Dolar 32,5213
%-0.08
Euro 34,7970
%-0.2
Altın 2.421,690
%-0.35
Bist-100 9.709,00
%0.66

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Meclis’te rapor tartışması

Meclis’te rapor tartışması

Nisan ayı 3’üncü meclis oturumunu gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde 2013 yılına ait faaliyet raporu meclis oyuna sunuldu. CHP ve MHP gruplarının kabul oyu verdiği rapor hakkında AK Parti tarafından getirilen eleştirilere ilk elden yanıt Başkan Aziz Kocaoğlu'ndan geldi.

  • Ege Postası
  • 19.04.2014 - 09:30
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun katılımı ile gerçekleşen Nisan ayının son meclis oturumunda idarenin 2013 yılına ait faaliyet raporu mecliste oyçokluğu ile kabul edildi. ESHOT Genel Müdürlüğü’ne ait faaliyet raporunun da görüşülerek karara bağlandığı meclis oturumunda AK Parti grubu her iki faaliyet raporuna da ret oyu kullanırken, iki grup arasında yer yer sert tartışmalar yaşandı. MHP grubunun da kabul oyu verdiği faaliyet raporlarına dair eleştirilerini dile getiren AK Parti’li meclis üyeleri İzmir’le ilgili yürütülen faaliyetlerin yetersiz olduğunu belirtirken, Başkan Aziz Kocaoğlu ve CHP grubu, İzmir’in Türkiye’deki birçok belediyeden başarılı olduğunu söyleyerek eleştirilere sert yanıt verdi.
 
 
DOĞAN: OTOBÜSLER YOLDA KALIYOR, DURAKLARDA TUVALET YOK
Meclisin açılışında ESHOT’a ait faaliyet raporu görüşüldüğü sırada eleştirilerde bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, “Dünyanın birçok yerinde klimalı durak teknolojisi var. İzmir’deki kapalı tipte yolcu durakları arttırılmalı. Birçok otobüs yollarda kalmaktadır. Engelli vatandaşlara ayrılan otobüs sayısının az olduğunu hatırlatır, bu rakamın yükseltilmesini isteriz. Akıllı durak sayısı sadece kent içinde değil, kent çevre ilçelerde de artmalı. Kent merkezindeki otobüs duraklarında neden tuvalet yo? Bu halka yönelik hizmetler neden dikkate alınmıyor ve neden ben yaptım oldu diyerek hareket ediliyor. Duraklar canlı olmalı ve kentin gelişmişliğini göstermelidir. ESHOT neden bu kadar zarar ediyor, bunun gerekçeleri açıklanmıyor. ESHOT kendi malvarlığının üzerinde borçlanıyor. ESHOT Genel Müdürlüğü’ndeki hızlı kadro değişimi neden ulaşımda olmamıştır. Bürokratların değişimi değil, zihniyetlerde değişim de olmalıdır. ESHOT’un İzmir’le ilgili faaliyetlerini yetersiz bulduğumuzu belirterek ret oyu veriyoruz” diye konuştu.
 

KOCAOĞLU RAKAMLARLA CEVAP VERDİ
AK Parti grubunun eleştirilerine rakamlar ile cevap veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, “1412 yeni otobüs alındı, artık eski otobüs çalışmıyor. Klimasız otobüs kalmadı. Günde 1080 otobüs sefere çıkıyor. 812 otobüs engelli kullanımına uygundur. Göreve geldiğimizde bu sayı 12 idi. Otobüs filosunun yaşı ortalama 5 olup, bu rakam Avrupa standartlarının da altındadır. Kentkart uygulaması Türkiye’de en verimli çalışan sistemdir. Ayrıca minibüsçü esnafını da bu sistemi toplu ulaşıma entegre etmek için çalışmalarımız sürüyor. 2190 kapalı durak vardır. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kapalı durak yapacak gücü de vardır, kaynağı da vardır. Maalesef kaldırımlarda yer yoktur. Açık durakların bu sebepten kaldırılması mümkün değildir. Zamanı gelince klimalı duraklar da yapılacaktır. İnsanlık tarihi insanların biraz daha iyi yaşaması için uğraşmaktadır. Bunu istemek doğal bir şeydir, zamanı gelince yapılacaktır” dedi.
 
“BU KENTTEN OY ALAMAZSINIZ”
Konuşmasının devamında yer yer AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan ile sözlü tartışma yaşayan Aziz Kocaoğlu, “65 yaş ücretsiz uygulamasını hükümet seçim arifesinde karar alıp çıkarmıştır. Şimdi hükümet bunu yaptı deyip, ESHOT neden zarar ediyor diye sormak çok önemli bir çelişkidir. Düşüncelerin, söylemlerin, projelerin beynin kılcal damarlarından süzülerek geçirilmesinde fayda vardır. 65 yaş bedava olsun, engelli bedava olsun, polis bedava olsun... Bunun parasını kim verece? Herkesin bağlı olduğu bakanlık var. Belediyelere bu yükleri yükle… Bedava binişlerden dolayı İzmir Büyükşehir Belediyesi zarar etmektedir. Zararın bir numaralı kaynağı bedava taşınan yolcudur. Yüzde 35-40’lara varan yolcu bedava taşınıyor. Merkezi hükümet belediyelerin kesesinden bedava taşıyacağı adamın parasını ay sonu versin. Kim nerden indi, nereden bindi biliyoruz. Bedava kaç kişi bindi hepsini biliyoruz. Ay sonunda çıkartalım, bu kadar bedava binen oldu, buyurun diyelim, bunun parasını bize verin diyelim. Hem bedava taşı, hem de sonra ESHOT zarar ediyor de, bu insafsızlıktan başka bir şey değildir. Bunu hükümetinin temsilcisi olan AK Parti grubunun başkanvekilinin söylemesi de abesle iştigaldir. Otobüsler yolda kalmıyor. Otobüs duraklarına tuvalet yapılması da ayrı bir konudur... Hep “Ben yaptım oldu” olmuyor. Birileri bir şeyleri karıştırıyor, aşure oluyor. Bu kenti İzmirliler ile birlikte yönetiyoruz. Bir lafı  40 defa söylersek millet de inanır mantığı ile halkı kandırmaya çalışmak doğru bir davranış değildir. Biz ‘Ben yaptım oldu’lardan değil, birlikte yapmaktan, katılımcı yönetim anlayışından yanayız. Bu kenti böyle yönetiyoruz. Ben yaptım oldu örneği istiyorsanız, kendinize bakacaksınız. Tehditlerinizle, ağza alınmayacak sıfatlar yükleyerek bu kentten oy alamazsınız” dedi.
 
“ZİHNİYETİNİZİ DEĞİŞTİRMEK ZORUDASINIZ”
AK Parti’li meclis üyelerine “Zihniyetinizi değiştirmek zorundasınız” diye seslenen Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de  zihniyet değişmelidir ama, İzmir’de değil. Mutlaka bir gün Türkiye’de bu zihniyet değişecektir. Doğrusu, iyisi, güzeli gelecektir. Ama zihniyet değişikliğine ihtiyacı olanlar kendilerini de gözden geçirmelidir. Bu kentte neden iktidar olmadınız hiç onu düşündünüz mü' 12 senede İzmir’e ne yaptını? Yukarından bak 4 proje, aşağıdan bak 4 proje. Kuzey çevre yolu, Beydağ Barajı, bölünmüş yol. Yap-işlet-devret ile havalimanı yaptınız, cepten para çıkmadı, gelecek satıldı...”
 
“İZMİRLİ KURU GÜRÜLTÜYE PABUÇ BIRAKMAZ”
AK Parti’li Doğan’a yüklenmeye devam eden Başkan Kocaoğlu, “İzmirli kuru gürültüye pabuç bırakmaz. İzmir duruşu diye bir şey vardır. İzmir aba altından sopa gösterenlere karşı dik durur. Bu kentte yaşayanlar bu duruşu bilmek zorundadır. İzmir’de aba altından sopa göstererek oy alamazsınız. Bunu aklınıza sokacaksınız. İzmir aslında size fırsat verdi. Ama bir daha da vermedi. Bir veren bir daha vermiyor. İki defa üst üste belediye kazanamadınız. 61 meclis üyeniz var. Bakalım 2019’da ne olaca? Bakalım vatandaş sizlere oy verecek mi, vermeyecek m? İzmir’i kabullenmek zorundasınız, İzmir’in yaşam biçimini kabullenmek zorundasınız. Türkiye’nin yüzü batıya dönük çağdaş kentine şapka çıkartmak zorundasınız. Ben çıkartıyorum, siz de çıkartmak zorundasınız” diyerek eleştirilere sert yanıt verdi.
 
“KOCAOĞLU’NA KATKI VERMEYE HAZIRIZ”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na “Biz sayın başkanın hep birlikte çalışmak istediğini belirterek bizlere el uzatmasını bekliyoruz” diyerek seslenen AK Parti Grup Başkanvekili Doğan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin faaliyet raporu ile ilgili olarak, “Kendisine katkı vermeye hazırız. Yeter ki bizimle çalışma isteği olsun. Biz bununla ilgili niyetimizi daha önce de söyledik. Bizimle çalışmak isteyen bir belediye bakanına her türlü katkıyı koyarız” dedi.
 
“PRİŞTİNA’NIN PROJELERİ İLE BELEDİYECİLİK YAPTINIZ”
Konuşmasının devamında hükümetin ve bakanlıkların İzmir’e yönelik yatırımlarını rakamlarla özetleyen Doğan, Başkan Kocaoğlu’na yüklenerek, “Merhum Priştina’nın projeleri ile belediyecilik yaptınız ama onun kadrolarını korumadığınız için yaptıklarınız kadro değişikliklerinden öteye gitmedi. Bari bu kadroları değiştirseydiniz de, projeler hızlı yürüseydi. On senedir bir çalışma kadrosu kuramadınız. Ne zaman bürokratları değiştirmeyi bırakıp iş üreteceksini? İlçe belediyeleriyle koordinasyon eksikliği devam ediyor. İlçe belediyeleri keyfi icraatleri sebebiyle borç bataklarıyla boğuşuyor” dedi.
 
PASAPORT İÇİN ŞOK İDDİA: İHALEYİ ALAN BİRİLERİNİN YAKINI MI'
Doğan ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin deniz ulaşımını etkin biçimde kullanamadığını belirterek,  
Kordon’da devam eden Kıyı Tasarım Projesi’ne de şu sözlerle değindi: “Kordon’da adeta katliam yaşanmaktadır. İhaleyi alan şirket işi beceremediği gibi, ortaya çıkan manzara da İzmir’e yakışmamaktadır, resmen vicdanları sızlatmaktadır. Bu işi alan yüklenici firma, parti üst yönetiminden birinin yakını mıdı? Kentsel dönüşümle ilgili olarak dönüşüm alanı ilan edilen birçok yerde çalışma yapılmadı. Hükümet bizi engelliyor diye bağıranlar neden hiçbir şey yapmıyo? Buralarda dönüşüm ofisi kurulmaktan başka hiçbir iş yapılmamış. Metro bir türlü bitmiyor. Tarih ilan etmekten başka bir şey yapılmıyor. Diğer metro projelerinin durumu nedi? Büyükşehir Belediyesi’nin ihalesine çıktığı fakat yapımı bir türlü beceremediği Tam Adaptif Trafik Sistemi’nin durumu nedi? Teleferik tesisleri ne durumdadır, ne zaman bitecektir'  Biz İzmir gibi bir kent için yetersiz bulduğumuz bu faaliyet raporuna ret oyu vereceğiz” dedi.
 
“BİZ PARA ALIP BAŞKA ŞEYLERE HARCAMIYORUZ”
Büyükşehir Belediyesi’nin faaliyet raporları ile ilgili söz alarak AK Parti grubunun eleştirilerine yanıt veren Başkan Kocaoğlu, “İzmir  Büyükşehir Belediyesi on senedir hiçbir iş yapmamıştır... Hiçbir yatırımı olmamıştır... Merkezi hükümet İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne torpil yapmıştır, buraya fazla fazla para göndermiştir... Ona rağmen hiçbir şey yapılmamıştır… Bu böyle uzar gider… İzmir Büyükşehir Belediyesi hiçbir bankanın kapısından giremezken, 2007’den bu tana hazine ile borç alacak ilişkisini kapatmış, borcunu kapatmıştır. Ben borcum yok demiyorum, benim hazineye borcum yok, benim vadesi geçmiş borcum yok diyorum. Bunu anlamayan artık Fransız mı oluyor, İngiliz mi onu bilmiyorum... Bugün dünya Bankası’nın kredi kurumu olan IFC için belli projeler için kredi alıyoruz ve ucuz alıyoruz. Son aldığımı kredi TC Hazinesi’nden daha ucuz. Biz kredi alıp tüketim harcaması yapmıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi metro için, İZBAN ve tramvay, için, vapurlar için kredi kullandı. Lastik tekerlekli ile taşımanın maliyeti daha yüksek olduğu için hızlı bir şekilde raylı sisteme yatırım yapıyoruz. Biz para alıp başka şeylere harcamıyoruz. Yüzde 37 yatırım… Hangi belediyenin bütçesine bakarsanız bakın bu kadar yüksek bir yatırım yüzdesi yok. Ama hükümetinkine bakmayın, onların borcu çok...” 
 
“İZMİR’İ BAŞKA YERE Mİ BAĞLAYACAKSINIZ'”
Hükümetin yatırım rakamlarının yanıltmaca olduğunu savunan Kocaoğlu, “Bu rakamlar benim söylediğim mi, milletvekilinin söylediği mi, yoksa Başbakan’ın söylediği rakamlar m? TOKİ burada nereye para harcamı? Daire yapmış, satmış, parasını almış. İller Bankası ne yatırım yapmı? Biz yatırımdan bahsediyoruz, cari harcamadan değil. Polisin, memurun maaşını da mı sayıyorsunu? Siz bu kenti Türkiye sınırlarından mı çıkartacaksını? Belediyelerin gelir dağılımını belirleyen bir yasa var. İzmirli çalışıyor, üretiyor, vergi veriyor ve buna göre diğer belediyeler gibi para alıyor. Siz bu yasayı İzmir için değiştirecek misini? Siz İzmir’e vereceğiniz paranın da mı yarısını mı vereceksini? Siz İzmir’i başka yere mi bağlayacaksını? Başka bir niyetiniz mi va? Harcamalar için İzmir’e para veriyorsunuz, vermeyin o zaman… İzmir’e kanunen verilen paranın haricinde siz bu kente ne verdini? İstanbul’a yapılana bakın, İzmir’e yapılana bakın, kıyaslayın, belki bir şeyler bulursunuz… Hükümet tarafından İzmir’e yapılan fiili yatırım 5 milyar 300 milyon TL. Bu devletin rakamları. Kimi kandırıyorsunu? Katkı vermeye hazır olup olmadığınız davulunu ben on senedir dinliyorum. Bu laftır… Hazırsanız en ufak bir şeyi  gidelim Ankara’da birlikte halledelim” dedi.
 
“BİZ HIRSIZ DEĞİLİZ, DOLANDIRICI DEĞİLİZ”
Merhum Başkan Priştina’nın projeleri ile belediye başkanlığı yaptığı yönündeki eleştirilere de sert çıkan Başkan Kocaoğlu, “Bu ekip onun zamanında da vardı, şimdi de var. Yine bu ekip olacak. Bu ekip, namuslu, şerefli, namuslu, haysiyetli, onurlu bir ekip. Bu ekip hırsız değil, dolandırıcı değil. Türkiye’de hiçbir kurumun üstünden geçmeyen silindir üstümüzden geçti, yine burada alnımızın akıyla duruyoruz” diye konuştu.
 
PASAPORT ELEŞTİRİLERİNE JET YANIT: KABUL ETMİYORUZ
AK Parti’li Doğan’ın kıyı tasarım projesi ile ilgili dile getirdiği eleştirilere “Körfez ve kıyı tasarım projesinde cuk oturan bir lafınız var.Pasaport’taki işin kalitesi çok kötü. Biz bunu bu şekilde kabul etmeyeceğiz. Bu telafi edilecek. Biz de bu kentte yaşıyoruz. Bunu da her halükarda halledeceğim. Katliam lafı biraz ağır. Biz bunu yapmayız. Bu laflar ortamı gerer, eleştiriler siyasidir. Pasaport’un henüz kabulü yapılıp teslim alınmadı. Yüklenici firma CHP’nin üt düzey yöneticilerinden birinin akrabası dediniz. Kişi bir işi kendinden böyle bilir. İşi böyle yaparsa böyle bilir. İhale mevzuatında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ihalelerine on senedir didik didik bakılıyor. Her ihalemiz mutlaka KİK’e gidiyor, her projemiz gecikiyor. Biz zaten gecikmeden ihale yapamıyoruz. Bizim derdimiz para pul değil. Bizim para pulla işimiz yok. Bize engel olmayın. Hükümetin gücünün İzmir’in önünü kesmek için kullanmayın. İmza istiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi yasalara uygun olarak ihale yapar, isteyen girer, bizim başımıza da tüm dertler bundan gelir” dedi ve isim vermeden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve diğer AK Parti’li belediyeleri eleştirerek, “78 günde alt geçit yapılıyor. İhaleyi kimin alacağı altı ay önceden belli. Montaj yapıyor. Sonra yağmur yağdığından insanlar dalgıçla aranıyor. Afet üzerinden siyaset yapılmaz” diye konuştu.
“BİZİM İHALELERİMİZDE KARTVİZİT İŞLEMEZ”
Geçtiğimiz hafta İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan ve belediyelerde kadro artırımı getiren düzenlemeye de değinen Kocaoğlu, “Kadro gelmiş, şunu alacaksın, bunun mu alacaksın diye soruyorsunuz. Bizim elemana ihtiyacımız yok. İhtiyaç olursa nasıl alacağımızı dünya alem biliyor. Kadro geldi diye illa eleman alacak değiliz. Asıl kafa yormanız gereken konu bu ülkede istihdam sorunun halledilmesi. Bu ülke bu istihdam politikası ile iş barışı sağlayamaz. Böyle bir şey olamaz. Eşit işe eşit ücret diyelim, herkesin maaşını denk yapalım. O zaman tüm devlet kurumlarında aynı sistemi getirelim…. Taşeron sistemi kölelik düzenidir. Hangi yüzyıldayı? Hükümet, muhalefet mutlaka ve mutlaka ülkenin üretebilmesi için istihdam politikasını üretebilecek hale getirmelidir. Biz partizan alımlar yapmayız. Bizim ihalelerimizde kartvizit işlemez. Partizanlık bizde yok. Herkes kendine bakacak” ifadelerini kullandı.
 
YENİ METRO PROJELERİNİ SORDU
AK Parti’li muhalif meclis üyelerinin “Size destek  vermeye hazırız” sözlerine de değinen Aziz Kocaoğlu, “Katı atık tesisi için ÇED raporunu almanın peşindeyiz. Burada destek olabilirsiniz. Körfez projesinde TCDD ile birlikte ihaleye çıktık. ÇED raporu alamıyoruz. Bizimki çevre yatırımı, onlar para kazanacak yatırım yapıyorlar. Onu da birlikte takip edebiliriz” dedi. Bir diğer tartışmalı konu olan İzmir’in yeni metro projelerine de değinen Kocaoğlu, şöyle konuştu: “Metro konusunda projelerimizi bakanlığa verdik. Üçkuyular-Narlıdere projesini, Halkapınar-Otogar projesini verdik. Üçyol-Tınaztepe hattını biz yapacağız dediler. Buca tramvayına da biz yapalım dediler. İhaleye çıkacaktık, iptal ettik. 4 sene oldu… Biz hayatımızda hiçbir işi yarım bırakmadık. Biz bunu bitirelim, siz bunu yapın dedik. Başlamadılar. Ve seçim arifesinde 17 milyon TL para ayırdılar. Projesi yok dediler. Konak Tünelleri’nin de projesi, zemin etüdü, planı yoktu, girdiler. Yani yapmadılar. Niye istemeyeyim be? Ne güzel, İzmir’e metro yapılacak. Ama yapılmıyor… İzmir’de raylı sisteme 17 milyon TL, Ankara’da 3,5 milyar TL, İstanbul’da 4,5 milyar TL para ayrıldı.”
 
“BU BECERİKSİZ BELEDİYE BAŞKANI…”
Kocaoğlu son olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin diğer birçok belediyeden farklı olduğunu vurgulayarak, “Belediye başkanı insiyatif kullanmıyor değil, yasalara uyuyor. Belediye başkanına operasyon yapıldığında ne savcı değişti, ne hakim değişti. Aslan gibi gittik. Yanımızda sadece İzmirliler vardı. Liman’da operasyon yapıldı. Neler değişti, nele? Başka operasyonları da biliyoruz. Biz ülkemizi seviyoruz, bir kuruşu heba etmemek için çalışıyoruz. Ben bugüne dek bir tane basın mensubunu aramadım, şunu yaz bunu yaz demedim. Biz bu kenti demokrasi ile yönetiyoruz. Bu beceriksiz kadro ve beceriksiz belediye başkanı, Türkiye’de bu kentin yerelde kalkınması için on sendir uğraşan tek büyükşehir belediyesidir. Tarımdan sanayiye, ticaretten turizme, her türlü planlama ve yatırımı sadece bu kenti kalkındırmak için, bu kentte yaşayan insanın lokmasını büyütmek, yaşam standardını arttırmak için yapıyoruz. Hiçbir belediye başkanından “Ben bu kenti kalkındıracağım” diye hedef, vizyon koyan belediye başkanı gördünüz mü'” diyerek sözlerine son verdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.