Dolar 32,1866
%0.1
Euro 34,9784
%0.03
Altın 2.505,930
%0.11
Bist-100 10.895,00
%1.45

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Meclis'in 26. başkanı bugün belli oluyor

Meclis'in 26. başkanı bugün belli oluyor

Meclis'in dün düzenlenen oturumda hiçbir aday 367 oya ulaşamadığı için başkan seçilemedi. Bugün yapılacak 3 ve gerekirse 4. tur oylamada Meclis'in 26. başkanı seçilecek. Dün yapılan oylamaya Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu'nun tokalaşması damga vurdu.

  • Ege Postası
  • 01.07.2015 - 11:09
Meclis, başkan seçmek için dün toplandı ancak ilk iki turda sonuç çıkmadı. CHP ilk turda 5, 2. turda 3 fire verdi. Ak Parti’de ise 256 milletvekili de partisinin adayını destekledi. Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu'nun tokalaşması dünkü oylamaya damga vurdu. 'Sıcak' olarak nitelenen tokalaşma AKP-CHP koalisyonu işareti olarak yorumlandı.



Meclis Başkanlığı için asıl kapışma bugün yapılacak 3. ve 4. turlarda yaşanacak. Partiler pozisyonlarını gözden geçirirken, Ak Parti ile CHP arasında koalisyon arayışları çerçevesinde bir uzlaşma ortaya çıkmazsa, partilerin yine kendi adaylarının arkasında durması bekleniyor.

Başbakan Davutoğlu’nun herhangi bir taktik uygulamayacakları ve sonuna kadar adaylarının arkasında duracakları açıklaması doğrultusunda Ak Parti son tura kadar Yılmaz’ı destekleyecek. İlk 2 tur oylamada az da olsa yaşanan fire nedeniyle gözlerin çevrildiği CHP’de ise bu kaymanın artmayacağı beklentisi hakim. Milletvekillerinin cep telefonlarına atılan “oylamaya katılın” mesajının da CHP Genel Merkezi’nin işi sıkı tutma çabası olarak algılandı.

HDP VE MHP KİLİT ROL OYNAYACAK
Bugünkü turlarda MHP ile HDP kilit rol oynayacak. MHP, Ak Parti ve CHP arasındaki koalisyon temaslarını yakından takip ediyor. Koalisyon konusunda ilerleme sağlanması durumunda TBMM Başkanlığı seçiminin 3. turda noktalanabileceğini düşünen MHP, 3 ve 4. turlarda hangi tavrı alacağını bugün gerçekleştireceği grup toplantısında milletvekillerine aktaracak. Bahçeli, 3. turda kendi adayları İhsanoğlu’nun arkasında duracak. 4. turda ise HDP’nin pozisyonuna bakacak. Kulislerde, 4. turda grubu serbest bırakılacak olan MHP’nin, HDP’nin desteğini açıktan deklare etmemesi halinde Baykal’a yöneleceği ifade ediliyor.

KOALİSYON TOKALAŞMASI MI'
Genel Kurul’daki oylamalarda “Ak Parti ve CHP koalisyonu” yorumlarına yol açan ilginç bir tablo ortaya çıktı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Oyunu kullanmak üzere kabinlere doğru ilerlerken uyarı üzerine önünden geçtiği Başbakan Ahmet Davutoğlu’na dönerek tokalaştı. Sıcak bir atmosferde iki liderin selamlaşması “koalisyon tokalaşması” yorumlarına yol açtı. Daha önceki bir çok görüşmede Ak Parti sıralarıyla herhangi bir teması olmayan Kılıçdaroğlu’nun Ak Parti grubunun ön sıralarında oturan milletvekilleriyle tek tek tokalaşarak kabinlere ilerlemesi dikkati çekti.

BAHÇELİ'DEN 'HDP' ŞARTI 
Meclis Başkanlığı seçiminde düğümü çözecek bugünkü oylama turları öncesinde MHP lideri Devlet Bahçeli’den sürpriz bir çıkış geldi. Bahçeli, dünkü 1. tur oylamanın ardından yaptığı açıklamada, “Eğer HDP yarın (bugün) Meclis Başkanlığı için Deniz Baykal’a desteğini açıklarsa, biz asla Deniz Baykal’a oy vermeyiz” dedi.

‘FİRENİN FARKINDAYIM’
Kılıçdaroğlu, gazetecilerin “CHP’nin fire verdiği görünüyor. Sonucu nasıl görüyorsunuz'” sorusuna, “Ben de farkındayım” dedi. AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da İstanbul Milletvekili Ekrem Erdem ile Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel’in iki tur oylamalara katılamadığını belirterek, kendilerinde fire olmadığını söyledi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.