. Ben bunu yapmak zorundayım. Parayı toplamadığım zaman suç işlemiş oluyorum. Zimmet çıkıyor. Biz projenin tamamlanması için Büyükşehir Belediyesi'nden para alacağız. Aldığımız bu paranın miktarına göre de alınacak bedeli yeniden belirleyeceğiz. Başka çaremiz yok" diye konuştu

ŞAHİN: DAĞLARA, TAŞLARA, TEPELERE... 

Eski Başkan Tahir Şahin ise yazılı açıklama yaparak Aksoy’un açıklamalarına tepki gösterdi. Pazar yeri ihalesini şeffaf şekilde yaptıklarını, üç firmanın katıldığı kapalı zarf usulü ihalenin 13 milyon 900 bin TL bedelle verildiğini belirten Şahin, “. Bizim zamanımızda 31 Mart 2019’a kadar 2 milyon TL büyükşehirden, 1 milyon 800 sbin TL Pazar esnafımızdan, 1 milmyon 600 bin TL belmediye bütçesinden olmak üzere ihaleyi alan firmaya 5 milyon 400 bin TL para ödemesi yapılmıştır. Seçimlerden sonra yeni yönetimler tarafından 1 milyon TL büyükşehirden, 500 bin TL belediye bütçesinden olmak üzere 1 milyon 500 bin TL daha ödenmiştir. 13 milyon 900 b.in TL ihale bedeli olan Pazar yerine son zamana kadar ödenen para 6 milyon 900 bin TL olduğuna göre, kalan borç 7 milyon TL görülmektedir. Şimdi burası çok önemli; Belediyelerin en çok para topladığı zaman emlak vergi dönemi, yani mayıs ayıdır. Bizim belediyemizde emlak vergileri süresince toplanan para 9-10 milyon Türk lirasını bulmaktadır. Geçmişte böyle olmuştur. Şimdi sormak lazım. Toplanan bu 9-10 milyondan 7 milyonunu ihaleyi kazanan müteahhite ödeseydiniz, bugün bu ayıbı hiçbir pazarcı esnafımıza ve aynı zamanda hiçbir hemşehrimize yaşatmazdınız. Buradan anlaşılan o ki; Ya vatandaşlarımız emlak vergilerini hiç yatırmadı. Biz şahsen buna hiçbir şekilde inanmıyoruz. Veya toplanan bu 9-10 milyon lira dağlara, taşlara, tepelere uçup gitti” dedi. 

Mevcut belediye yönetiminin seçimden önce namus sözü vererek pazarcı esnafından bir lira bile alınmayacağı açıklaması yaptığını kaydeden Başkan Şahin, “Bu sözlerle pazarcı esnafını kandırmıştır. Aynı zamanda namus sözü gibi çok kutsal bir sözü de ayaklar altına almıştır. Bunları yazmak istemezdim. Fakat yeni belediye yönetimi sayesinde 50 yıldan bu yana hiç aksatmadan kurulan Perşembe pazarı dün ilk kez açılmamıştır. Bütün bu olanlara çok üzüldüğümü belirtmek isterim” diye konuştu. 

AKSOY: DİKKATE ALINACAK BİRİ DEĞİL!

Şahin'in eleştirilerine TV35 ekranlarından yanıt veren Aksoy, "Dikkate alınacak bir şahıs da değil konu da değil. Yenilen pehlivan güreşe doymazmış. Ciddiye almıyorum. Menemen halkı da ne doluğunu biliyor. Bunları ciddiye almaz. Pazar yerini biz komisyonculara değil, gerçek emekçilere vereceğiz. Pazar yerinin adı da Halil Alkaya Pazar Yeri olacak"dedi.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.