Dolar 32,3752
%0.18
Euro 34,9831
%-0.23
Altın 2.325,700
%0.23
Bist-100 9,07
%-0.11

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Meclis'te ilk blok

Meclis'te ilk blok

Geçici seçim hükümetindeki bakanlarla ilgili ‘bağımsızlık’ tartışması, Meclis’te yemin krizine dönüştü. CHP, bir gün önce partiye kayıtlı kişilerin gece istifa dilekçeleri alınarak gündüz bakan atanmalarını ‘hülle’ olarak niteledi. 7 Haziran sonrası oluşan Meclis’te üç muhalefet partisi ilk kez blok halde hareket etti. MHP ve HDP milletvekilleri, CHP’ye destek verince 8 bakanın yemini tehlikeye girdi. AK Partili kâtip üyenin itirazıyla iki oylama sayılmazken uzun görüşmeler ve üçüncü oylama sonucunda bakanlar yemin edebildi.

  • Ege Postası
  • 04.09.2015 - 09:43
Daha sonra görüşülen ve ‘TSK’ya sınırötesi operasyon’ yetkisi veren ‘tezkere’ AK Parti, CHP ve MHP’lilerin oyuyla kabul edildi. HDP ise ret oyu verdi.

Sınırötesi operasyon yetkisi ve RTÜK seçimi için dün olağanüstü toplanan Meclis’te sürpriz gelişmeler yaşandı.

Cumhuriyet tarihinde ilk kez kurulan Geçici Bakanlar Kurulu, yine Meclis tarihinde bir ilkle karşılaştı. Ak Parti de 7 Haziran sonrası Meclis çoğunluğunu kaybetmenin ilk büyük sıkıntısını yaşadı. Süreçle ilgili Cumhurbaşkanlığı tezkerelerinin okunmasının ardından MHP’li Başkanvekili Koray Aydın, yemin törenine geçmek isteyince CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel itiraz etti. “8 bakanın bağımsızlığıyla ilgili işlem başlatılamaz” diyen Özel, bağımsız kişilerden bakan atanması için işlemin durdurulmasını talep etti. Aydın, “Yemin için kürsüye çağırmama yetkimin olmadığını düşünüyorum” dedi. Usul tartışması açılınca söz alan CHP’li Özel, “11 arkadaşımızdan 3’üne bir itirazımız yok. Ancak Sayın Vecdi Gönül, Ayşen Gürcan, Ali Rıza Alaboyun, Kutbettin Arzu, Ahmet Erdem, Cenap Aşçı, Yalçın Topçu ve Selami Altınok’un AKP’li olduklarına şüphe yok. Hatta bir gün öncesine kadar bu partiden siyaset yapmış olmalarına rağmen o gece istifa dilekçesi vererek hülle yoluyla bağımsız durumuna gelmişlerdir” dedi.

KATOLİK NİKHI DEĞİL
AK Parti Grup Başkanvekili Doğan Kubat ise “Partiyle bağını kestikten sonra atanmasına mani bir durum yoktur. Bunun örneği Nihat Erim hükümetidir. CHP’den istifa ediyor ve bir gün sonra bağımsız başbakan olarak görevlendiriliyor. Partiye üye olmak katolik nikâhı değildir, istediği zaman ayrılabilir” dedi. Özel ise “Önce buraya gelip AKP’li olmadıklarına dair yemin etmelerini talep ediyorum” karşılığını verdi. AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, “Şöyle bir geçmişini düşünseydi, bir aynaya baksaydı kimin darbelerle geldiğini çok net görecekti. Her darbenin arkasında var olan CHP zihniyetini görecektir” deyince Özel’in yanıtı şöyle oldu:  “CHP buraya darbeyle değil Kurtuluş Savaşı sonunda muzaffer olarak gelmiştir. Hadi biraz ortam yumuşasın; bir Hababam Sınıfı’na bakın. Hababam Sınıfı’nda herkes var; Kürtler var, Türkler var, Laz var, Çerkez var; bıyığıyla o dönemin ülkücüleri var, solcuları var. Hababam Sınıfı’nda bir tek sizler yoksunuz. Çünkü 80 öncesinde çekildi, 1980 darbesinin ürünleri o filmde olamaz.”  HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de CHP’nin itirazını destekledi.

CHP’li Özel oylama isteğine, AK Parti Grup Başkanvekilleri, “Oylama yaptırmaya dahi hakkınız yok” derken Aydın oylama yaptı. Parmak kaldırma yöntemiyle yapılan oylamada CHP, MHP ve HDP gruplarının tamamının “ret” oyuna karşı AK Parti sıralarından “kabul” oyları kalktı. Ret yönünde görünen tablo üzerine CHP Grup Başkanvekili Engin Altay “Hükümet düştü” diye bağırırken, muhalefet sıralarından alkışlar yükseldi. Ancak AK Partili katip üye itiraz etti. Aydın, “Katip üyeler arasında anlaşmazlık olduğunu” belirterek ara verdi. Aydın’ın grup yöneticileriyle yaptığı toplantıdan uzlaşma çıkmadı.
Aranın ardından işlemin nasıl yürütüleceğiyle ilgili yeniden tartışma çıktı ve Aydın ikinci kez ara verdi. Sonraki toplantıda AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, “Geçici hükümet güven oylamasına tabi değildir” dedi. Aydın ise işlemi tamamlayacağını açıkladı ve bu kez elektronik sistemle oylama yaptırdı. Şifresini anımsamayan veya sisteme girdiğinden emin olamayan çok sayıda milletvekili pusula gönderince bu kez kullanılan oy sayısı 556 olarak çıktı. “Sonuç elde edilememiştir” diyen Başkanvekili, bu oylamayı da yok saydı. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, kriz sürerken ret oylarının yüksek olduğunu savunarak, “TBMM çatısı altında bunu siyasi anlamı Anayasa’ya uygun bir seçim hükümeti kurulamamıştır” dedi.  
Başkanvekili, üçüncü oylamayı da parmak kaldırma yöntemiyle yaptı. Bağımsız İstanbul Milletvekili İhsan Özkes AK Parti’yle hareket edip kabul derken, HDP’li iki bakan ret oyu kullandı. MHP ile HDP’lilerin birlikte el kaldırmasına karşı AK Partililer, “Ooo, hayırlı olsun” bağırışlarıyla MHP’lileri hedef aldılar. Bazı MHP’liler, bozkurt işaretiyle oylarını gösterirken bazı HDP’liler de zafer işareti yaptılar. 

 
233 RET, 245 KABUL
Katip üyelerin anlaşmasıyla Aydın, “Yemin edebilirler” yönündeki tutumun kabul edildiğini açıkladı. Sonucun 233 ret oyuna karşı 245 kabul olduğu öğrenildi. Bakanların yerine vekaleten oy kullanılırken, muhalefetin eksiklerinin sonucu etkilediği belirtildi. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise “Parlamento bu bakanları kabul etmiyor. Anayasa suçu işledi Cumhurbaşkanı ve Davutoğlu” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.