Dolar 32,3695
%0.16
Euro 34,9596
%-0.3
Altın 2.325,370
%0.21
Bist-100 9,13
%0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Meclis üç gündem maddesiyle olağanüstü toplanıyor

Meclis üç gündem maddesiyle olağanüstü toplanıyor

Üç gündem maddesi için bugün olağanüstü toplanacak olan Meclis Genel Kurulu’nda Irak ve Suriye tezkeresi görüşülecek

  • Ege Postası
  • 03.09.2015 - 10:46
Tezkereye CHP ve MHP’nin evet oyu vereceği belirtildi. Bağımsız bakanların yemin edeceği genel kurulda milletvekilleri RTÜK üyeliği seçimi için de oy kullanacak.

TBMM’de bugün önce geçici hükümette yer alan bağımsız bakanlar and içecek. Ardından da Irak ve Suriye tezkeresi oylanacak.

TBMM Genel Kurulu, bugün olağanüstü toplanıyor. Genel Kurul bugün saat 13.00’te toplanarak, Irak ve Suriye tezkeresini görüşecek. Genel Kurul çalışmalarına ülkeyi seçime götürecek hükümette yer alan bağımsız bakanların and içmesiyle başlayacak. Daha sonra süresi 2 Ekim’de dolacak olan Suriye ve Irak tezkeresinin görüşmesine geçilecek. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara yönelik olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunmasını içeren Başbakanlık Tezkeresi üzerinde siyasi parti grupları söz alacak. Bu konuda hükümete verilen bir yıllık izin süresini uzatan tezkere üzerinde hükümet adına Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül konuşacak. Ayrıca AK Parti Grubu adına İstanbul Milletvekili Şirin Ünal, CHP Grubu adına İzmir Milletvekili Aytun Çıray, MHP ve HDP grubundan da milletvekilleri görüşlerini dile getirecek. Milletvekilleri son olarak RTÜK üyeliği seçimi için oy kullanacak.

CHP’den destek
Bu arada, CHP, bugün saat 13.00'te Meclis’te oylanacak olan, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne Irak ve Suriye’de sınırötesi operasyon yapma yetkisi veren hükümet tezkeresine “evet” oyu verme kararı aldı. Karar, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun pazartesi günü Ankara’daki MYK üyeleriyle akşam saatlerinde yaptığı toplantıda alındı. CHP kaynakları, CHP’nin tezkereye “evet” oyu kullanmasının gerekçesini ise, tezkerenin, geçen yıl gelen tezkereden farklı olarak, PKK’nın yanısıra IŞİD’le de mücadeleye yeşil ışık yakması olarak açıkladılar.
Türkiye’nin çok kanlı bir dönem yaşamakta olduğunu, terörle mücadelenin büyük önem taşıdığını kaydeden CHP kaynakları, ayrıca bugün ele alınacak tezkerenin “IŞİD’le ciddi şekilde mücadele edileceğinin ilk işaretlerini verdiğini” kaydettiler. Ancak CHP’nin aldığı “tezkereye evet” kararına rağmen, TBMM’de parti adına yapılacak konuşmada AKP hükümetlerinin bugüne kadar izledikleri dış politikaya yönelik sert eleştirilerini de sürdürme niyetinde olduğu öğrenildi. MHP’nin de bugünkü oylamada tezkereye “evet” oyu vereceği bildirildi. HDP’nin ise geçici hükümette yer almalarına rağmen tezkereye “hayır” oyu verecekleri duyuruldu.

Dokuzuncu genel kurul
Öte yandan, bugün Ali Öztunç’un milletvekilliği adaylığı nedeniyle boşalan RTÜK üyeliğinde, CHP’ye düşen kontenjan için seçim yapılacak. CHP, üyelik için CHP Grubu Basın Danışmanı İsmet Demirdöğen ve milletvekili danışmanı Şafak Akça’yı aday gösterdi. Bu arada, 7 Haziran’da yapılan seçimin ardından Meclis Genel Kurulu bugün dokuzuncu toplantısını yapmış olacak.

MGK, ilklere sahne oldu
Milli Güvenlik Kurulu (MGK), dün Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplandı. MGK öncesi Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında, Başbakanlık Resmi Konut’ta MGK’ya hazırlık toplantısı gerçekleştirildi. Yaklaşık 1 saat süren toplantıya, MGK’daki Bakanlar Kurulu üyeleri ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu katıldı. Daha sonra MGK toplantısı Ak Saray’da gerçekleştirildi. Daha önceki MGK toplantılarında Kara Kuvvetleri Komutanı olarak yer alan Orgeneral Hulusi Akar, ilk kez Genelkurmay Başkanı sıfatıyla katıldı. Başbakan Yardımcıları Cevdet Yılmaz ve Tuğrul Türkeş, İçişleri Bakanı Selami Altınok ve Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ilk kez dünkü toplantıya MGK üyesi olarak iştirak etti. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi de ilk kez MGK toplantısında bulundu. Toplantıda Irak’ta kaçırılın 18 Türk işçinin durumu, PKK saldırıları ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da seçim güvenliği konularının ele alındığı öğrenildi. Ayrıca toplantıda IŞİD ve Suriye konuları ile Suriyeli mülteci sorunları da masaya yatırıldığı bildirildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.